Piispa ja vapaa-ajattelijat julkaisivat poikkeuksellisen yhteisvetoomuksen – "Saatamme olla eri mieltä monesta, mutta tästä olemme samaa mieltä: ota rokote"

Videovetoomus julkaistiin Tampereen hiippakunnan ja Tampereen vapaa-ajattelijoiden sosiaalisessa median kanavissa. Idea lähti vapaa-ajattelijoilta.

Piispa Matti Revon ja Jori Mäntysalon yhteistyö yllättää, sillä Mäntysalo keksi aikanaan eroakirkosta.fi-palvelun, jonka kautta kirkosta on eronnut satoja tuhansia jäseniä. Kuva: kuvakaappaus Youtube-videosta

Tampereen hiippakunnan piispa Matti Repo ja Tampereen vapaa-ajattelijoiden puheenjohtaja Jori Mäntysalo ovat julkaisseet poikkeuksellisen yhteisen vetoomuksen koronarokotteen ottamisen puolesta.

– Saatamme olla eri mieltä monesta, mutta tästä olemme samaa mieltä: ota rokote, Mäntysalo ja Repo sanovat.

Video on julkaistu perjantaina Tampereen hiippakunnan ja Tampereen vapaa-ajattelijoiden kanavissa sosiaalisessa mediassa.Videon voi katsoa muun muassa Youtubesta (siirryt toiseen palveluun).

Videolla Repo ja Mäntysalo toivovat, että joku muukin eri tavoin asiasta ajatteleva pari voisi julkaista vastaavan vetoomuksen.

Jori Mäntysalo kertoo, että idea yhteisestä vetoomuksesta tuli vapaa-ajattelijoilta.

– Tarkoitus oli ja on todellakin pyrkiä edes jollain lisäämään rokotuskattavuutta. Tai jos ei muuta, niin ainakin uutisia seuratessa voin todeta, että olen yrittänyt. Ymmärrän ettei tämä itsessään vielä paljonkaan vaikuta, mutta toivon että joku vähän tunnetumpikin "vastapari", vaikkapa Riikka Purra ja Maria Ohisalo tekisivät samantapaisen, Mäntysalo kertoo sähköpostissa.

Mäntysalo keksi aikanaan eroakirkosta.fi-palvelun, jonka kautta kirkosta on eronnut satoja tuhansia jäseniä.

Piispa: rokotukset vaikuttavat myös seurakuntiin

Suurin osa suomalaisista on jo ottanut koronarokotuksen, mutta osa vastustaa niitä jyrkästi. Kysyimme piispa Matti Revolta, miksi hän haluaa kirkon edustajana lähteä vetoamaan rokottamattomiin.

– Kaikkien tulee edistää ihmisten terveyttä ja suojella kansalaisia tartunnoilta. Koko yhteiskunnan toimivuuden kannalta on tärkeää saada rokotuskattavuus riittävälle tasolle. Sillä on vaikutusta myös seurakuntien elämään, Repo kirjoittaa sähköpostivastauksessaan.

Piispa pitää keskustelun polarisoitumista valitettavana.

– Valitettavasti tässäkin asiassa on jyrkkiä näkemyksiä. Videomme yrittää osoittaa, että vakaumuksistakin eri tavoin ajattelevat voivat toimia yhdessä kaikkien parhaaksi.

Seurakuntien kannanotot voivat herättää myös kiivasta keskustelua. Eilen Tampereen seurakunnat perui tälle päivälle suunnitellun ilmastotapahtuman, jonka sen oli määrä järjestää ympäristöliike Elokapinan kanssa.

Kysyimme piispalta, näkeekö hän jonkinlaisen yhteyden ilmastotempauksen peruuttamisen ja vetoomuksen välillä. Repo sanoo, että ajallinen yhteys on pelkkä sattuma.

– Aloimme Jori Mäntysalon kanssa valmistella tätä jo sunnuntaina, mutta löysimme yhteisen kuvausajan vasta perjantaille. Siihen väliin tuli yllättäen tuo Tampereen seurakuntien hankkeesta syntynyt kohu. Toki joitain liittymäkohtia voi nähdä niin koronan kuin ilmastonmuutoksen kiistäjien välillä, mutta meidän teemamme oli vain rokotuksiin kannustaminen, Repo kirjoittaa.

Millaisia ajatuksia juttu herätti? Keskustele lauantaihin kello 23:een saakka!

Lue myös:

Juttua korjattu kello 20.07: eroa.fi-palvelu muutettu oikeaan muotoon eroakirkosta.fi.