Yleisötilaisuus keräsi satakunta ihmistä keskustelemaan Rovaniemen tulvasuojauksesta – haussa erilaisia ratkaisuja maapenkereistä Saarenputaan tukkimiseen

Yleisötilaisuuteen saapuneet ihmiset olivat tyytyväisiä siihen, että kaupunki on alkanut tehdä alueelle tulvasuojelun yleissuunnitelmaa.

Tulvasuojausta Rovaniemen Lainaanrannassa keväällä 2020. Kuva: Timo Metsäjoki / Yle

Rovaniemellä on aloitettu tulvasuojeluun liityvän yleissuunnitelman laadinta kaupunkilaisten osallistamisella. Rovaniemellä järjestettiin torstai-iltana ensimmäinen yleisötilaisuus, joka oli kaupungin kunnossapitoinsinööri Marko Raution mukaan yleisömenestys. Paikalla oli noin 100 ihmistä.

Paikalle saapuneet ihmiset olivat tyytyväisiä siihen, että kaupunki on ruvennut tekemään alueelle tulvasuojelun yleissuunnitelmaa. Lähinnä heitä huolestutti mahdollisten tulvasuojausrakenteiden aiheuttamat näkymäesteet, ulkonäkö ja rakentamisen kustannukset.

Raution mukaan valtaosa Saarenkylän alueen suojauksista pitäisi rakentaa yksityisten maalle, mikä vaatii tiivistä yhteistyötä. Keskustelua siitä, voitaisiinko yksityisen tontille rakentaa tulvasuojausta ilman tämän lupaa, ei olla Raution mukaan käyty.

– Kyllä maanomistajalta tarvitaan tähän lähtökohtaisesti lupa.

Saarenputaalle mahdollisesti tulvaluukut

Nyt laadittava yleissuunnitelma koskee Saarenkylän, Vitikanpään, Pullinrannan, Karvonrannan, Koskenkylän, Vaaralan ja Lainaanrannan alueita. Tulvalta voitaisiin suojautua rakentamalla esimerkiksi maapenkereitä, tulvamuureja ja katujen korotuksia.

Saarenputaan kohdalla se voisi tarkoittaa useiden avattavien tulvaluukkujen rakentamista.

– Näin saataisiin estettyä putaan kautta kiinteistöille nouseva tulvavesi. Haasteena tässä on sulamis- ja sadantavedet sekä näiden vesien hallitseminen tulvan aikana, Rautio selittää.

Rovaniemen kaupungin kunnossapitoinsinööri Marko Raution mukaan yleissuunnitelma valmistuu helmikuussa, jonka jälkeen kaupunki jatkaa suunnitelman työstämistä. Kuva: Eeva Kuivas / Yle

Tällä hetkellä ainut kiinteä tulvasuojausrakenne on viime vuonna Saarenkylän terveysaseman taakse rakennettu ja myöhemmin maisemoitu tulvapenkka.

Vielä ehtii vaikuttaa

Seuraava yleisötilaisuus järjestetään joulukuun 9. päivä. Yleissuunnitelma valmistuu helmikuussa, jonka jälkeen kaupunki jatkaa suunnitelman työstämistä.

– Tämän jälkeen se etenee rakennussuunnitelmiin ja toteutukseen, joka vaatii tietenkin yhteisymmärrystä toteutettavista rakennelmista ja kustannuksista, sanoo Rautio.

Rovaniemen kaupungin verkkosivuille avataan kahden viikon ajaksi myös yleisökysely (siirryt toiseen palveluun), jossa kysytään kokemuksia tulvista. Raution mukaan kaikki lähtöaineisto on tarpeen.

Lisää Lapin uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Haastateltavan nimi korjattu juttuun 15.10. kello 12.13