Iphone-puhelimilla ongelmia koronapassin kanssa, THL:n mukaan vika on nyt korjattu – STM lupaa nopeaa ratkaisua koronataudin sairastaneiden vaikeuksiin passin käytössä

Iphone-puhelimilla koronapassin lukijasovellus ei viikonloppuna tunnistanut Astra Zenecan tai Janssenin rokotetodistuksen saaneita. THL:n mukaan vika on korjattu tänään. Lisäksi ongelmia on ollut koronataudin sairastamisen takia vain yhden rokoteannoksen saaneiden kohdalla.

Koronapassi otettiin käyttöön viikonloppuna. Kyltti Apollo Live Clubin ovella kertoi, että ravintola tarkastaa koronapassin kävijöiltä. Kuva: Silja Viitala / Yle

Viikonloppuna käyttöön otetun koronapassin ongelmat saadaan sosiaali- ja terveysministeriön arvion mukaan korjattua nopeasti.

Väliinputoajiksi ovat joutuneet ainakin koronataudin yli kuusi kuukautta sitten sairastaneet, jotka ovat yleisen suosituksen mukaisesti saaneet vain yhden rokoteannoksen. Sairastetun taudin ja yhden rokoteannoksen antama suoja arvioidaan yhtä hyväksi kuin täyden rokotesarjan antamaa suojaa.

Koronapassiin puolestaan vaaditaan joko kahta rokoteannosta, alle kuuden kuukauden sisällä sairastettua tautia tai negatiivista koronatestitulosta.

Ylen Radio Suomen Päivän haastattelussa sosiaali- ja terveysministeriön johtaja Pasi Pohjola arvioi, että ongelmat saadaan korjattua nopeasti. Kyse on teknisistä muutoksista.

– Selvittelyt ovat nyt käynnissä. Kansallisessa koronapassissa muutokset tehdään tietojärjestelmiin ja Kanta-palveluun niin, että henkilöt saavat kotimaassa koronapassin, jos he ovat sairastaneet taudin ja saaneet yhden rokotuksen, Pohjola sanoo.

Ulkomaille mentäessä ongelmat kuitenkin pysyvät, sillä monen maan maahantuloedellytyksenä on täysi rokotesarja. Silloin maahanpääsyn pystyy varmistamaan käymällä koronatestissä.

Koronapassin lukijasovellus ei ole tunnistanut kaikkia rokotetodistuksia

Yleen tulleen yhteydenoton mukaan ongelmia on ollut myös täyden rokotussarjan saaneiden kohdalla.

Ongelmia on ollut erityisesti iphone-puhelimissa, joihin ladattu sovellus on hylännyt passeja, joita Android-puhelimeen ladattu lukijasovellus on hyväksynyt.

THL:n tietoarkkitehti Mika Pihlajamäki kertoo, että ongelma koski kaikkia lukijasovellusta iphonella käyttäneitä, jotka skannasivat sillä Astra Zenecan tai Janssenin rokotetetodistuksen saaneita. Sovellus ei ole tunnistanut rokotetodistuksia.

Pihlajamäen mukaan iphone-puhelimia koskeva ongelma lukijasovelluksessa on saatu ratkaistua tänään maanantaina.

– Näistä tuli raportteja jonkin verran viikonlopun aikana. Puolenpäivän aikaan teimme korjauksen ja asia on nyt kunnossa, Pihlajamäki sanoo.

Pihlajamäen mukaan iphoneen ladattu koronapassin lukijasovellus pitää käynnistää uudelleen, jotta päivitys aktivoituu.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston mukaan koronapassisovelluksessa ilmeni myös muita ongelmia viikonlopun aikana. Passi on muun muassa näyttänyt ravintoloissa punaista, jos sen haltija on saanut jo kolmannen rokotteen.

Pihlajamäen mukaan ongelmissa on todennäköisesti kyse siitä, miten saadut rokotteet on merkitty koronarokotetodistukseen.

Jos saatu kolmas rokote on merkitty muodossa 3/3, tulkitaan saatu kolmas rokote täydeksi rokotesarjaksi vasta kun kolmannesta rokotteesta on kulunut seitsemän päivää. Jos kolmas rokote on merkitty koronatodistukseen muodossa 3/2, tunnistaa lukijasovellus rokotesuojan olemassaolon myös ilman seitsemän päivän odotusta.

Koronatodistuksia ladattiin viikonloppuna vilkkaasti

Kanta-palveluita ylläpitävän Kelan mukaan koronatodistuksia ladattiin viikonlopun aikana vilkkaasti. Rokotustodistuksia haki pelkästään perjantain aikana 156 000 henkilöä ja lauantaina 190 000 henkilöä.

Myös todistuksia sairastetusta koronavirustaudista ja negatiivisesta koronatestituloksesta haettiin moninkertainen määrä normaaliin verrattuna. Koronatestitodistusta haki molempina päivinä yli 10 000 henkilöä, todistusta sairastetusta koronavirustaudista yli 3 000 henkilöä.

Kaikkiaan koronatodistuksia on annettu yli kahdelle miljoonalle henkilölle. Rokotustodistus on ollut saatavilla Omakannassa kesäkuun lopusta lähtien. Todistukset sairastetusta koronataudista ja koronatestin tuloksesta tulivat saatavilla heinäkuun puolivälissä.

* Juttua päivitettiin klo 13.54 THL:n tietoarkkitehti Mika Pihlajamäen haastattelulla ja uusilla tiedoilla iphone-puhelimiin liittyvistä ongelmista sekä klo 16.29 Kelan tiedoilla rokotustodistusten hakumääristä.

Lisää aiheesta: