Kouvolan kaupunki etsii keskustan tärkeimpiä puita – kysyimme asukkailta, mitä puut heille merkitsevät: "Olisihan se kurjaa, jos olisi pelkkää betonia ja asfalttia"

Kouvolan kaupunki on avannut kyselyn, jossa selvitetään asukkaiden näkemyksiä kaupunkialueen puista. Kyselyn tuloksia aiotaan käyttää jatkossa puistojen suunnittelussa ja huollossa.

Puut ovat ilo silmälle Kouvolassa: "Ei niitä koskaan ole liikaa"
Puut ovat ilo silmälle Kouvolassa: "Ei niitä koskaan ole liikaa"

Kouvolalainen Pentti Kilpinen on käynyt pelaamassa kaverinsa kanssa krokettia Kouvolan Kasarminmäellä 11 vuoden ajan. Yhteisiä pelihetkiä on karttunut yhteensä jo 25 vuotta.

Paikka on hyvä krokettipeleille, koska kaupunki hoitaa nurmikon, joten miehillä on joka kerta hyvä pelialusta.

Vanhalla kasarmialueella, yli sata vuotta vanhojen punatiilisten asuinkerrostalojen keskellä, kasvaa enimmäkseen mäntyjä. Kyseisessä Rykmentinpuistossa kasvavat Pentti Kilpisen lempipuut.

– Tässä ovat tärkeimmät puut: vanhat männyt, kauniit ja suorat. Yksinkertaisen kaunis paikka, Pentti Kilpinen sanoo.

Pentti Kilpinen (oik.) käy pelaamassa krokettia Kouvolan Kasarminmäellä Jari Nahkurin kanssa. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Kilpisen mielestä turhia puita ei ole olemassakaan. Lapsena niihin tuli kiipeiltyä.

– Kaikki missä on ollut oksat alhaalla ja on päässyt ylös, ovat olleet tärkeitä puita.

Puista on hyötyä kaupunkialueella

Kouvolan kaupunki selvittää parhaillaan, mitä mieltä asukkaat ovat kaupungin nykyisistä puista: missä kasvavat tärkeimmät puut ja minne niitä toivottaisiin lisää. Asukkaiden kokemuksia ja mielipiteitä aiotaan hyödyntää katu- ja puistoalueiden suunnittelussa ja kunnossapidossa.

Viime vuosina on alettu kiinnittää huomiota yhä enemmän puiden ekologisiin ja terveydellisiin hyötyihin.

Kouvolan Keskuspuiston puut ovat ruskan väreissä. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Puut paitsi lisäävät viihtyvyyttä, ne myös vähentävät tiiviin rakentamisen aiheuttamia terveys- ja ympäristöhaittoja.

Puut vaimentavat melua, jonka suurin aiheuttaja kaupunkiympäristössä on liikenne. Viherympäristöliiton mukaan (siirryt toiseen palveluun) suurilehtiset lehtipuut ovat tehokkaampia melunvaimentajia kuin havupuut. Lehtipuut kuitenkin pudottavat lehtensä syksyisin. Paras melunvaimennus saadaankin yhdistelemällä lehtipuita, havupuita ja pensaita.

Puut parantavat ilmanlaatua, koska ne sitovat ilmansaasteita. Puut myös tuottavat happea. Aurinkoisina kesäpäivinä puut viilentävät varjostamalla ja suojaavat UV-säteilyltä.

Kouvolan Urheilupuistossa kasvaa mäntyjä ja koivuja. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Puut ovat hyödyllisiä myös hulevesien hallinnassa. Puiden juuristo pitää maan kuohkeana, jolloin vesi imeytyy maaperään nopeammin. Puut myös imevät vettä paljon. Iso koivu saattaa käyttää kuumana kesäpäivänä jopa 500–1 500 litraa vettä.

Tärkeä lahja

Kouvolalaisen Anne Kankaisen mielestä koko kaupungin tärkeimmät puut kasvavat omassa kotipihassa. Hänen lempipuunsa on pihlaja, mutta kaikista tärkeimmät puut hän on saanut läheisiltä ihmisiltä.

– Olen saanut kotipihaan hevoskastanjan minulle tärkeältä ihmiseltä. Pihaani istutetun tammen olen saanut taimesta, jonka oikein hyvä ystäväni on itse kasvattanut, Anne Kankainen sanoo.

Kankainen on sitä mieltä, että puut tekevät kaupungista mukavan miljöön. Esimerkiksi kävelykatu Manskille istutetut puut saavat häneltä kiitosta. Kankaisen mielestä puita ei voi olla liikaa.

– Ainoastaan, jos ne ovat menneet vanhaksi, niin sitten pois. Eivät ne koskaan häiritse, että niitä olisi liikaa.

Metsien lempipuukseen Kankainen nimeää joko männyn tai kuusen.

– Olen kotoisin maalta metsän reunasta, niin kai se on jäänyt siitä.

Kävelykatu Manskille on istutettu lehtipuita. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Lehdistä vaivaa

Juuso Udd on tullut leikkipuistoon tyttärensä Aadan kanssa. He käyvät Kouvolan Urheilupuistossa sijaitsevassa leikkipuistossa melkein jokaisena vapaapäivänä.

Kyseinen puisto Sumulaaksossa on heidän lempipuistonsa sen takia, että se on viihtyisä ja pidetty hyvässä kunnossa. Uddin mielestä puut ovat tärkeitä puistoissa ja kaupungeissa yleensäkin.

– Olisihan ne aika kurjia, jos olisi pelkkää betonia ja asfalttia.

Kouvolan Urheilupuistossa on muun muassa frisbeegolf-rata. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Uddin mielestä puut ovat siistejä, kunhan ne ovat lehdessä. Syksyisin ne näyttävät hänen mielestään kurjemmilta.

– Puistoissa puita voi olla tietyn verran, mutta ei liikaa. Sitten tulee synkkä meininki, Juuso Udd sanoo.

Lempipuukseen Udd nimeää omassa pihassa kasvavan kastanjan. Hän kertoo karsineensa osan puista omalta pihaltaan sen takia, että syksyisin ne ovat työllistäneet liikaa, kun lehtiä on joutunut haravoimaan ja viemään pois.

– Kun asuu ihan keskustan läheisyydessä, lehtiä joutuu viemään jäteasemalle. Siitä tulee aina vaivaa ja se maksaakin nykypäivänä. Se on ihan turha kuluerä.

Mitä puut merkitsevät sinulle? Voit keskustella aiheesta 19.10.2021 kello 23 asti.