Avi iski kymmeniin ravintoloihin viikonloppuna: Vilppiä esiintyi, sisään pyrittiin toisen henkilön koronatodistuksella ja asiakkaita käännytettiin ovelta

Osassa yökerhoja juhlittiin jo viikonloppuna pikkutunneille saakka. Eduskunta hyväksyi digitaalisen koronatodistuksen eli koronapassin perjantaina.

Baarimestari Samuel Honkavaara työssään ravintola The Riffissä. Kuva: Jorge Gonzalez / Yle

Ravintoloiden toimintaa valvova aluehallintovirasto (Avi) teki viikonvaihteessa tarkastuksen kymmeniin ravintoloihin Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla. Osassa yökerhoja juhlittiin jo viikonloppuna pikkutunneille saakka.

Eduskunta hyväksyi digitaalisen koronatodistuksen eli koronapassin perjantaina.

Avin mukaan viikonloppuöistä selvittiin pääsääntöisesti hyvin, mutta vilppiäkin esiintyi.

– Pääsääntöisesti meni hyvin, mutta kyllä vilppiäkin esiintyi. Ravintoloihin pyrittin toisen henkilön koronatodistuksella ja asiakkaita jouduttiin käännytämään jo ovelta, Avin ylitarkastaja Leena Piipponen kertoo.

Piipposen mukaan myös ravintoloiden koronasuunnitelmista löytyi puutteita.

– Ravintoloiden pitää nämä tietysti päivittää.

Piipponen toteaa, että tämä oli vasta ensimmäinen viikonloppu, jota juhlittiin koronapassin voimalla.

– Tarkastustoiminta jatkuu.

Avi kertoi myös tehostavansa valvontaansa lauantaista lähtien ja ulottaa iskut vastedes myös ruokaravintoloihin.

– Tehdään tarkastuksia myös ruokaravintoloihin, Piipponen sanoo.

Hämeenlinnalaiset Heidi Lassila ja Merja Heino olivat lähteneet lauantaina Helsinkiin lasillisille. He pitivät passia hyvänä asiana.

– Ravintoloiden kannalta hyvä, koska pystyvät näin lisäämään asiakasmäääriä, Lassila Sanoo.

Molemmat pohtivat, että voivatko ihmiset kuitenkin joutua eriarvoiseen asemaan passin vuoksi.

– Rokotukset on kuitenkin etuoikeus, että en jättäisi niitä ottamatta, Heino summmaa.

Avi olisi toivonut passin käyttöönottoon pidempää voimaantuloaikaa

Avissa on hämmästelty sitä, että mahdollisuus passin käyttöön tuli lähes salaman nopeasti eduskunnan päätöksen jälkeen. Päätös tehtiin perjantaina ja passi oli mahdollista ottaa ravintoloissa käyttöön jo lauantain vastaisenä yönä.

Avissa toivotaan, ettei kiire aiheuttaisi ongelmia.

– Tässä olisi toivottu vähän pidempää voimaantuloaikaa esimerkiksi maanantaiaamuun. Ravintoloihin on vähän vaikeaa saada henkilökuntaa, Piipponen sanoo.

Muiden muassa helsinkiläinen ravintola The Riff tarttui tilaisuuteen heti lauantain vastaisena yönä.

Toimitusjohtaja Veikka Moilasen mukaan passi on erittäin tervetullut, koska alan toimintaa on rajoitettu lujasti jo noin puolitoista vuotta.

Ravintola The Riffin toimitusjohtaja Veikka Moilanen kertoo, että asiakkaat olivat tyytyväisiä koropassin käyttöön lauantain vastaisena yönä. Kuva: Jorge Gonzalez / Yle

– Tämä on tietysti iso helpotus, mutta toivomme, että pääsisimme kokonaan rajoituksista eroon, Moilanen sanoo.

Moilanen muistuttaa, että rajoitusten aika on ollut koko alalle varsin raskasta.

Jenny tanssi perjantai-iltana karaokebaari Pataässässä muiden asiakkaiden laulaessa karaokea. Kuva: Silja Viitala / Yle

"Saadaan työntekijöille töitä ja enemmän jengiä paikalle"

Moilasen mukaan passin tuomaan mahdollisuuteen tartuttiin, koska se on tällä hetkellä ainut mahdollisuus päästä rajoituksista eroon.

– Tämä on henkilökunnan kannalta erittäin tärkeä asia. Saadaan työntekijöille töitä ja enemmän jengiä paikalle, Moilanen summaa.

Passissa oleva QR-koodi kertoo passin haltijan statuksen. Kuva: Silja Viitala / Yle
"Kiitos Suomen valtio", toteaa Jukka Heiskanen koronapassista. Heiskasen mielestä passin löytäminen Omakannasta oli helppoa. Koronavirukseen on kuitenkin yleisesti ottaen Heiskasen mielestä puututtu liikaa hallituksen toimesta. Kuva: Silja Viitala / Yle

Moilasen mukaan koronapassi tarkistetaan ravintolan ovella tai ravintolassa kännykkäsovelluksesta tai paperisena.

Kaasujalka oli herkässä myös ravintoloita valvovalla viranomaisella. Aluehallintoviraston ylitarkastaja Leena Piipponenteki ensimmäisen iskun heti lauantain vastaisena yönä puolenyön jälkeen.

– Katsoimme, että koronasovellus on käytössä ja paikan koronasuunnitelma ajan tasalla.

"Pitää varmistaa, että siellä ei käytetä toisten koronapasseja hyväksi"

Ylitarkastaja Piipposen mukaan ravintolan on tarkistettava myös asiakkaan henkilöllisyys, jotta passeja ei käytetä väärin.

– Pitää varmistaa, että siellä ei käytetä toisten koronapasseja hyväksi, Piipponen selventää.

Uudellamaalla ja Etelä-Pohjanmaalla otetaan käyttöön leviämisvaiheen ravintolarajoitukset. Kuva Helsingin ravintola Pataässästä 15. lokakuuta 2021. Kuva: Silja Viitala / Yle
Tanssi ja laulu ovat taas sallittujen asioiden listalla. Anni Swahn ja Ilkka Rautavirta eläytyivät Queenin kappaleeseen Bohemian Rhapsody. Parivaljakko pitää koronapassia hyvänä asiana. "Ja turvallisempi olo olla laulamassa", kommentoi Rautavirta. Kuva: Silja Viitala / Yle
Pyry Päiväniemi pitää koronapassia tarpeettomana, koska se jakaa ihmiset ryhmiin. "Miksi passi pitää olla? Kaikki, jotka ovat halunneet rokotteen, ovat jo saaneet sen", hän toteaa. Kuva: Silja Viitala / Yle

Piipponen pitää tärkeänä, että myös valvonnan osalta oltiin heti liikkeellä.

– Joku voisi ajatella, että me ei tulla paikalle ja että poliisia ei kiinnosta, Moilanen sanoo.

Helsinki ja muu pääkaupunkiseutu on siis yhä koronavirusepidemian leviämisvaiheessa. Ravitsemusliikkeiden anniskelu on rajoitusten vuoksi sallittu enintään puoleenyöhön ja niiden on suljettava ovensa aamuyhdeltä.

Anniskeluravintoloissa käytössä on puolet asiakaspaikoista.

Koronapassi oli mahdollista ottaa käyttöön perjantain ja lauantain välisenä yönä puoliltaöin niillä alueilla, joilla on rajoituksia voimassa.

Tällä hetkellä rajoituksia on kuudella alueella (siirryt toiseen palveluun), Varsinais-Suomessa, Satakunnassa, Pohjanmaalla, Keski-Pohjanmaalla, Päijät-Hämeessä ja pääkaupunkiseudulla.

Jos ravintola ei vaadi asiakkailtaan koronapassia, voimassa olevat rajoitukset säilyvät

Helsinkiläinen yökerho Apollo kertoo, että ravintola tarkastaa asiakkailtaan koronapassin. Kuva: Silja Viitala / Yle

Lauantaista eteenpäin koronapassia vaativat ravintolat siis välttyvät rajoituksilta.

Niissä ravintoloissa, joissa asiakkailta vaaditaan koronapassi, on mahdollista jatkaa juhlimista pikkutunneille.

Koronapassina toimii EU:n koronatodistus, jonka saa Omakanta (siirryt toiseen palveluun)-palvelusta ladattuna puhelimen ruudulle tai tulostettua tai paperisena versiona terveydenhuollosta.

Koronapassin edellytyksenä on joko saatu rokotesuoja, 72 tunnin sisällä saatu negatiivinen koronatesti tai todistus sairastetusta koronataudista.

Koronapassi toimii siten, että puhelimesta näytettävä QR-koodi tai paperinen todistus esitetään saapuessa paikkaan, jossa sitä edellytetään.

Henkilökunta lukee QR-koodin THL:n hyväksymällä Koronatodistuksen lukija -sovelluksella (siirryt toiseen palveluun). Sovelluksen on määrä tulla ladattavaksi maksutta yleisimmistä sovelluskaupoista.

Sovellus näyttää vihreää valoa, jos koronapassin edellytykset ovat kunnossa.

Koronapassin tietoja ei saa rekisteröidä, tallentaa tai käsitellä muussa käyttötarkoituksessa.

Ravintolatarkastuksia tekevän Avin ylitarkastajan Leena Piipposen mukaan vasta melko pieni osa ravintoloista näytti hyödyntäneen koronapassin mahdollisuutta lauantain vastaisena yönä.

Helsingin keskustassa useiden Mannerheimintiellä sijaitsevien ravintoloiden eteen oli kokoontunut suuria ihmisjoukkoja jonottamaan sisäänpääsyä. Kuva: Silja Viitala / Yle

Laajemmin passia ollaan ottamassa ravintolakentässä käyttöön jo lähipäivinä.

Ravintola-alaa ja etenkin anniskelupainotteisten ravintoloiden toimintaa on rajoitettu monin tavoin puolitoista vuotta. Passi antaa nyt lisää mahdollisuuksia paitsi yökerhoille myös ruokaravintoloille.

Ruokaravintolat voivat passin myötä ottaa tuvan täyteen asiakkaita. Tällä hetkellä ruokaravintolat saavat ottaa sisään 75 prosenttia tavanomaisesta asiakasmäärästä.

Teemu Liikanen ja Kenneth Karlström olivat saapuneet Helsinkiin viettämään viikonloppua. "Ihan täydellinen homma", kommentoi Liikanen koronapassista. Kuva: Silja Viitala / Yle

Koronapassia voidaan vaatia ravintoloiden lisäksi esimerkiksi teattereissa, messuilla ja konserteissa.

Liikuntapaikoista passia voivat edellyttää muun muassa kuntosalit, ryhmäliikuntatilat ja muut sisäliikuntapaikat sekä lasten sisäleikkipuistot.

17.10. klo 14.23: Jutun otsikko, ingressi ja leipäteksti päivitetty.

Lue myös:

Koronapassi otetaan käyttöön lauantaina, oletko valmis? Tuo pitkään kiistelty passi lyötiin viimein eduskunnassa läpi ja se otetaan käyttöön pikakaistalta - se tuo helpotusta esimerkiksi baareille jo tulevana viikonloppuna! Mutta miten se toimii? Sen meille veistelee auki toimittaja Tulikukka De Fresnes.