Onko Suomen kansainvälinen joulumatkailu jo menetetty tiukkojen rajatoimien takia? Visit Finland: "Venäläisetkin tähyävät etelänmatkoja"

Keskuskauppakamarin mielestä Suomen muita EU-maita tiukemmat rajatoimet ovat vaikeuttaneet kohtuuttomasti matkailun elpymistä. Esimerkiksi venäläisturistien saapuminen Suomeen on tällä hetkellä lähes mahdotonta.

Keskuskauppakamarin mielestä Suomen muita EU-maita tiukemmat rajatoimet voivat olla kohtalokkaita koko maan elinkeinoelämälle. Kuva: Tiina Jutila / Yle

Turistien kasvava virta on ollut aiemmin tuttu näky vuodenvaihteessa niin eteläisen Suomen katukuvassa kuin pohjoisen matkailukeskuksissakin. Matkailualan yritykset ovatkin huolissaan Suomen muita EU-maita tiukemmista rajatoimista.

Niiden pelätään vaikeuttavan jo muutoinkin koronan vuoksi varsin vaikeaksi käynyttä matkailualan tilannetta.

Joulun ja vuodenvaihteen matkailusesonki on tärkeä paitsi matkailukeskuksille myös kaupan alalle. Helsinkiläisen kultasepänliikkeen johtaja Antti Heikkilä toivoo lisää turisteja ja kotimaisia asiakkaita.

Hän toteaa, että joillekin kauppiaista joulun myyntipiikki voi olla jopa kymmeniä prosentteja vuoden myynnistä.

– Totta kai turistit ovat tärkeitä. Halutaanhan sitä antaa kauniita lahjoja jouluna ja korulahjoja on perinteisesti annettu, joten on tämä ainakin meidän alalle tärkeä sesonki, Heikkilä summaa.

Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja: "Maksukykyiset turistit valitsevat toisin"

Keskuskauppakamarin mukaan Suomen muita EU-maita tiukemmat rajatoimet voivat olla kohtalokkaita koko maan elinkeinoelämälle. Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi kritisoi maan hallituksen linjaa vaatia tulijoilta kahta testiä.

– Me kärsimme siitä muun muassa matkailussa, koska Suomeen tulo on vaikeampaa kuin kilpailijamaihin.

Romakkaniemi muistuttaa, että tästä kärsii myös lentoyhtiö Finnair, joka kilpailee Euroopan ja Aasian välisistä reiteistä maailman avautuessa.

– Meidän kautta ja meille tulee vähemmän liikennettä. Nämä muutokset reittivalinnoissa näkyvät paljon pidemmälle tulevaisuuteen.

Hänen mukaansa tiukemmat rajatoimet ovat vaikeuttaneet kohtuuttomasti matkailun elpymistä, kaupan alaa ja myös viennistä elävän Suomen tärkeää liikematkustamista.

– Monet perheet ja maksukykyiset turistit valitsevat toisin, ja Suomelta jää matkailutuloja saamatta.

Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi sanoo, että Suomeen olisi saatava yleiseurooppalaiset rajakäytännöt. Kuva: Matti Myller / Yle

Romakkaniemi toteaa, että kesän ja syksyn kansainvälinen matkailu on jo menetetty.

– Vaarana on, että tätä menoa menetetään myös joulunajan ja vuodenvaihteen tärkeä sesonki.

Suomi on hyvin riippuvainen lentokentän toiminnasta ja kansainvälisistä yhteyksistä. Huolensa lentokentän toiminnasta esitti jo aiemmin Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen, joka muistutti, että 140 000 työpaikkaa on sidoksissa lentokentän toimintaan.

Yleinen eurooppalainen rajakäytäntö on, että lähtömaassa liikennöitsijä tarkastaa rokotustodistukset. Suomi vaatii tämän lisäksi, että Suomeen saavuttaessa terveysviranomaiset vastaanottavat henkilön, haastattelevat tämän ja tarkastavat asiakirjat.

Romakkaniemen mielestä rokotekattavuus olisi ollut mahdollista saada korkeammaksi nopeammin.

– Me teimme ison virheen siinä, ettei alusta lähtien otettu työterveyshuoltoa valtakunnalliseksi kumppaniksi mukaan talkoisiin. Koronapassin kanssakin vitkuteltiin turhaan puoli vuotta. Maissa kuten Tanska ja Ranska se lisäsi huomattavasti intoa ottaa rokote.

