Jämsässä Kaipolan lakkautetun paperitehtaan kiinteistölle löytyi ostaja – alueelle etsitään kierrätykseen ja uusiutuvaan energiaan erikoistuneita yrityksiä

Kaipolan suljetun paperitehtaan kiinteistö on vaihtanut omistajaa. Kiinteistön ostanut yhtiö hakee alueelle vuokralaisiksi erityisesti kiertotalouden toimijoita. Ensimmäisenä alueella aloittaa Kaipola Recycling Oy, joka työllistää alkuvaiheessa noin 30 henkilöä.

UPM kertoi Kaipolan paperitehtaan sulkemisesta viime vuoden elokuussa. Tehdas hiljeni vajaa vuosi sitten. Arkistokuva. Kuva: Petri Aaltonen / Yle

Kaipola Green Port Oy on ostanut Jämsässä sijaitsevan Metsäyhtiö UPM:n Kaipolan tehdaskiinteistön. Kauppa solmittiin 15. lokakuuta.

Sopimus kaupasta tehtiin noin puolen vuoden neuvottelujen jälkeen, eikä kauppahintaa julkisteta, toteaa Green Port Oy:n hallituksen puheenjohtaja Martti Inkovaara.

Kaipola Green Port Oy on Kaipolan kiinteistön kehittämiseen tänä syksynä perustettu yhtiö.

Yhtiön taustalla ovat yksityiset suomalaiset perheyhtiöt: Inkovaaran perheen omistama uusiutuvaan energiaan ja uusiutuviin materiaaleihin sijoittava yhtiö sekä Teemu Uimosen kiinteistöalan perheyhtiö.

UPM lopetti Kaipolan paperitehtaan tuotannon pysyvästi alkuvuonna 2021.

Tavoitteena kierrätykseen erikoistunut keskittymä

Kaipola Green Port Oy aikoo vuokrata Kaipolan tehtaan tiloja erityisesti teollisille toimijoille.

Lakkautetun paperitehtaan alueella on muun muassa yli 200 000 neliöä tuotanto- ja varastotiloja, yli 2000 neliöä muunneltavaa toimistotilaa, puhdasta raakavettä oman raakaveden käsittelylaitoksen kautta, biovoimalaitoksen tuottamaa sähköä, lämpöä ja höyryä, yhteys Fingridin kantaverkkoon, jäteveden puhdistamot, rautatieyhteys, logistiikkatoimijoille purku-, lastaus-, lähetys- ja varastointitoiminnot sekä ajoneuvovaa’at.

Tehtaan entisiä tiloja vapautuu uusille käyttäjille vaiheittain. Valtaosa tiloista on käytettävissä vuoden 2022 puoliväliin mennessä.

Tehdaskiinteistön uuden omistajayhtiön mukaan alueelle haetaan erityisesti uusiutuvien materiaalien, uusiutuvan energian, energian varastoinnin ja kiertotalouden yrityksiä.

– Näen Kaipolan alueen mahdollisuudet tähän aikaan sopivina. Alueen infra on kuin tehty uusiutuviin materiaaleihin ja uusiutuvan energian tuottamiseen. Siellä voi olla hyvät mahdollisuudet myöhemmässä vaiheessa esimerkiksi vedyn tuotantoon, toteaa Inkovaara.

Kaipolan paperitehtaan työntekijöiden osaaminen käyttöön

Kiinteistön ensimmäisenä uutena toimijana aloittaa jo tämän vuoden puolella kiertotalousyhtiö Kaipola Recycling Oy. Yhtiö kierrättää muun muassa muovia, puuta ja keräyskuitua.

– Toiminta alkaa biovoimalan käytöllä eli tuotamme sähköä, lämpöä ja höyryä täällä uusille vuokralaisille, kertoo Kaipola Recycling Oy:n toimitusjohtaja Timo Kutinlahti.

Jatkossa yhtiön on tarkoitus erotella tulevista materiaalivirroista jakeet muovin kemialliseen kierrätykseen sekä biokaasun valmistukseen myöhemmin rakennettavassa biojalostamossa.

Toiminta työllistää aluksi noin 30 henkilöä. Kaipola Recycling Oy:n taustalla on ryhmä suomalaisia teknologia- ja kiertotalousyrityksiä.

Inkovaara arvioi, että Kaipolan tehdasalueelle voi syntyä jatkossa paljon uusia työpaikkoja.

– Työpaikkojen määrä riippuu teollisista toimijoista, joita alueelle mahdollisesti saadaan. Jos investoinnit menevät kuten on ajateltu voi työntekijämäärä nousta hyvinkin suureksi, jopa 100–200 henkilöön, sanoo Inkovaara.

Myös Kaipolan tehtaan entisille työntekijöille voi Inkovaaran mukaan löytyä alueelta työpaikkoja.

– Siellä on erittäin pätevää henkilökuntaa, joilla on monipuolista osaamista niin prosessiteollisuudesta kuin energiantuotannostakin ja koko infrastruktuurin pyörittämisestä. Näen tämän erittäin suurena mahdollisuutena.

Kaipola Recycling Oy:n toimitusjohtaja Kutinlahti on samaa mieltä.

– Kyllä entiset paperitehtaan työntekijät ovat todella hyvässä asemassa osaamisen suhteen. Paikat ovat heille tuttuja ja työkulttuuri, kolmivuorotyö on myös Jämsän alueella tuttua, sanoo Kutinlahti.

Kaipola Recycling Oy:n lisäksi Kaipolan tehdasalueella jatkavat vuokralaisina UPM sekä muutama jo aikaisemmin alueella toiminut yksityinen vuokralainen.

Lisätty Timo Kutinlahden kommentit kello 16.41

Lue myös: