Ensimmäisiä rokotuksia otettu Turussa tällä viikolla hieman viime viikkoja enemmän

Ensimmäisen rokoteannoksen on Turussa saanut 76 prosenttia kaupunkilaisista. Yli 12-vuotiaiden kohdalla luku on 84,5 prosenttia.

Koronapassi tarkastetaan älypuhelimeen ladattavalla sovelluksella, joka tulee THL:n mukaan ladattavaksi kun laki koronapassista hyväksytään. Kuva: Antti Kolppo / Yle

Ensimmäisten koronarokotusten ottamisen tahti on hieman kiihtynyt Turussa. Kuluneen viikon aikana rokotusaikoja on varattu jonkin verran aiempia viikkoja enemmän.

Turun terveyspalveluiden palvelualuejohtaja Jane Marttila ei osaa varmasti sanoa, mikä rokotusinnon kasvamiseen on syynä.

– On vaikea sanoa mikä vaikutus on koronapassin tulevalla käyttöönotolla, tai sillä että tällä hetkellä käydään voimakasta julkista keskustelua rokotusten puolesta. Lisäksi yritämme kovasti tarjota rokotuksia ilman ajanvarusta eri pisteissä, Marttila sanoo.

Tällä viikolla kolmasosa annetuista ensimmäisistä rokotteista on mennyt yli 30-vuotiaille ja kaksi kolmasosaa alle kolmekymppisille. Vielä syyskuussa alle 30-vuotiaat varasivat aikoja saman verran kuin kaikki yli 30-vuotiaat.

Nyt myös vanhemmat rokottamattomat ovat alkaneet ottaa rokotteita.

– Olimme itsekin yllättyneitä, miten vielä syksyn tullen muun muassa 50- ja 60-luvulla syntyneet varasivat ykkösrokoteaikoja, Marttila sanoo.

Mikäli syynä rokotusinnon kasvuun on lauantaina voimaan tuleva koronapassi, eivät tänään otetut rokotteet vielä välttämättä ensi yönä anna passista vihreää valoa.

Rokotteet kirjataan Marttilan mukaan potilastietojärjestelmään välittömästi, kun rokotus on annettu, mutta Omakannassa ne näkyvät vasta viimeistään viiden vuorokauden sisällä siitä, kun rokotus on kirjattu. Useammin kuitenkin nopeammin.

Lisää aiheesta: