Saksassa demarit, vihreät ja liberaalit alustavaan sopuun hallituksesta, hiilestä aiotaan luopua vuoteen 2030 mennessä

Nyt alkavat viralliset hallitusneuvottelut. Alustavaan sopuun sisältyy kunnianhimoinen energiapolitiikan linjaus.

Saksan tulevat hallituskumppanit tiedotustilaisuudessa tänään Berliinissä, äänessä SPD:n kansleriehdokas, Olaf Scholz. Kuva: Clemens Bilan / EPA

Saksassa sosiaalidemokraattipuolue SPD, vihreät ja liberaalipuolue FDP ovat päässeet alustavaan sopuun hallituksen muodostamisesta. Asiasta kertoo SPD:n liittokansleriehdokas, valtiovarainministeri Olaf Scholz.

Scholz sanoi puolueiden sopimuksen osoittavan, että edistykseen tähtäävän hallituksen muodostaminen on mahdollista. Kyseisten puolueiden yhdistelmää ei ole koskaan ennen ollut hallitusyhteistyössä liittovaltion tasolla.

Puolueet aloittivat viime viikolla hallitustunnustelut koalitiohallituksen muodostamiseksi. Saksaa 16 vuotta hallinneet kristillisdemokraatit ovat jäämässä oppositioon. CDU ja sen baijerilainen sisarpuolue CSU saivat liittopäivävaaleissa 26. syyskuuta äänistä 24,1 prosenttia, kun sosiaalidemokraatit saivat 25,7 prosenttia.

Iso energiaperiaatepäätös tehtiin jo

Alustavien neuvottelujen aikana sovittiin jo yhdestä isosta tavoitteesta, luopumisesta hiilivoimaloista vuoteen 2030 mennessä, aiemman tavoitevuoden 2038 sijasta.

– Tämä vaatii valtavaa uusiutuvien energiamuotojen lisäämistä ja uudenaikaisten kaasuvoimaloiden rakentamista, jotta voimme vastata sähkön ja energian kasvavaan kysyntään seuraavan vuosikymmenen aikana kilpailukykyisin hinnoin, sanotaan yhteisessä lausunnossa.

Puolueet sopivat myös, että kaksi prosenttia maasta käytetään tuulivoimalapuistojen rakentamiseen ja aurinkopaneelien käyttöä vauhditetaan.

Vaikka energiantuotanto vaatii investointeja, hallituspuolueet sopivat myös, että ulkomaisen velanottoa ei lisätä, eikä veroja koroteta.