Toimitukselta: Ylen uusi live-seuranta kertoo tärkeimmät ilmastouutiset, toivoa unohtamatta

Ilmasto-liven viesti yleisölle on, että ilmastokriisiä on juuri nyt syytä seurata yhtä tiuhaan kuin pandemiaa tai mitä tahansa valtavaa, maailmanlaajuista suurta muutosta.

Kuva: Antti Eintola / Yle

Yle tekee ilmasto- ja ympäristöuutisten seurannasta entistä helpompaa.

Kerromme jatkossa tärkeimmät ilmasto- ja ympäristöuutiset vähintään kerran vuorokaudessa päivittyvässä verkkoartikkelissa.

Uuden ilmasto-liven viesti yleisölle on, että ilmastokriisiä on juuri nyt syytä seurata yhtä tiuhaan kuin pandemiaa tai mitä tahansa valtavaa, maailmanlaajuista suurta muutosta.

Syksyn aikana myös tapahtuu: Glasgow'n ilmastokokouksessa viimeistellään Pariisin ilmastosopimuksen sääntökirja.

Sopimuksessa kaikki maailman maat ovat sitoutuneet rajoittamaan lämpenemisen lähelle turvallisena pidettyä 1,5 asteen rajaa.Suomi on sitoutunut Pariisin ilmastosopimukseen osana Euroopan Unionia.

EU:ssa taas valmistellaan parhaillaan uutta ilmastolakia. Lain tavoite vähentää ilmastopäästöjä 55 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä tarkoittaa myös Suomelle aiempaa enemmän vähennettävää.

Kun kysyimme yleisöltä, millaista verkkoseurantaa se ilmastonmuutoksesta haluaisi, kaksi asiaa nousi esiin.

Yleisö halusi ennen kaikkea pysyä kartalla. Siksi ilmasto-ja ympäristöuutiset löytyvät jatkossa nopeasti ja helposti samasta paikasta.

Toinen pyyntö oli astetta vaikeampi: yleisö ei halunnut vaipua epätoivoon.

Pysähdyimme toimituksessa pohtimaan toivon ja ilmastokriisin suhdetta. Mitä toivosta pitäisi ajatella ilmaston lämpenemistä käsittelevässä journalismissa, kun 1,5 asteen raja näyttää jäävän haaveeksi?

Jo nyt on selvää, että osa ihmisistä tulee kärsimään ilmastokriisin seurauksena. Toisten elinkeino on uhattuna, toisten kotiseutu taas uhkaa muuttua elinkelvottomaksi.

Esimerkiksi YK arvioi, että maiden toistaiseksi päättämät toimet päästöjen vähentämiseksi johtavat 2,7 asteen lämpenemiseen vuosisadan loppuun mennessä.

Toivon etsiminen ei ole enää yksinkertaista. Eri ihmisille toivoa antavat myös erilaiset asiat.

Kerromme uudessa seurannassa kaikki tärkeimmät uutiset. Lupaamme kuitenkin kiinnittää erityistä huomiota ratkaisuihin ja tekoihin, joita ilmastokriisin hillitsemiseksi tehdään.

Suurimmat niistä ovat poliittisten päättäjien, hallitusten ja suuryritysten käsissä.

YK:n mukaan 1,5 asteen raja on yhä mahdollinen, jos päätöksiä päästöjen vähentämisestä tehdään nopeasti.

Toivoa on juuri niin kauan, kun loppu ei ole näkyvissä.

Hanna Eskonen ja Tapio Kantele

kirjoittajat ovat live-seurannan tuottajia