Venäläisturistien virta ollut vilkkaimmillaan vuodenvaihteessa

Vuodenvaihteessa Suomelle tärkeiden venäläisturistien virta on yleensä ollut vilkkaimmillaan.

Visit Finlandin mukaan ennen koronaa Suomessa rekisteröitiin noin 200 000 venäläisten yöpymistä vuodenvaihteessa. Näistä 50 000–60 000 suuntautui pääkaupunkiseudulle. Visit Finlandin asiantuntija Aleksandra Shakhnovich sanoo, että luvut eivät sisällä venäläisten suosiman Airbnb:n kautta tulleita varauksia.

Suomi on hyvin riippuvainen lentokentän toiminnasta ja kansainvälisistä yhteyksistä. Kuva: Jani Saikko / Yle

Vuodenvaihteessa 2020–2021, jolloin venäläiset eivät päässeet Suomeen vapaa-ajan matkailun tarkoituksessa, rekisteröitiin koko maassa noin 3 000 venäläisten yöpymistä, joista tuhatkunta pääkaupunkiseudulle.

– Suomeen venäläiset tulevat nimenomaan kuluttamaan, Visit Finlandin asiantuntija Aleksandra Shakhnovich sanoo.

Koronan vuoksi venäläisetkin ovat etsineet vaihtoehtoja perinteisesti suosimilleen matkakohteille. Shakhnovichin mukaan esimerkiksi Turkki on vahvistanut suosiotaan.

– Venäläisetkin tähyävät etelänmatkoja, koska sinne on nyt helppoa ja edullista matkustaa, Shakhnovich sanoo.

Hänen mukaansa esimerkiksi Pietarin matkanjärjestäjät ovat pyrkineet vauhdittamaan Suomen matkamyyntiä.

Venäjällä rokotetaan vain Sputnikilla

Ongelmaksi on muodostunut muun muassa venäläisten saama Sputnik-rokote, joka ei ole saanut EU:n lääkevirasto EMAn hyväksyntää.

– Tällä hetkellä Venäjällä ei rokoteta muilla kuin Venäjällä kehitetyillä rokotteilla. Käytännössä ainoa keino saada venäläiset turistit saapumaan Suomeen on se, että Sputnik-rokote sallittaisiin.

Yksittäiset EU-maat ovat tehneet omia päätöksiään Sputnik-rokotteen suhteen. Esimerkiksi Viro päästää maahan rokotettuja venäläisiä turisteja.

– Päätöksen Sputnikin hyväksymisestä ei välttämättä tarvitse olla EU tasolla, vaan kukin yksittäinen maa voi halutessaan tehdä päätöksen itse, Shakhnovich sanoo.

Shakhnovich korostaa, että venäläiset eivät pääse Suomeen vapaa-ajan matkalle ilman EU:n hyväksymää rokotetta, vaikka kävisivät testissäkin.

– Tämän vuoksi Sputnik-rokotteen hyväksymistä koskeva asia on hyvin keskeinen, hän toteaa.

Suomen Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ei pidä Sputnikilla rokotettuja riskinä koronavirusepidemian pahenemiselle Suomessa. THL:n mukaan Sputnik-rokotteen lääketieteellinen arvio on kuitenkin EU:ssa vielä kesken.

Vuodenvaihteessa pohjoisen matkailukeskuksiin on yleensä saapunut paljon matkailijoita. turistibusseja Rovaniemen lentoasemalla ennen koronaa. Kuva: Vesa Vaarama

Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi korostaa, että hän ei puhu Sputnik-rokotteen aiheuttamista ongelmista. Hänen mielestään olisi ensisijaista saada Suomeen yleiseurooppalaiset rajakäytännöt.

Hän kritisoi hallituksen taannoisia linjauksia, jotka eivät tuoneet höllennyksiä rajakontrolliin.

– Vuodenvaihde on perinteisesti tuonut maahan hyvätuloiset nuoret aikuiset ja perheet, sukulaisia ja ystäviä näkemään saapuvia ihmisiä, Visit Finlandin asiantuntija Aleksandra Shakhnovich sanoo.

Voit keskustella aiheesta keskiviikkoon 20. lokakuuta kello 23:een asti.

Lue myös: