Analyysi: Hallitus sai kiistansa sovittua, mutta ongelma kulttuurin rahoituksesta ei kadonnut mihinkään

Jos uusia päätöksiä ei tehdä, alkaa ensi syksynä jälleen some-kuohunta kulttuuria kurittavista leikkauksista, arvioi Ylen politiikan toimittaja Robert Sundman.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoi perjantaina medialle, että Veikkauksen niin kutusuille edunsaajille kaavaillut leikkaukset ensi vuodelle perutaan. Kuva: Silja Viitala / Yle

Suomessa hallituksetkin jemmaavat rahaa sukanvarteen, pahan päivän varalle. Yksi tällaisista piiloista on budjettikehykseen jätettävä jakamaton varaus, joka on ensi vuodelle 117 miljoonaa euroa (siirryt toiseen palveluun).

Paha päivä koitti tällä kertaa nopeasti, vain reilu kuukausi budjettiriihen päättymisen jälkeen.

Perjantaina pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoi medialle, että muun muassa kulttuuri-, nuoriso- ja liikunta-alan avustuksiin sovitut leikkaukset perutaan. Rahat päätökseen löytyivät luovuutta käyttämällä: 47 miljoonaa euroa jakamattomasta varauksesta, joitain kymmeniä miljoonia euroja arpajaisveroa alentamalla sekä Veikkauksen niin kutsutusta RAY-puskurista.

Kehystä ei tarvinnut ylittää, ja niin koko viikon kuohunut kiista sai päätöksensä.

Kulttuurille ja muillekin rahapeliyhtiö Veikkauksen pelituottoihin tukeutuville aloille kyseessä on kuitenkin vain väliaikainen laastariratkaisu.

Paljon rahaa, mutta 43 miljoonaa euroa vähemmän kuin tänä vuonna.

Veikkauksen tuotot ovat viime vuosina pudonneet reippaasti.

Hallituspuolueet sopivat keväällä kehysriihessä, että Veikkauksesta rippuvaisille aloille – muun muassa kulttuurille, nuorisotyölle, liikunnalle sekä sosiaali- ja terveysalan järjestöille – etsitään budjetista korvaavat rahat.

Kompensaatioksi ensi vuodelle sovittiin yhteensä 330 miljoonaa euroa. Tästä 174 miljoonaa euroa koskee opetus- ja kulttuuriministeriötä eli juuri kulttuuria, nuorisotyötä ja liikuntaa.

Paljon rahaa, mutta 43 miljoonaa euroa vähemmän kuin tänä vuonna.

Artistit tunsivat olonsa typeräksi, ja niin tunsi oletettavasti myös pääministeri.

Hallituspuolueet siis yhdessä ja yksissä tuumin siunasivat ratkaisun olla kompensoimatta aivan kaikkea.

– Ehkä typerä virhe, eräs SDP:n hallituslähde arvioi päätöstä eilen sunnuntaina Ylelle.

Kun tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen (kesk.) kertoi viime tiistaina ratkaisun konkreettisista vaikutuksista, alkoivat monet julkisuuden henkilöt ja kulttuurivaikuttajat kritisoida sosiaalisessa mediassa hallitusta tehdyistä päätöksistä.

Ajoitus oli onneton. Pari päivää aiemmin pääministeri Marin ja Kurvinen olivat tavanneet näyttävästi monia tunnettuja artisteja Kesärannassa. Artistit tunsivat olonsa typeräksi, ja niin tunsi oletettavasti myös pääministeri.

Pian Marin ilmoitti julkisuudessa, että asia otetaan uudelleen tarkasteluun.

Vuodelle 2023 on sovittu alustavasti entistä pienemmästä kompensaatiosta Veikkauksen niin kutsutuille edunsaajille.

Keskustan ja SDP:n kuiskuttelijat ovat syytelleet toisiaan toimittajille erilaisista ”julkisuustempuista” ja arvelleet motiivien näihin kumpuavan milloin mistäkin.

Kun huomio on ollut viime viikon kiistassa, perjantaina syntyneessä ratkaisussa ja sen poliittisessa jälkipyykissä, on saattanut unohtua, ettei itse ongelma ole kadonnut mihinkään.

Vuodelle 2023 on sovittu alustavasti entistä pienemmästä kompensaatiosta Veikkauksen niin kutsutuille edunsaajille. Tämä tarkoittaa, että ilman uusia päätöksiä some-kuohunta kulttuurileikkauksista on edessä jälleen – viimeistään ensi syksynä.

Pysyvämpi ratkaisu suuntaan tai toiseen olisi tarpeen.

Elokuussa hallitus asetti valtiosihteerityöryhmän, jonka tehtävänä on laatia ehdotus uudeksi rahoitusmalliksi rahapelituotoilla rahoitetuille toiminnoille.

Päätös mallista pitäisi tehdä vuoden loppuun mennessä. Se tuskin on helppoa tai kaikille mukavaa. Edessä on arvovalintoja.

Tällä kertaa kulttuuri sai rahansa, koska julkisuudessa kuohahti. Muut alat tulivat kuin siivellä, kun niidenkin olemassaolo muistettiin viimeistään perjantaisessa kokouksessa.

Pysyvämpi ratkaisu suuntaan tai toiseen olisi tarpeen. Se pitäisi huolen siitä, että avustusten jakamisen pohjalla on poliittisesti neuvoteltu sopu – eikä esimerkiksi se, kuka onnistuu saamaan somen voiman taakseen.

Voit keskustella aiheesta huomiseen tiistaihin 19.10. klo 23 saakka.

Lue myös: