Hyppää sisältöön

Rokotuskattavuus kulkee pohjalaismaakunnissa eri tahtiin

Keski-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla 80 prosentin rokotuskattavuustavoite ei ole kovin kaukana, Etelä-Pohjanmaalla siihen on vielä enemmän matkaa.

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä on petrattavaa. Keski-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla saavutetaan 80 prosentin tavoite lähiviikkojen aikana. Kuva: Silja Viitala / Yle

Kolmessa pohjalaismaakunnassa mennään eri tahtiin siinä, miten tavoiteltu 80 prosentin rokotuskattavuus saavutetaan.

Vaasan sairaanhoitopiirissä rokotekattavuus on pysynyt maan keskitasolla, jopa hieman parempanakin. Myös alueen pohjoisosissa on onnistuttu kirimään laiskaa rokotustahtia.

Tällä hetkellä Vaasan sairaanhoitopiirin väestöstä ensimmäisen rokotteen on saanut THL:n tilaston mukaan reilu 85 prosenttia yli 12-vuotiaista, kaksi rokotetta on saanut lähes 77 prosenttia rokoteikäisistä.

Vaasan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Peter Nieminen uskoo, että yli 12-vuotiaiden kahden rokotteen kattavuustavoite saavutetaan vielä lokakuun loppuun mennessä.

Kirittävää riittää erityisesti 25–35-vuotiaissa aikuisissa. Selityksiä rokottamattomuudelle voi olla monia. Osa heistä on Niemisen mukaan voinut sairastaa koronan ja sen vuoksi on jättänyt rokotuksen väliin.

– Ikäryhmässä on selkeä notko rokotuskattavuudessa. Tämä on ikäryhmä, joka on todennäköisesti liikkunut paljon ja sairastanut koronan kenties lasten kautta, Nieminen uskoo.

Eniten Vaasan sairaanhoitopiirin alueen kunnista on käyty rokottautumassa Korsnäsissa, jossa peräti 85,3 prosenttia yli 12-vuotiaista on jo saanut kaksi rokoteannosta. Yli 80% rokotekattavuuden ovat saavuttaneet myös Maalahti, Närpiö ja Vöyri.

Häntäpäässä sairaanhoitopiirin alueen rokotekattavuuksissa Luoto. Siellä kaksi rokotetta yli 12-vuotiaista on hankkinut vasta 66,5% asukkaista.

Keski-Pohjanmaalla jalkauduttu jääkiekkomatseihin

Keskipohjalaisille sosiaali- ja terveyspalvelut järjestävässä Soitessa ollaan hieman jäljessä aiemmasta omasta tavoitteesta.

Vielä kesällä arvioitiin, että yli 12-vuotiaista olisi 80 prosenttia rokotettu syys-lokakuun vaihteessa, mutta vielä ei olla tässä virstapylväässä, kattavuus on nyt hiukan yli 76%.

Toisaalta Soiten alueella ollaan edellä koko maan kattavuudesta, joka on runsaat 75%.

Rokotustahti Keski-Pohjanmaalla alkoi hidastua loppukesästä ja on madellut eteenpäin hitaasti koko syksyn.

Palvelualuejohtaja Jukka Aro arvioi, että rokotusinnon hiipumiseen vaikutti alueen rauhallinen tautitilanne kesällä.

– Nyt kun sairastumisia on tullut enemmän, ihmiset ovat hakeutuneet rokotuksiin. Samoin koronapassin tulo on aktivoinut. Toivon, että saavutamme 80 prosentin kattavuuden marraskuussa.

Rokotusinnostusta on yritetty herättää jalkautumalla jääkiekkomatsiin ja myös yläkouluissa ja lukioissa rokottamalla. Nyt meneillään on tekstiviestikampanja: Soiten alueen asukkaille on lähetetty tekstiviesti, jossa kehotetaan hakeutumaan rokotuksiin.

Eniten Soiten alueen kunnista on käyty rokottautumassa Halsualla, jossa 80,2 prosenttia yli 12-vuotiaista on jo saanut kaksi rokoteannosta. Yli 80% rokotekattavuuden ovat saavuttaneet myös Lestijärvi ja Toholampi.

Häntäpäässä alueen rokotekattavuuksissa Luoto. Siellä kaksi rokotetta yli 12-vuotiaista on hankkinut vasta 67,4% asukkaista.

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä on petrattavaa

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella yli 12-vuotiaista ensimmäisen rokotteen on käynyt ottamassa 80,9 prosenttia, toisen rokotteen 71,4 prosenttia yli 12-vuotiaista.

– Olemme tilastojen viimeisimpien joukossa tällä hetkellä ja olemme olleet pitkään. Toki meillä rokotukset etenevät, mutta aika hitaassa tahdissa, sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Elina Kärnä kertoo.

Ensimmäisiä rokotteita hakee yhä harvemmat ihmiset, vaikka se monilta vielä uupuukin. Kärnän mukaan nyt tarvitaan matalan kynnyksen rokotustapahtumia, jotta alhainen rokotuskattavuus saadaan nousuun.

– Meillä oli varsin onnistunut Ideaparkissa järjestetty rokotustilaisuus, jossa vietiin rokotukset lähelle ihmisiä, Kärnä toteaa.

Etelä-Pohjanmaa siirtyi epidemian leviämisvaiheeseen maanantaina. Vielä yksikään Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin kunnista ei ole ylittänyt toisen rokotteen kohdalla 80 prosentin rokotekattavuutta yli 12-vuotiaissa.

Eniten on käyty rokottautumassa Vimpelissä ja Ähtärissä, joissa kummassakin 75,9 prosenttia yli 12-vuotiaista on jo saanut kaksi rokoteannosta.

Häntäpäässä alueen rokotekattavuuksissa on Kauhajoki. Siellä kaksi rokotetta yli 12-vuotiaista on hankkinut vasta 66% asukkaista.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminenuutiskirjeemme sähköpostiisi.