Elokuva-alan kilpajuoksu avaruuteen – Venäläiset kuvasivat näytelmäelokuvaa 12-päiväisellä avaruusmatkallaan

Sojuz-avaruusaluksen kapseli toi sunnuntaina Maahan Vyzov-elokuvan ohjaajan, näyttelijän ja elokuvassa myös esiintyvän kosmonautin. Venäläiset ehtivät ennen avaruuselokuvaa kaavaillutta Tom Cruisea.

Venäläinen Sojuz MS-18 -avaruusalus toi elokuvan tekijät takaisin maahan
Venäläinen Sojuz MS-18 -avaruusalus toi elokuvan tekijät takaisin maahan

Kansainvälisellä avaruusasemalla elokuvaa kuvannut venäläisryhmä on palannut Maahan.

Venäläisen Sojuz MS-18 -avaruusaluksen paluukapseli toi sunnuntaina Maahan kosmonautti Oleg Novitskin, näyttelijä Julija Peresildin ja ohjaaja Klim Šipenkon.

Kapseli laskeutui turvallisesti Kazakstaniin aamulla kello 7.35, Venäjän valtiollinen avaruusyhtiö Roskosmos kertoo.

Näyttelijä ja ohjaaja saapuivat Kansainväliselle avaruusasemalle ISS:lle 5. lokakuuta ja viettivät kiertoradalla 12 päivää.

– Mielialani on tänään hieman surullinen, Tuntui, että 12 päivää olisi paljon, mutta kun kaikki valmista, ei olisi vielä haluttanut lähteä, Julija Peresild sanoi laskeutumisen jälkeen.

Peresild ja Šipenko kuvasivat avaruudessa elokuvaa kirurgista, joka matkustaa avaruusasemalle pelastamaan kosmonautin hengen. Elokuvan työnimi on Haaste (Vyzov).

Myös oikeilla kosmonauteilla on roolit elokuvassa. Ohjaaja Šipenko vastasi myös kuvaamisesta, valaistuksesta ja maskeerauksesta.

Kosmonautti Novitskin matka Kansainväliselle avaruusasemalla alkoi jo 9. huhtikuuta.

Elokuvassa hän esittää elokuvassa sairastunutta kosmonauttia. Myös kosmonautit Anton Škaplerov ja Pjotr Dubrov nähdään rooleissa.

Venäläiset päihittivät Tom Cruisen

Elokuva on Roskosmosin, Venäjän valtiollisen television Ensimmäisen kanavan ja tuotantoyhtiö Yellow, Black and Whiten yhteistuotanto.

Hankkeessa oli jälleen avaruuskilvan makua.

Neuvostoliitolla oli avaruuskilvassa pitkä listä ensimmäisiä: ensimmäinen satellitti, ensimmäinen koira, ensimmäinen mies ja ensimmäinen nainen avaruudessa,.

Venäläiset elokuvantekijät ehtivät nyt kuvaamaan Kansainväliselle avaruusasemalle ennen yhdysvaltalaista suurtähteä Tom Cruisea, jonka kerrotaan suunnitelleen avaruudessa kuvattavaa näytelmäelokuvaa yhdessä ohjaaja Doug Limanin kanssa.

Hanketta oli jo valmisteltu Yhdysvaltain avaruusviraston Nasan ja avaruusmatkailusta innostuneen miljardöörin Elon Muskin SpaceX-yhtiön kanssa.

Nasan silloinen johtaja Jim Bridenstine ehti jo hehkuttaa hanketta.

– Tarvitsemme populaaria mediaa innoittamaan uutta sukupolvea insinöörejä ja tieteilijöitä tekemään Nasan kunnianhimoisista suunnitelmista todellisuutta, Bridenstine kirjoitti Twitter-tilillään toukokuussa 2020.

Bridenstine vertasi hanketta Cruisen tähdittämään Top Gun -elokuvaan vuodelta 1986. Se toimi mainoksena laivaston ilmavoimille.

Kansainvälisellä avaruusasemalla on kuvattu jo joitakin elokuvia, mukaan lukien vuoden 2002 dokumentti Space Station 3D, jonka kertojana Cruise toimi. Avaruusturisti ja yrittäjä Richard Garriot kuvasi avaruusasemalla vuonna 2012 tieteiselokuvan Apogee of Fear. Se kestää kahdeksan minuuttia.

Venäjästä tulee siis ensimmäinen kansakunta, joka on kuvannut täysimittaisen näytelmäelokuvan avaruudessa.