Ministeri Jari Leppä vaatii lisää julkisia puurakennuksia – Tervolan uusi tehdas vastaa puubuumiin ja valmistaa aihiot 1500 taloon vuodessa

Leppä sanoo, että Suomen pitää vastata kasvavaan puutuotteiden kysyntään tai muuten tilaukset menevät muihin maihin. Tervolan uudesta täysin automatisoidusta tehtaasta toimitettiin ensimmäiset tilaukset jo huhtikuussa.

Ministeri Jari Leppä vaatii lisää julkista puurakentamista
Ministeri Jari Leppä vaatii lisää julkista puurakentamista

Vaara-konserni vihki tänään uuden hirsitehtaan Tervolan Puupuistossa. Vaaran Palkin tehdas valmistaa painumattomia hirsiaihioita talo- ja rakennusteollisuuden tarpeisiin. Se tuottaa kolmella vuorolla toimiessaan hirsiaihiot noin 1500 taloon vuodessa.

Tilaisuuteen osallistunut maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) toivoo, että puurakentaminen yleistyisi myös julkisen rakentamisen puolella. Tällä hetkellä hirsi- ja puutaloyrityksissä kasvua tulee erityisesti omakotitalojen kysynnän kasvusta.

Leppä ihmettelee, mikä vimma on rakentaa esimerkiksi kauppakeskuksia muista materiaaleista kuin puusta.

– Ei siellä kyseenalaisteta, millainen hiilituhlari se on, Leppä totesi.

Hän muistutti, että edellisellä ja tällä hallituksella on puurakentamisen ohjelma ja kannustimia siihen.

– Julkisen rakentamisen puolella on vielä paljon tehtävää. Toivon kyllä, että julkiset rakentajat; kunnat ja kaupungit ja muut tahot, tarttuvat tähän entistä voimakkaammin.

Ministeri antaa tunnustusta Pudasjärvelle, joka on niittänyt mainetta erityisesti hirsikoulullaan.

Suomen vastattava kysyntään tai muut vievät markkinat

Tervolaan noussut uusi tuotantolaitos työllistää reilut 20 henkilöä ja ensimmäiset toimitukset ovat lähteneet tehtaalta huhtikuussa. Leppä sanoi, että Tervolan tehtaan kaltaiset isot investoinnit tulevat tarpeeseen.

– Kysyntä on kovaa. Siihen pitää pystyä vastaamaan. Jos Suomessa ei voida vastata siihen, joku muu sen hoitaa, Leppä sanoi.

Hän on ilahtunut, että puualan investointeja tulee nyt eri puolille Suomea.

– Silloinhan Suomi kukoistaa, kun se kukoistaa kaikkialla. Emme pärjää sillä, että muutama piste tässä maassa kasvaa ja menestyy. Koko Suomen pitää menestyä, ja sitä haluan olla viemässä eteenpäin, Leppä totesi.

Leppä korostaa, että valtion on tuettava alan kehitystä omilla toimillaan. Hän mainitsi esimerkkeinä koulutuksen, tutkimuksen, innovaatiot, investointirahoituksen, logistiikan ja vientiponnisteluiden edistämisen.

Tervolaan valmistui uusi 240 metriä pitkä halli. Tehdas tuottaa aihioita hirsirakentajille. Puutavaran kysyntä on kasvanut voimakkaasti koronan aikana. Kuva: Jari Peltoperä / Yle

40-vuotias yritys investoi myös puun kuivaukseen

Tervolan uuden hirsitehdasinvestoinnin arvo on 15 miljoonaa euroa. Yli 7000 neliön kokoinen tuotantohalli on täysin automatisoitu.

Viime viikolla Veljekset Vaara Oy:n saha kertoi uusimmasta investoinnista. Se on tehnyt sopimuksen neljän kamarikuivaamon toimituksesta ensi vuonna. Investoinnin arvo on vajaa neljä miljoonaa euroa ja se mahdollistaa sahausmäärän merkittävän lisäämisen ja erikoiskuivauksen konsernin jalostusyksiköiden tarpeisiin.

Veljekset Vaara Oy:n toimitusjohtaja Jukka Vaaran mukaan hirsiä tekevän Vaaran Palkin liiketoiminta on lähtenyt hyvin käyntiin ja investoinnilla vastataan nousevaan kysyntään.

– Hankkeella on merkittävä vaikutus työpaikkoihin, koska voimme lisätä vuoroja niin hirsitehtaalle kuin sahallekin kuivauskapasiteettilisäyksen jälkeen, sanoo Jukka Vaara.

Vaaran mukaan hankkeen työllistävä vaikutus suoraan ja alihankintaketjujen kautta on noin 30 työpaikkaa.

Tervolainen perheyritys Vaara-konserni juhlistaa maanantaina yrityksen 40-vuotista taivalta. Vaara-konsernin hallituksen puheenjohtaja Jussi Vaara muistelee yrityksen alkuaikoja, kun hän veljiensä Jorma ja Pentti Vaaran kanssa jatkoi sahaustoimintaa Tervolassa isänsä yllättävän varhaisen poismenon jälkeen.

– Tilanne tuli niin yllättäen, että jouduimme vähällä koulutuksella aloittamaan toimintaa. Paljon on isketty päätä mäntyyn, mutta virheistä on pitänyt oppia.

Vaara-konserniin kuuluu kolme yhtiötä yhtiötä: Veljekset Vaara Oy, Vaaran metsä ja Vaaran palkki. Konserni työllistää 90 työntekijää ja sen liikevaihto on 35–40 miljoonaa euroa.

Katso koko lähetys uuden tehtaan avajaisista:

Uusi hirsitehdas rakennettiin 15 miljoonalla eurolla Tervolaan, vihkiäisissä mukana maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä

Lue myös: