Syyslomalainen haluaa keskittyä luontoiluun kotimaassa tai lähiseudulla – Lapissa on turvallista, vaikka käsidesit, maskit ja turvavälit ovatkin tarpeen

Lapissa epidemiatilanne on tällä hetkellä suhteellisen hyvä eikä missään päin Lappia ole voimassa kokoontumis- tai ravitsemisliikkeiden rajoituksia. Monelle lomanviettäjälle koronaturvallisuudesta on ehtinyt tulla jo rutiinia.

Suurimmassa osassa Suomea syyslomaillaan ensi viikko. Leville avattiin syyslomalaisia varten laskettelurinne ja hiihtolatu viime viikon perjantaina. Kuva: Antti Ullakko / Yle

Käsidesiä, maskeja, turvavälejä ja ruuhkien välttämistä. Näitä on lomailijoillekin tähdennetty jo yli puolentoista vuoden ajan eikä alkava syysloma tee poikkeusta, vaikka Lapin epidemiatilanne on juuri nyt verraten rauhallinen.

Tosin Länsi-Pohja siirtyi epidemiassa kiihtymisvaiheeseen juuri loman kynnyksellä. Kuluvalla viikolla Länsi-Pohjassa on todettu perjantaihin mennessä 23 koronatartuntaa, Lapin sairaanhoitopiirin alueella kahdeksan.

– Tällä hetkellä nähdään se, että tartunnoista suurin osa on tosiaan rokottamattomalla väestöllä ja sehän sitten painottuu lapsiin, nuoriin ja myös valitettavasti nuoriin aikuisiin, kertoo Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin vs. johtajaylilääkäri Petra Portaankorva.

Lapissa ei rajoiteta kokoontumisia tai ravitsemusliikkeitä

Syysloman alkaessa koko Lapissa kannetaan huolta nuorten paikoitellen heikosta rokotuskattavuudesta.

– Meillä on mahdollisuutta ja kapasiteettia kyllä rokottaa ihmiset, mutta nyt tämä päätösvastuu jää sinne yksittäisille ihmisille, että halutaanko tästä tilanteesta päästä eteenpäin, Petra Portaankorva toteaa.

Missään päin Lappia ei ole voimassa kokoontumisrajoituksia tai ravitsemusliikkeiden rajoituksia. Ensi viikko on yleisin koulujen syyslomaviikko Suomessa, joten Lappiin tulijoita riittää myös kauempaa.

– Lapin sairaanhoitopiirin alueella on nyt se tilanne, että tänne on turvallista tulla, sanoo infektioylilääkäri Markku Broas.

Kotimaan matkailu suosiossa myös syyslomalla

Syysloman vietto painottuu kotimaan lomailuun niin kuin se on tehnyt jo aikana ennen koronaa. Ulkomaillekin toki lennetään, mutta varovaisuus maailmalle lähtemisessä on vielä kohtalaisen suurta.

Monelle lähiloma vaikka sukulaisten luona on paras vaihtoehto, mutta myös pohjoisen tunturikeskukset ensilumineen houkuttelevat.

– Me menemme Rukalle Kuusamoon ensi viikon puolessavälissä. Emme ole hirveästi suunnitelleet, mitä tehdään, mutta kaiketi ollaan ulkona niin paljon kuin mahdollista ja säät sallivat, kertoo kemiläinen Virpi Timonen perheensä suunnitelmista.

Koronaturvallisuus ei Timosen perheessä aiheuta stressiä.

– Ei kyllä mietitytä. Pidetään perusasiat mielessä, huolehditaan käsihygieniasta ja turvaväleistä. Eiköhän me näillä pärjätä.

Useille korona-ajan turvallinen lomailu on jo hyvinkin tuttua eikä se vaadi enää isompaa treenaamista. Paljon kotimaan matkailua harrastaneelle kemiläiselle Miia Nurmelan ja Markku Paavalniemen perheelle se on jo rutiinia.

– Emme ole mihinkään yleisöryntäyksiin menneet tähänkään asti. Se on ollut enemmän semmoista luontoilua ja ulkona olemista, vähän enemmän tehdään itse ruokaa. Ei siellä tunturissa ole muita ollut ruuhkaksi saakka aiemminkaan, Miia Nurmela toteaa.

Lue myös: