Ulkoministeri Haavistolla suuret odotukset Suomen jäsenyydestä YK:n ihmisoikeusneuvostossa – Myös USA liittyi uudelleen mukaan

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) haluaa kiinnittää maailman huomion erityisesti naisten ja vähemmistöjen asemaan.

Ulkoministeri Pekka Haavisto kertoi Suomen valinnasta YK:n ihmisoikeusneuvoston jäseneksi tiedotustilaisuudessa Helsingissä tänään perjantaina. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Ulkoministeri Pekka Haavisto uskoo, että Suomella on paljon annettavaa YK:n ihmisoikeusneuvoston jäsenenä. Neuvosto on YK:n tärkein ihmisoikeuksia käsittelevä elin, ja Suomi aloittaa siinä kolmivuotiskautensa ensi vuonna.

– Suomi korostaa naisten oikeuksia sekä seksuaalivähemmistöjen ja muiden vähemmistöjen asemaa, Haavisto sanoi perjantai-iltapäivänä virtuaalisesti järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Haavisto korostaa neuvoston merkitystä, vaikka sen jäseneksi pääsee automaattisesti myös sellaisia maita, joissa ihmisoikeuksia poljetaan avoimesti.

– Toinen vaihtoehto olisi se, että jäsenpohja rajattaisiin "hyvisten klubiksi". En ole ihan varma, leviäisivätkö ajatukset ihmisoikeuksista siinä tapauksessa parhaalla mahdollisella tavalla.

Yhdysvallat uudelleen jäseneksi

Haavisto pitää neuvoston yhtenä vahvuutena sitä, että 47 valtion äänestyksessä enemmistö riittää päätökseen – toisin kuin esimerkiksi YK:n turvallisuusneuvostossa, jossa jokaisella pysyvällä jäsenellä on veto-oikeus.

– Tärkeintä on, että enemmistö maista etenee näissä asioissa. Sen mukaan mennään, Haavisto sanoi.

Järjestön painoarvoa lisää se, että Yhdysvallat tulee uudelleen mukaan toimintaan kolmen vuoden tauon jälkeen. Presidentti Donald Trump veti maansa pois neuvostosta vuonna 2018.

Täsmennetty tekstiä klo 20.48. "...jokaisella pysyvällä jäsenellä..."

Lue lisää: