Hyppää sisältöön

Uudenkaarlepyyn virkamies tuomittiin lahjuksen ottamisesta – sai tavarantoimittajalta elektroniikkaa ja lahjakortteja

Lahjojen yhteisarvo oli alle 3 000 euroa. Oikeuden mukaan mies ei aktiivisesti pyytänyt niitä itse.

Käräjäoikeuden mukaan työnantaja ei kärsinyt vahinkoa rikoksesta, esimerkiksi lahjaksi saatua tietokonetta käytettiin työssä. Kuva: Sari Vähäsarja / Yle

Pohjanmaan käräjäoikeus on tuominnut Uudenkaarlepyyn kaupungilla virkamiehenä toimineen miehen lahjuksen vastaanottamisesta 40 päiväsakkoon.

Miehen tuloilla maksettavaa kertyi 1 560 euroa, lisäksi hän joutuu korvaaman valtiolle rikoksena saamansa hyödyn, 2 749 euroa. Syyttäjä oli vaatinut rangaistukseksi 60 päiväsakkoa.

Miehen työhön kuului hankintojen tekeminen kaupungille. Hän sai yhdeltä yritykseltä useita eri lahjoja vuosina 2012–2016. Lahjoihin kuului matkapuhelin, kamera, televisio, tabletti ja useita suuren kaupparyhmittymän lahjakortteja. Kyseinen yritys on asetettu konkurssiin vuonna 2019.

Käräjäoikeuden mukaan mies ei ollut itse aktiivinen eli hän ei esimerkiksi ollut ottanut yhteyttä yritykseen pyytääkseen lahjoja. Tuomion mukaan myöskään työnantaja ei kärsinyt taloudellista tappiota. Oikeus piti myös lieventävänä asianhaarana sitä, että teoista oli kulunut niin paljon aikaa, mies sai haasteen vain kuukausi ennen kuin teko olisi oikeudessa vanhentunut.

Syyttäjän mukaan lahjat ovat voineet vaikuttaa siihen, miten virkamies hoitaa työnsä.

.
.