Pohjois-Korea testasi uutta sukellusveneestä laukaistavaa ballistista ohjusta

Etelä-Korea laukaisi samantyyppisen SLBM:n viime kuussa. Pohjois-Korea on tehnyt syksyn mittaan useita ohjustestejä, joita pidetään provokaatioina.

Nainen kulki televisioruudun ohi asemalla Etelä-Korean pääkaupungissa Soulissa. Uutisissa kerrotaan Pohjois-Korean aamulla tekemästä ohjustestistä. Kuva: Jeon Heon-Kyun / EPA

Pohjois-Korea laukaisi tiistaiaamuna paikallista aikaa ainakin yhden ballistisen ohjuksen merelle, sanovat Etelä-Korean ja Japanin viranomaiset.

Japanin pääministeri Fumio Kishida sanoo, että ohjuksia olisi laukaistu kaksi.

Etelä-Korean asevoimien pääesikunnan mukaan kyseessä oli oletettavasti SLBM. Lyhenteellä viitataan sukellusveneestä laukaistavaan ballistiseen ohjukseen.

Pohjois-Korean tiedetään kehittäneen tällaista sukellusveneestä laukaistavaa ohjusta. Tammikuussa maa esitteli ohjuksia suuressa sotilasparaatissa.

Ohjus laukaistiin Sinposta, joka on merkittävä laivaston tukikohta ja josta otetuissa satelliittikuvissa on havaittu myös sukellusveneitä.

– Armeijamme seuraa tilannetta tarkasti ja on valmiustilassa yhteistyössä Yhdysvaltojen kanssa mahdollisten lisälaukaisujen varalta, Etelä-Korean pääesikunta tiedottaa.

Etelä-Korealla samantyyppinen uusi ohjus

Tiistain laukaisu tapahtui samaan aikaan, kun Etelä-Koreassa on meneillään suuri asenäyttely ja Japanissa valmistaudutaan vaaleihin. Japanin pääministeri joutui laukaisun myötä jättämään vaalikampanjoinnin kesken.

Myös Etelä-Korea testasi viime kuussa ensimmäistä omaa sukellusveneestä laukaistavaa ohjustaan.

Pohjois-Korea on syksyn mittaan tehnyt useampia ohjustestejä. Maa on jatkanut ydinaseidensa ja ohjustensa kehittämistä kansainvälisistä pakotteista huolimatta.

– Päällimmäinen syy Pohjois-Korean provokaatioille on se, että Yhdysvallat ei ole muuttamassa kantaansa. Pohjois-Korea yrittää näyttää, että se pystyy tekemään suuren luokan provokaatioita, sanoo tutkija Shin Beom-chul Etelä-Korean kansallisen strategian tutkimuslaitokselta.

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un syytti hiljattain Yhdysvaltoja jännitteiden lisäämisestä. Presidentti Joe Bidenin hallinnosta on viestitty, että Pohjois-Korean kanssa ollaan valmiita keskustelemaan ydinaseriisunnasta milloin tahansa.

Lue lisää: