Turkulaisessa yökerhossa koronapassi otetaan käyttöön lauantai-iltana – "Haluamme hoitaa asian hätiköimättä"

Jos ravintola ei ota koronapassia käyttöönsä, jatkuvat nykyiset koronarajoitukset. Varsinais-Suomessa tämä tarkoittaa valomerkkiä puoliltaöin.

Koronapassi astuu voimaan lauantain vastaisena yönä. Kuvituskuva. Kuva: Antti Ullakko / Yle

Eduskunta hyväksyi perjantaina iltapäivällä koronapassin käyttöönottoa koskevan lain. Presidentin vahvistuksen jälkeen laki voi astua voimaan lauantain vastaisena yönä, vuorokauden vaihtuessa.

Baarit, yökerhot ja ravintolat voivat itse päättää, ottavatko ne passin käyttöön. Tarkastamalla asiakkaidensa koronapassin ravintoloiden ei tarvitse noudattaa alueen koronarajoituksia. Tällä hetkellä rajoituksia on Varsinais-Suomen lisäksi viidellä alueella.

Turkulainen yökerho Marilyn ottaa koronapassin käyttöön vasta lauantai-iltana. Lounais-Suomen aluehallintoviraston johtajan Heikki Mäen mukaan moni muukin maakunnan ravintoloista on ilmoittanut, että vielä perjantaina valomerkki tulee nykyisten koronarajoitusten mukaisesti puoliltaöin.

Marilynin yrittäjän Mikaela Savolaisen mukaan myöhäisemmällä käyttönotolla haluttiin estää epätietoisuutta. Yökerho halusi myös kouluttaa työntekijänsä kunnolla.

Koronapassi on pääsylippu

Yökerho on keskiviikosta lähtien tiedottanut asiakkaitaan koronapassista.

– Varmasti on ihmisiä, jotka eivät pidä hyvänä koronapassin käyttöönottoa. Päivittäinen työmme on kuitenkin tarkistaa henkilöllisyyksiä, tämä on yksi tarkistettava asia lisää, sanoo Savolainen.

Koronapassi on yrittäjän mukaan ainoa keino, jolla yökerho voi toimia sataprosenttisesti. Jokaiselta ravintolaan pyrkijältä tarkistetaan ovella, löytyykö koronapassia. Omakannasta saatavan EU:n digitaalisen koronatodistuksen voi esittää mobiilissa tai paperisena.

Tällä hetkellä rajoituksia on voimassa Varsinais-Suomessa, Satakunnassa, pääkaupunkiseudulla, Päijät-Hämeessä, Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla.

Jos joku anniskelupaikka ei halua ottaa käyttöön koronapassia, se tarkoittaa ravintolalle nykyisten koronarajoitusten jatkumista. Ravitsemusliikkeet voivat olla auki aamuviidestä kello yhteen yöllä. Anniskelu on sallittu aamuyhdeksästä puoleen yöhön.

Myös asiakaspaikkojen määrää on rajoitettu, jos ravintola ei käytä koronapassia. Ruokaravintoloilla on käytettävissä 75 prosenttia asiakaspaikoista sisätiloissa ja anniskeluravintoloissa puolet sisä- ja ulkotiloissa.

Lue lisää: