Herätys: Koronapassi on nyt käytössä, hallitus pyörsi Veikkaus-päätökset, Isis-naiset oikeudessa

Kerromme päivän uutiset ja puheenaiheet nopeasti.

Laureassa opiskelevat Antti Hänninen ja Petri Turunen olivat ensimmäistä kertaa Pataässässä. Ystävykset olivat tulleet karaoken vuoksi, Hänninen suunnittele laulavansa Lordin Would you love a monsterman -kappaleen ja Turunen toivoi pääsevänsä tulkitsemaan Tähdet, tähdet. Parivaljakon mielestä koronapassia saattaa syrjäyttää ihmisiä, mutta toisaalta: "En haluaisi, että omassa kaveripiirissä on rokottomattomia", toteaa Hänninen. Kuva: Silja Viitala / Yle

Pääkaupunkiseudulla bailattiin jälleen läpi yön, ravintoloita valvova viranomainen teki yllätysiskuja heti

Yökerhoissa on juhlittu jälleen pikkutunneille asti. Osa ravintoloista otti eduskunnan perjantaina hyväksymän koronapassin käyttöön jo viime yönä. Koronapassi oli mahdollista ottaa käyttöön perjantain ja lauantain välisenä yönä alueilla, joilla on rajoituksia voimassa. Ravintoloita valvova aluehallintovirasto teki yllätysiskuja heti.

Hallitus sopi Veikkaus-kiistan – kaikki leikkaukset perutaan

Sanna Marin piti tiedotustilaisuuden Valtioneuvoston linnassa illalla 15. lokakuuta. Aiheena oli Veikkaus-tuottojen kompensointi. Kuva: Silja Viitala / Yle

Hallituspuolueiden puheenjohtajat ovat sopineet tieteen, taiteen ja kulttuurialan leikkauspäätösten perumisesta. Kiistellyt Veikkauksen edunsaajien leikkaukset perutaan ensi vuoden osalta kokonaan, kertoi pääministeri Sanna Marin (sd.) illalla.

Isis-naiset sanovat olleensa vain kotiäitejä, mutta oikeudenkäynti Saksassa paljasti, millaista arki Isis-valtiossa oli

Syyrian sisällissota on laantunut mutta ei loppunut. Sota-alueella olleita naisia pyrkii takaisin Eurooppaan, ja Eurooppa pyrkii saamaan palaajat vastuuseen mahdollisista rikoksista. Kuva: Yle

Riittääkö kotiäitiys terroristijärjestön jäsenyydeksi? Suomen mielestä ei, Saksan mielestä kyllä. Yle seurasi Isis-naisen oikeudenkäyntiä Saksassa. Juttu kertoo siitä, millaista arki oli kalifaatissa.

Wahlroos: Kyse on siitä, missä järjestyksessä paperikoneita suljetaan

Björn Wahlroos sanoo haluavansa puolustaa suomalaisia työpaikkoja. Kuva: Petteri Bülow / Yle

UPM:n ja Sammon hallitusten puheenjohtajan Björn Wahlroosin mukaan Suomeen ei rakenneta enää uusia paperikoneita. Hän uskoo, että uusia sulkemisia on edessä. Syksyn työmarkkinaneuvotteluissa ei Wahlroosin näkemyksen mukaan ole kyse palkoista, vaan jäykkyyksien purkamisesta.

Koronavilkun käyttö hiipuu

Espoolainen Seppo Väyrynen pohtii parhaillaan, pitäisikö hänen poistaa Koronavilkku-sovellus puhelimestaan. Kuva: Tiina Jutila / Yle

Espoolainen Seppo Väyrynen on yksi heistä, joka harkitsee nyt Koronavilkun poistamista puhelimesta. Koronavilkku-sovelluksen käyttäjien määrä on laskenut roimasti huippulukemista, ja sen hyöty näyttää jäävän pieneksi. Koronavirus on jo pidemmän aikaa levinnyt sellaisten ihmisten keskuudessa, joilla vilkkua ei ole.

Tuuli on kovaa ja puuskaista

Kuva: Ilmatieteen laitos

Sateet jatkuvat pohjoisessa, osassa Lappia lumena. Etelä- ja Keski-Suomessa on pääosin poutaista ja pilvipeitekin repeilee. Tuuli on voimakasta ja puuskaista.

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.