Analyysi: SDP:n ja keskustan välien kriisiytymisellä voi olla arvaamattomat seuraukset

Keskustassa ja SDP:ssä tunnutaan molemmissa miettivän, kumpi veti maton toisen jalkojen alta. Ratkaisua tulehtuneeseen tilanteeseen haetaan tänään hallituksen johtoviisikon voimin, kirjoittaa Ylen politiikan toimittaja Anniina Luotonen.

Viisikon eli hallituspuolueiden puheenjohtajien on tarkoitus kokoontua tänään iltapäivällä. Kuva: Jorge Gonzalez / Yle

Pääministeri Sanna Marin (sd.) arvosteli torstaina poikkeuksellisen suoraan tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvista. Keskeisen keskustaministerin julkinen ojentaminen syventää epäluottamusta SDP:n ja keskustan välillä.

Eduskunnassa toimittajien edessä ollut Marin ei suoraan vastannut kysymykseen siitä, onko Kurvisella hänen luottamuksensa, vaan totesi jokaisen puolueen vastaavan itse oman ministerinsä toiminnasta. Tämä on herättänyt keskustassa ärtymystä.

Moitteet kohdistuivat siihen, että Kurvinen kutsui kulttuurialan toimijat tiistaina koolle kuulemaan alaan kohdistuvista leikkauksista. Vähän tämän jälkeen asiasta tiedotettiin myös julkisuuteen.

Näin ei olisi Marinin mukaan pitänyt tehdä, koska asia oli vielä palaamassa viisikon pöydälle.

– Olisin toivonut, että tällä viikolla me emme olisi järkyttäneet alaa ja alan toimijoita, koska me olemme tätä tilannetta olleet joka tapauksessa ratkaisemassa, Marin sanoi.

Saarikko "yrittänyt ymmärtää"

Opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalalla valtion rahoitus vähenee yhteensä 43 miljoonalla eurolla ensi vuonna rahapelituottojen hupenemisen takia.

Vielä kevään kehysriihessä hallitus päätti, ettei tulonmenetyksiä kompensoitaisi edunsaajille kokonaan, vaan ensi vuonna ainoastaan 90 prosenttisesti. Nyt mieli on kuitenkin osassa hallituspuolueita muuttunut.

Valtiovarainministeri, keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko kertoi toimittajille torstaina eduskunnassa olevansa valtiovarainministerinä velvoitettu etsimään tilanteeseen ratkaisuja ja käyneensä keskusteluita pääministerin kanssa “yrittäen ymmärtää, mitä hän haluaa”.

SDP:ssä ja keskustassa ollaan perustavasti eri mieltä siitä, oliko leikkauslista hyväksytty vai ei.

Kurvisen leikkauslista oli seurantaministerien kokouksessa jo 23. syyskuuta, jolloin oli keskustalähteiden mukaan selvää, miten leikkaukset kohdistuisivat. SDP:tä kokouksessa edusti liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakan valtiosihteeri Pilvi Torsti. Keskustassa ihmetelläänkin, miksi SDP ei puuttunut leikkauksiin aiemmin.

SDP:ssä puolestaan tulkitaan, että kyseisessä kokouksessa ei vielä kuitattu päätöksiä. He pitävät Kurvisen toimintaa poikkeuksellisena.

Hallituksen johtoviisikko on koolla iltapäivällä. SDP:stä kerrotaan, että tapaamisessa on tarkoitus käydä jonkinlainen pelisääntökeskustelu.

Julkinen nöyryytys johti äkkireaktioon

Pääministeri Marinin kannalta tilanteen tekee kiusalliseksi se, että hän järjesti vain vähän ennen leikkauslistan julkistamista Kesärannassa juhlat kulttuurialan vaikuttajille. Myös Kurvinen oli tilaisuudessa paikalla.

Juhlien ajoitus ja leikkaukset koronasta kärsineelle alalle ovat tuoneet Marinille voimakasta arvostelua. SDP:ssä kysytäänkin ihan vakavissaan, viritettiinkö pääministerille ansa.

Keskustan näkemyksen mukaan leikkauslistan julkistus sattui osumaan juhlien jälkeiseen aikaan, koska eduskunnan valtiovarainvaliokunnasta oli jätetty leikkausten kohdentumisesta tietopyyntö. Siihen oli vastattava, mitä kautta tiedon arvioitiin tulevan julkisuuteen hallitsemattomasti. Opetus- ja kulttuuriministeriössä päädyttiin siksi infon järjestämiseen mahdollisimman pian.

Päähallituspuolueiden välisestä ristivedosta kertoo sekin, että molemmista puolueista on toistettu toimittajille omaa versiota tapahtumista.

Kurvinen lähetti viestin Rinteen epäluottamuksesta

Kurvinen ei ole kuka tahansa ministeri. Eduskuntaryhmän johdossa hän oli aktiivinen siinä, että pääministeri Antti Rinne (sd.) joutui jättämään tehtävänsä.

Joulukuussa 2019 Kurvinen lähetti Rinteelle (siirryt toiseen palveluun)viestin, jossa hän totesi, ettei keskustan eduskuntaryhmä tai puoluehallitus enää luota Rinteeseen.

Voit keskustella aiheesta 16.10. klo 23:een saakka.