Paimenten vedenhakumatka voi kestää koko päivän: Karja nääntyy ja yli kahta miljoonaa ihmistä uhkaa ruokapula Keniassa

Kuivuusvuosia oli aiemmin viidestä kymmeneen vuoden välein. Nykyisin niitä voi olla joka toinen tai jopa joka vuosi.

Pohjoinen Kenia on ajautumassa nopeasti vakavaan ruokapulaan kovan kuivuuden vuoksi. Kuollut vuohi kuvattiin Kilifin maakunnassa 7. lokakuuta. Kuva: Daniel Irungu / EPA

Kenian pohjoisosassa on tähyilty turhaan taivaalle jo toista vuotta.

Riittävät vesipisarat ovat jääneet tippumatta kahtena peräkkäisenä vuonna. Tuhansia lehmiä ja vuohia on kuollut jopa Tanajoen varrella, kun vesi on kadonnut uomasta. Ruohon ja muun syötävän puutteesta kärsivä karja ei jaksa etsiytyä juomapaikoille.

Kuivuus synnyttää noidankehän. Huonokuntoisista eläimistä ei makseta hyvää hintaa. Kun lihaa ei ole saatavilla, ruoan hinta nousee ja ihmisiä uhkaa ruokapula. Ruokapula on enää viikkojen, nälänhätä kuukausien päässä. Ruoan hinta on noussut 16 prosenttia keskiarvosta.

– Koko elinkeino voi tuhoutua paahtavan auringon alla yhdessä päivässä, vertaa Kenian Punaisen ristin rannikkoalueen johtaja Hassan Musa.

Hän viittaa kuivuudessa nääntyviin karjalaumoihin. Saman omistajan eläimiä saattaa kuolla päivässä kymmeniä. Myyntiin kaavailtua karjaa on ruoan puutteessa jouduttu teurastamaan omaksi ravinnoksi.

Kuva: Harri Vähäkangas / Yle

Kenian avun organisoimista vaikeuttavat paitsi maan sisäisten ruokapakolaisten kasvava määrä myös jännitteisistä naapurimaista Etelä-Sudanista ja Etiopiasta tulevat pakolaiset.

Kuivien kausien ennustettavuus vaikeutunut

Vedennouto kaivoista voi kestää tuntikausia eikä yhdellä kerralla kuljetettava määrä riitä perheiden saati karjan tarpeisiin. Kahteen kanisteriin mahtuu nelisenkymmentä litraa ja käveltävää on maratonin verran.

YK:n mukaan arviolta 465 000 lasta ja yli 93 000 raskaana olevaa naista on jo nyt aliravittuja.

Ilmastonmuutos on tuonut lisää haastetta sääilmiöiden ennustettavuuteen.

– Aiemmin kuivuusvuosia oli viidestä kymmeneen vuoden välein. Ruokapulaan ja vedenjakeluun oli helpompi varautua, sanoo aluejohtaja Maurice Onyango Plan International -järjestöstä.

Nyt kuivia jaksoja on kahden vuoden välein, jopa joka vuosi, sanoo Onyango. Sademäärät jäivät tänä vuonna jopa neljäsosaan normaalista. Neljä viidestä kaivosta on kuivunut.

Myös kuumuus ja sään ääri-ilmiöt lisääntyvät. Erittäin helteisten jaksojen pituus kasvaa arvioiden mukaan yhdeksästä vuorokaudesta jopa kuukauteen. Viljely vaikeutuu, kun vettä ei tule kylvövaiheessa. Myös karjatalouden ennustetaan kärsivän lähivuorokausina.

Kenian presidentti Uhuru Kenyatta julisti kuivuuden syyskuussa "kansalliseksi hätätilaksi". Ruoan ja veden jakelu pahimmin kärsineisiin maakuntiin alkoi viime viikolla.

Hieman helpotusta saattaa olla luvassa loppukuusta, kun Kenian pohjoisosaan on luvattu heikkoja sateita.

Lue myös: