Vainikkalan rajanylityspaikka avautuu: VR haluaa Allegrot liikkelle joulusesonkiin mennessä

VR neuvottelee parhaillaan Venäjän rautateiden ja viranomaisten kanssa, jotta Allegro-junien liikennöinti Vainikkalan kautta alkaisi joulusesonkiin mennessä.

VR neuvottelee venäläisviranomaisten kanssa mahdollisuudesta saada Allegro-junat liikkeelle joulusesonkin mennessä. Kuva: Petri Kivimäki / Yle

VR pyrkii aloittamaan junaliikenteen Kaakkoisrajalla sijaitsevan Vainikkalan rajanylityspaikan kautta joulusesonkiin mennessä.

Vainikkalan rajanylityspaikka avautuu henkilöliikenteelle ensi maanantaina 18. lokakuuta.

– VR valmistelee junaliikenteen avaamista Venäjän rautateiden kanssa vahvistaa VR:n Venäjän liikenteen johtaja Viktoria Hurri.

Tavoitteena on tiedottaa lisää liikenteen käynnistymisen ehdoista ja aikatauluista ensi viikon alussa.

Myös Tolstoi-junien liikennöinnin aloittamista valmistellaan parhaillaan. Kuva: AOP

Myös Tolstoi-junien liikennöintiä valmistellaan

VR:n Venäjän liikenteen johtaja Viktoria Hurri kertoo, että neuvotteluissa sovitaan myös siitä, milloin Venäjällä on valmius aloittaa junaliikenne ja avata oma raja-asemansa.

– Sovimme siitä, mitkä junat liikennöivät ja millä aikataululla sekä ehdoilla matkustajat voidaan kuljettaa, Hurri sanoo.

Tolstoi-junien olisi tarkoitus alkaa liikennöidä myös joulusesonkiin mennessä.

– On kuitenkin täysin kumppanimme RZD:n päätöksestä kiinni, milloin Tolstoi starttaa, Hurri lisää.

Vainikkalan rajanylityspaikan kautta kulkee ainoastaan junaliikennettä Suomen ja Venäjän välillä.

Rajavartiosto valmiina rajatarkastuksiin

Rajanylityspaikan henkilöliikenne on ollut keskeytyksissä koronavirustilanteen takia. Liikenne loppui maaliskuussa 2020. Nyt se käynnistetään samoilla ehdoilla kuin lentoliikenne tai bussiliikenne.

– Eli sovimme, miten matkustajat kuljetetaan junalla terveysturvallisesti ja maahantulorajoitusten mukaisesti. On loistavaa, että pääsemme käynnistämään junaliikenteen näin pitkän tauon jälkeen, Hurri iloitsee.

Rajavartiosto on kertonut, että sillä on valmius aloittaa tarvittavat rajatarkastukset.

Vainikkalan avaamisen lisäksi valtioneuvosto päätti torstaina poistaa maahantulorajoitukset henkilöiltä, jotka asuvat EU:n vihreän listan (siirryt toiseen palveluun) maissa tai alueilla.

Muut ulkorajojen maahantulorajoitukset jatkuvat ennallaan 7. marraskuuta asti.

Lue lisää: