Kongsbergin surmat tehtiinkin teräaseella, ei jousella – uhrit valikoituneet sattumanvaraisesti

Tekijän motiivi näyttää Norjan poliisin mukaan tässä vaiheessa liittyvän mielenterveyden ongelmiin.

Kongsbergin asukkaat toivat vielä perjantaina keskustaan kukkia ja kynttilöitä iskun uhrien muistoksi. Kuva: EPA-EFE/TERJE PEDERSEN

Norjan poliisi kertoo, että aiemmista tiedoista poiketen Kongsbergin surmatyöt tehtiin teräaseella, eikä jousiaseella. Hyökkääjä surmasi viime viikon keskiviikkona viisi ihmistä. Kaksi henkilöä sai vakavia vammoja.

Poliisi kertoi keskustelleensa 140 ihmisen kanssa ja kuulleensa näistä 60:tä todistajana. Poliisin mukaan mies oli aluksi ampunut jousiaseella supermarketissa, mutta sen jälkeen käyttänyt teräasetta.

Epäillyn hyökkääjän motiiveista ei ole selvää kuvaa. Poliisin mukaan todennäköisin syy liittyy mielenterveyteen. Miehen puheet kääntymisestä islamin uskoon eivät poliisin mukaan todennäköisesti pidä paikkaansa.

Ampui ensin jousella, myös poliisia

Norjan yleisradioyhtiö NRK on rakentanut poliisin lausunnoista seuraavan kuvan tapahtuneesta (siirryt toiseen palveluun).

37-vuotiaasta epäillystä tuli ilmoitus viime keskiviikkona kello 18.13. Hän oli ampunut muun muassa vapaalla olevaa poliisia jousella selkään Nytorgetin laidalla sijaitsevassa Coop-ketjun myymälässä.

Poliisi pääsi ulos liikkeestä ja teki hälytyksen. Paikalle tuli poliisipartio viidessä minuutissa. Partiolla ei kuitenkaan ollut tarvittavaa suojavarustusta, jonka pitäisi olla normaalisti poliisiautossa.

Epäilty pääsi jatkamaan matkaa. Hän ampui nuolia myös ihmisiä kohti, mutta laski sitten jousen käsistään. Hän jatkoi matkaa asuinalueelle Hyttegatanille. Siellä hän puukotti teräaseilla ihmisiä sekä asunnoissa että niiden ulkopuolella. Poliisin mukaan uhrit näyttävät valikoituneen sattumanvaraisesti.

Poliisin rikospaikkatutkijat tutkivat lauantaina epäillyn asuntoa Kongsbergissä. Kuva: Terje Pedersen / EPA

Iskua oli ajateltu etukäteen

Poliisin mukaan epäilty käytti kahta teräasetta, mutta tutkinnallisista syistä yksityiskohtia ei vielä ole kerrottu julki. Ei myöskään sitä, oliko epäilty hankkinut aseet laillisesti.

Poliisi kertoo kuulustelleensa epäiltyä kolme kertaa viime viikolla. Epäilty on myöntänyt teot, mutta ei ole varmaa, miten hän vastaa syytteisiin sitten, kun ne aikanaan nostetaan. Epäilty kertoo ajatelleensa iskua "joitakin päiviä etukäteen".