Hyppää sisältöön

Koululaisten syyslomaviikko on paikoin sään puolesta talviloma – Lapissa reiluja yöpakkasia, lumi voi vierailla myös maan keskiosissa

Alkuviikkoon saadaan aurinkoa, mutta keskiviikkona voimakas matalapaine laittaa ulkoilusuunnitelmat uusiksi.

Viikon puolivälin voimakas matalapaine tuo pohjoiseen reilusti lisää lunta. Animaatio: Joonas Koskela / Yle
Viikon puolivälin voimakas matalapaine tuo pohjoiseen reilusti lisää lunta. Animaatio: Joonas Koskela / Yle

Isossa osassa Suomea vietetään tällä viikolla koululaisten syyslomaa, mutta sään puolesta on paikoin syytä pukeutua talvivarusteisiin tai ainakin varautua myräkkään.

Säässä ehtii viikon aikana tapahtua muutos auringosta kurjaan keliin ja takaisin poutaan, eikä lumelta, rännältä ja yöpakkasilta vältytä etelässäkään.

Ulkoilun kannalta parhaat päivät osuvat alkuviikkoon, kertoo Ylen meteorologi Joonas Koskela.

– Tiistai on ennusteiden valossa kaunein päivä. Isossa osassa maata on aurinkoista, maan pohjoispuolella pakkasta ja etelässä plusasteita.

Lapissa talvi jatkuu, etelämmässä lumi voi vierailla

Sitten lännestä iskee voimakas matalapaine, joka myllää syysloman ulkoilukelit loppuviikoksi. Isoon osaan maata leviää lumi- ja räntäsateita, tuuli voimistuu ja sää muuttuu epävakaiseksi.

– Matalapaine jää pyörimään Suomen ylle. Sateita tulee ja menee. Ajoitus ja tarkka paikka ovat epävarmoja, mutta suuressa osassa maata sataa loppuviikon ajan, Koskela sanoo.

Pohjoiseen Lappiin ehti viikonloppuna kertyä monin paikoin noin 20 sentin lumipeite, Kittilässä yksittäisellä havaintoasemalla mitattiin peräti 48 sentin lumensyvyys. Myös alkavan viikon sateet tulevat Lapissa pääosin lumena. Uutta lunta voi tulla 20–30 senttiä, jos tämän hetken ennuste toteutuu.

– Ei se ennenkuulumatonta ole, mutta aika paljon on lokakuun puolelle tämän hetken ennusteissa lunta, Koskela sanoo.

Etelä-Suomessa sateiden olomuoto vaihtelee tuulen suunnasta riippuen, mutta rännänsekaista voi sataa sielläkin.

Pohjois-Pohjanmaalta Itä-Suomeen ulottuvalla alueella voi keskiviikkona puolestaan pyryttää kymmenenkin senttiä lunta, Koskela sanoo. Samoin maan länsiosassa voi keskiviikkoyönä tulla lunta.

Heti perään puskee kuitenkin lämmintä ilmaa ja sateet muuttuvat vedeksi, joten lumi tuskin jää pitkän ajan iloksi.

Tiet voivat olla aamuisin liukkaita

Lämpötilojen suhteen Koskela kuvaa viikkoa mielenkiintoiseksi, sillä etelässä lämpötilat sahaavat yöpakkasista päivän kymmeneenkin plusasteeseen.

Alkuviikko on etelässäkin kylmempi, mutta keskiviikon matalapaine tuo sateiden lisäksi myös lämpimämpää ilmaa.

Autoilijoiden kannattaa huomioida, että yöpakkasia on alkuviikosta suuressa osassa maata ja tiet voivat aamuisin olla liukkaita.

Lapissa lämpötilat kääntyvät heti maanantaina sunnuntain pluskeleistä takaisin pakkaselle ja pysyvät miinuksella koko viikon. Tuulesta ja pilvisyydestä riippuen Lapissa mennään alkuviikolla öisin 10–15 astetta miinuksen puolelle, Koskela sanoo.

Lomailijoiden kannattaa sään puolesta suunnitella viikkonsa niin, että ulkoilut osuvat alkuviikolle tai seuraavaan viikonloppuun, sillä keskiviikon matalapaine tuo kurjaa keliä suurimpaan osaan maata.

– Alku- ja loppuviikko ovat parhaita lomailusäitä, keskiviikosta perjantaihin voi olla aika myräkkää, Koskela tiivistää.

Juttua päivitetty 18.10. klo 9.54: Muotoiluja muutettu niin, että juttu kertoo kuluvasta viikosta, ei ensi viikosta, josta se kertoi julkaisupäivänään sunnuntaina.

.
.