Eduskunnalta odotetaan vahvistusta koronapassille – aluehallintovirastot pohtivat käytäntöjä kuumeisesti yhdessä ravintoloiden kanssa

Laki hyväksyttäneen eduskunnassa tänään. Sen jälkeen lain on käytävä presidentin esittelyssä illalla, mikä jättää lopullisten käytäntöjen lukkoon lyömiselle muutaman tunnin aikaa. Valmistelutyötä on kuitenkin jo tehty aluehallintovirastoissa.

Jos koronapassia ei ota käyttöön, tarkoittaa se rajoitusten jatkumista ravintolassa, jos maakunnassa on ravintolarajoituksia käytössä. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Eduskunnan odotetaan tänään hyväksyvän koronapassiin liittyvän lain. Eduskunnan hyväksynnän jälkeen laki on vielä illalla saatettava presidentin esittelyyn ja vasta tasavallan presidentin vahvistuksen jälkeen laki voi astua voimaan puolenyön aikaan ensi yönä.

Lopullisesti koronapassin käytännöt voidaan vahvistaa vasta lain tultua voimaan, mutta aluehallintovirastot ovat kuluneen viikon aikana keskustelleet ravintoloiden ja tapahtumanjärjestäjien kanssa koronapassin käytännöistä.

Lounais-Suomen aluehallintoviraston johtaja Heikki Mäki arvioi, että ruokaravintoloissa passit voitaisiin tarkastaa vasta pöydissä. Baareissa ja yökerhoissa passin tarkastaisi portsari ovella.

– Olemme jo antaneet ohjausta ravitsemustoimialalle ja tehneet yhteistyötä heidän edunvalvojansa MaRa ry:n kanssa, Mäki kertoo.

Koronapassi luetaan kännykkäsovelluksella

Mäki myöntää, että varmojen käytäntöjen luominen on ollut hankalaa, kun laki on vielä eduskunnassa. Esimerkiksi koronapassin lukemiseen käytettävä QR-koodisovellus ei vielä ole ladattavissa.

THL:n mukaan sovellus tulee ladattavaksi älypuhelinten sovelluskauppaan, kun laki on vahvistettu. Asiakas saa ladattua QR-koodin sisältävän koronatodistuksen omakannasta.

Myöskään se ei ole vielä tiedossa, miten ravintoloissa toimitaan, kun laki astuu ensi yönä voimaan. Esimerkiksi yökerhossa voi olla satoja asiakkaita jo sisällä, kun laki astuu voimaan. Yksi vaihtoehto on, että yökerho tyhjennetään vuorokauden vaihtuessa ja ne asiakkaat, joilla on koronapassi, otetaan uudelleen sisälle.

Myös tähän odotetaan varmistusta myöhemmin.

– Onko siinäkään järkeä, että väki heitetään pihalle ja sitten heidät otetaan uudestaan sisälle. Olimme toivoneet lain voimaantulolle vähän erilaista aikataulua, mutta tällaista välillä on. Säädökset tulevat voimaan ja sitten niitä ruvetaan noudattamaan, Mäki toteaa.

Kaikki eivät ota heti käyttöön

Esimerkiksi Varsinais-Suomessa moni ravintola onkin Mäen tietojen mukaan jo kertonut, ettei aio ottaa koronapassia käyttöön vielä ensimmäisenä mahdollisena yönä.

Se tarkoittaa ravintolalle nykyisten koronarajoitusten jatkumista. Pohjanmaalla, Päijät-Hämeessä, Satakunnassa, Varsinais-Suomessa sekä Espossaa, Helsinginssä, Kauniaisissa ja Vantaalla ravitsemusliikkeet voivat olla auki aamuviidestä kello yhteen yöllä. Anniskelu on sallittu aamuyhdeksästä puoleen yöhön.

Myös asiakaspaikkojen määrää on rajoitettu, mikäli ravintola ei käytä koronapassia. Ruokaravintoloilla käytettävissä on 75 prosenttia asiakaspaikoista sisätiloissa ja anniskeluravintoloissa puolet sisä- ja ulkotiloissa.