Puolustusvoimat alkaa pian purkaa koronarajoituksia – jos epidemiatilanne sallii, koulutuksessa siirrytään tammikuussa lähes normaaliin

Koronarajoituksia puretaan Puolustusvoimissa neljässä eri vaiheessa. Ensimmäiseksi luovutaan kasvomaskin käytön vaatimuksesta ja kahden metrin turvavälistä ulkotiloissa.

Puolustusvoimien CBRN-kenttälaboratoriossa työskenneltiin syyskuussa 2020. Kuva: Jaani Lampinen / Yle

Puolustusvoimat alkaa purkaa koronarajoituksia marraskuussa, kun kaikilla varusmiehillä on ollut mahdollisuus saada kaksi rokotetta. Myös Puolustusvoimien epidemiatilanteen on oltava hallinnassa ennen kuin rajoitusten purkuun voidaan ryhtyä.

Ensin Puolustusvoimissa luovutaan kasvomaskin käytön vaatimuksesta ja kahden metrin turvavälistä ulkotiloissa, kertoo Puolustusvoimat tiedotteessa. Toisessa vaiheessa sotilaskodit ja sosiaali- ja liikuntatilat avataan käytettäväksi osastoittain. Myös sisätiloissa kahden metrin turvavälivaatimuksesta luovutaan. Tämän lisäksi koulutuksia voidaan järjestää joukkuetta suuremmille kokoonpanoille osastojen sisällä.

Puolustusvoimien mukaan varusmieskoulutuksessa siirrytään lähes normaaliin toimintaan tammikuun alussa, jos epidemiatilanne sen sallii. Ensi vuoden puolella on tarkoitus tehdä rajoitusten purkamisen vaiheet kolme ja neljä, tiedotteessa kerrotaan.

Koronarajoitusten kolmannessa purkuvaiheessa koulutus- ja lomajaksottelussa palataan normaaliin rytmiin. Tämä tapahtunee ensi vuoden puolella 17. tammikuuta. Neljännessä vaiheessa palataan koronaa edeltäviin, täysin normaaleihin varusmieskoulutuksen käytäntöihin. Puolustusvoimien arvion mukaan tämä voisi tapahtua ensi vuoden helmikuussa.

Puolustusvoimat kertoo seuraavansa jatkuvasti rajoitusten purkamisen vaikutuksia. Tilannetta seurataan paikallisesti, joten rajoituksia voidaan purkaa joukko-osastoissa eri tahtiin.

Hallitulla koronarajoitusten purulla halutaan ylläpitää puolustuskykyä ja turvata henkilökunnan sekä varusmiesten terveyttä.

Voit keskustella aiheesta 19.10. klo 23:een saakka.

Lue myös:

Lue lisää koronaviruksesta päivittyvästä seurannasta.