Hyppää sisältöön

Sanginjoen Loppulan korjaus osoittautui arvioitua kalliimmaksi – päärakennus saataneen kuntoon, muu pihapiiri saattaa uudistua aiottua vähemmän

Loppulan ystävät ry:lle tuli yllätyksenä se, että alueen päärakennukseen on vedettävä uusi sähkökaapeli. Kaikkiaan rahoitus on jäämässä vajaaksi pahimmillaan yli 200 000 euron verran. Nyt jostain on karsittava.

Loppulan päärakennukseen on uusittava muun muassa sähköt ja lvi-puoli. Lattian alla on myös korjauksia vaativia vaurioita. Kuva: Hanna Juopperi / Yle

Oulussa luontokeskukseksi kaavaillun Sanginjoen Loppulan remontti on osoittautunut arvioitua kalliimmaksi ja siihen varatut varat uhkaavat loppua kesken.

Loppulan Ystävien Koneen säätiöltä saama yli 300 000 euroa ei riitä varsinkaan koko pihapiirin korjaamiseen. Remonttirahoituksesta näyttää puuttuvan 100 000–200 000 euroa.

Tämän lisäksi ennnakoimaton yli 50 000 euron kuluerä olisi tulossa uuden sähkökaapelin vetämisestä Loppulaan noin kilometrin päästä.

Oulun kaupungin kustannusarvio korjaukselle oli noin 200 000 euroa, kun Loppulan ystävät osti talon, kertoo yhdistyksen puheenjohtaja Annamari Markkola.

Kustannuksia nostaa esimerkiksi lämmitysmuodon vaihto, nykyään talossa on öljylämmitys. Loppulan ystävät halusi taloon maalämmön, mutta se on osoittautumassa hintavaksi vaihtoehdoksi.

– Maalämpöasiasta on käytävä tiukka keskustelu yhdistyksen tulevassa kokouksessa, Markkola sanoo.

Pihapiiriin on suunniteltu myös saunaa huonokuntoisen asuntolarakennuksen tilalle, samoin esimerkiksi Loppulan päärakennuksen laajennusta. Nyt jää nähtäväksi, miten nämä uudistukset saadaan toteutettua.

– Uskon, että päärakennuksen saamme remontoitua. Siinä on ollut tiettyjä ongelmia esimerkiksi alapohjassa, lisäksi sähköt ja lvi-asiat täytyy saada nykyaikaistettua, sanoo Loppulan puuhamiehenä tunnettu Ari-Pekka Auvinen.

Auvisen muiden pihapiirin uudistusten osalta on mietittävä myös muita rahoituslähteitä, mahdollisesti uusien sponsoreiden tukea.

Loppulan ystävissä pohditaan nyt myös sitä, mikä osuus kunnostustöistä voitaisiin tehdä talkoilla. Esimerkiksi rakennusten purkaminen voisi hoitua talkoovoimin.

Loppulan pihapiirin remontti on alkamassa ensi vuoden puolella.

Lue lisää:

Lisää Pohjois-Pohjanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

.
.