Hyppää sisältöön

"Tupa ei ole täynnä, mutta kivasti on porukkaa" – syyslomalaisia on liikkeellä melkein normaaliaikojen tapaan

Jämsän Himoksella ja Jyväskylän seudulla on syyslomailijoita huomattavasti enemmän kuin vuosi sitten. Yritykset tekevät nyt varauksia selvästi aiempaa vilkkaammin.

Himos valmistautuu talviauden alkuun. Kuva: Sinikka Långström

Meneillään oleva syyslomaviikko on Keski-Suomen matkakohteissa ja majoitusliikkeissä selvästi viime vuotta vilkkaampi ja alkaa vähitellen muistuttaa aikaa ennen koronaa, kertoo soittokierros.

– Tupa ei ole täynnä, mutta kivasti on tulossa porukkaa koko viikon ajaksi, kertoo Himoslomien toimitusjohtaja Päivä Heikkala.

Heikkalan mukaan Himoksella on huomattavasti vilkkaampaa kuin vuosi sitten, jolloin korona painoi raskaasti päälle. Asiakkaita on arviolta kolmannes enemmän.

– Tilanne alkaa vähitellen normalisoitua, ja se näkyy etenkin yritysten varauksissa. Niitä ei puoleentoista vuoteen oikein ollut, mutta nyt yritysvaraukset ovat selvästi piristyneet ja ovat ihan kiitettävällä tasolla, Heikkala sanoo.

Heikkalan mukaan myös lähestyvän pikkujoulukauden osalta näyttää varsin lupaavalta ja sesongin viikonloput ovat hyvää vauhtia täyttymässä.

Koronapassin käyttöönotolla ei toistaiseksi ole vaikutusta Himoksen palveluihin, koska voimassa olevia rajoituksia ei ole, ja tällä haavaa näyttää myös siltä, ettei niitä ainakaan ihan heti ole tulossa. Jos tilanne kuitenkin muuttuu, passi on tarkoitus ottaa käyttöön tarvittessa marraskuun alussa.

– Ainakin sitä kovasti harkitaan, että voimme pitää palvelut auki. Passien tarkastaminen teettää toki töitä, ja alalla on työvoimapula, mikä ei ole aivan helppo yhtälö, Heikkala sanoo.

Jyväskylän seudun matkailuneuvonnasta ja -markkinoinnista vastaavasta Visit Jyväskylä Regionista kerrotaan, että syyslomaviikolla tulijoita on etenkin Jyväskylän lähikunnista ja lähikaupungeista.

Jyväskylän seudulla riittää syyslomaviikolla tapahtumia jo kutakuinkin normaaliaikojen malliin, vaikka käsidesiä toki yhä kuluu ja kasvomaskisuositus on voimassa.

Loppukesä ja alkusyksy olivat rohkaisevia myös sikäli, että ulkomaalaisia matkailijoita alkoi taas näkyä.