Hallinto-oikeus: Tampereen kaupunki irtisanoi pitkäaikaisen satamapäällikön Matti Joen laittomasti

Hallinto-oikeuden mukaan virkasuhteen irtisanomiselle ei ole osoitettu olleen viranhaltijalain mukaisia perusteita, ja irtisanomista koskevat päätökset on lainvastaisina kumottava.

Matti Joki hinaajan kannella Ratinan satamassa kesällä 2018. Kuva: Heli Mansikka / Yle

Hämeenlinnan hallinto-oikeus on ratkaissut Tampereen pitkäaikaisen satamapäällikön Matti Joen irtisanomisesta syntyneen kiistan Joen hyväksi.

Hallinto-oikeuden mukaan virkasuhteen irtisanomiselle ei ole osoitettu olleen viranhaltijalain mukaisia perusteita, ja irtisanomista koskevat päätökset on lainvastaisina kumottava.

Arvioidessaan irtisanomiskynnyksen ylittymistä hallinto-oikeus kiinnitti huomiota muun muassa Joen virkasuhteen pitkään kestoon. Joki työskenteli Tampereen kaupungin palveluksessa vuodesta 1973 ja toimi satamapäällikön virassa noin 30 vuotta.

Päätökseen on mahdollista hakea valituslupaa korkeimmalta hallinto-oikeudelta.

– Tämä ei varmaan ole sitä, mitä kaupunki työnantajana on ajatellut, kun on aikanaan tällaisen päätöksen tehnyt, sanoo Tampereen rakennuttamisjohtaja Milko Tietäväinen.

Tietäväinen sanoo, että kaupungin täytyy perehtyä vielä tarkemmin hallinto-oikeuden päätöksen perusteluihin. Yle ei ole tavoittanut Matti Jokea kommentoimaan oikeuden päätöstä.

Tampereen uusi satamavastaava aloitti työnsä toukokuussa 2021.

Joki piti ajojahtina

Tampereen kaupunki erotti Matti Joen huhtikuussa 2020. Erottamisperusteena oli esimerkiksi se, että Joki oli kaupungin mukaan toiminut epäasiallisesti ja ylittänyt toimivaltansa.

Ennen irtisanomista kaupunki oli antanut Joelle kirjallisen varoituksen heinäkuussa 2019.

– Tiedän itse, etten ole tehnyt mitään väärää. Tämä on selvä ajojahti ja meillä on selvät todisteet, Joki sanoi Ylelle toukokuussa 2020.

Matti Joki on Tampereella tunnettu hahmo. Satamapäällikönä hän oli usein tiedotusvälineiden haastateltavana.

Joki pyrki Tampereen valtuustoon kokoomuksen listalta kesän kuntavaaleissa. Joki sai 248 ääntä, mikä riitti varavaltuutetun paikkaan.

Lue myös: