Norjan islamilainen neuvosto arvostelee jousiasehyökkäyksestä välitettyä kuvaa: Väite, että on muslimi, ei tee kenestäkään muslimia

Iskun tärkeimmäksi taustatekijäksi vahvistumassa epäillyn sairaus. Uskonnollinen motiivi näyttää epätodennäköisemmältä.

Poliisit vartioivat rikospaikkaa vielä torstaina. Kuva: Kirsi Heikel / Yle

Norjan islamilainen neuvosto arvostelee poliisin ja median toimintaa Kongsbergin jousiasehyökkäyksen yhteydessä.

– Se, että joku väittää olevansa muslimi, ei automaattisesti tee hänestä muslimia eikä hänestä vastaavasti tule "Jumalan sanansaattajaa" vain antamalla itselleen tämän leiman, sanottiin neuvoston lehdistötiedotteessa.

Islamilainen neuvosto sanoo median kutsuneen miestä käännynnäiseksi. Jos epäillyn kääntyminen olisikin ollut todellista, oli kuitenkin väärin esittää Kongsbergin tapahtuma niin sanottuna islamistisena terrorina.

– Islamisti on uskonnollinen aktivisti, jolla on poliittisia näkemyksiä, neuvosto sanoo.

Kongsbergin islamilaisen kulttuurikeskuksen puheenjohtaja Oussama Tlili kertoi jo eilen perjantaina, että mies ei tullut moskeijaan rukoilemaan, eikä tuntunut tietävän islamista paljoakaan.

Uskonnollinen motiivi heikentynyt

Tekijäksi epäillään 37–vuotiasta miestä, joka määrättiin perjantaina neljän viikon tutkintavankeuteen. Mies istuu tutkintavankeuden ajan hoitolaitoksessa, ja hänelle tehdään mielentilatutkimus.

Iskusta epäillyn miehen terveys on poliisin mukaan heikentynyt eikä häntä voida tällä hetkellä enää kuulustella.

Hyökkäyksen motiiveista tärkeimmäksi on entistä varmemmin nousemassa epäillyn tekijän psyykkinen sairaus. Poliisi arvioi sairauden vahvimmaksi motiiviksi jo eilen perjantaina. Sen sijaan oletus, että tekojen takana olisi uskonnollinen motiivi, on heikentynyt.

Vähän yhteyksiä muihin ihmisiin

Tutkinnanjohtaja Per Thomas Omholt sanoi lauantaina, että poliisin mukaan näyttää siltä, että epäillyn kääntyminen islamiin ei ole ollut perinpohjaista.

– Tutkinta vahvistaa olettamusta, että hän ei ole kääntynyt kovin tosissaan. Hän ei ole noudattanut perinteitä, jotka ovat tavallisia siinä kulttuurissa ja uskonnossa. Hypoteesi hänen kääntymisestään islamiin on heikentynyt, Omholt sanoi tiedotustilaisuudessa.

Päivää teon jälkeen poliisi kertoi epäillyn kääntyneen islamiin, ja että tällä olisi yhteyksiä radikaaleihin piireihin.

Lisäksi netissä on levinnyt viime päivinä video, jonka miehen väitetään lähettäneen sosiaalisessa mediassa 2017. Siinä hän olisi sanonut olevansa muslimi ja sanansaattaja.

Omholtin mukaan mikään ei viittaa siihen, että tekijäksi epäilty olisi keskustellut tai työskennellyt yhdessä jonkun kanssa.

– Päinvastoin näyttää siltä, että kyse on henkilöstä, jolla on ollut vähän yhteyksiä muihin ihmisiin, Omholt jatkoi.

Kuolonuhrit valikoituivat satunnaisesti

Keskiviikon hyökkäyksessä kuolleet näyttävät poliisin mukaan olleen satunnaisia uhreja. Surmansa saivat 52–, 56–, 75– ja 78–vuotiaat naiset sekä 75-vuotias mies. Kuolonuhreja löydettiin sekä sisä- että ulkotiloista.

Lisäksi kolme muuta ihmistä haavoittui hyökkäyksessä, mutta he kaikki ovat päässeet jo sairaalasta.

Epäilty on syntynyt ja kasvanut Norjassa mutta on Tanskan kansalainen.

Lue lisää: