Nämä hirsitalot pihasaunoineen ovat ensimmäisiä laatuaan Helsingissä vuosikymmeniin – Uusi asuinalue on kuin aikamatka 1900-luvun alkuun

Helsingissä Honkasuon uusi kaupunginosa on varattu kokonaan puurakentamiselle. Ensimmäiset asukkaat muuttivat alueelle kesäkuussa 2016, ja yhteensä alueelle on tulossa koti 2 000 helsinkiläiselle.

Ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin Helsinkiin rakennetaan käsin veistetyistä hirsistä rivitalomaista asutusta. Muutkin Honkasuon uuden asuinalueen talot ovat puusta. Kuva: Olli-Pekka Kursi / Yle

Karkkimaailma. Näin voi kuvata Honkasuon uudehkoa, puurakentamiseen keskittyvää asuinaluetta (siirryt toiseen palveluun) Helsingin luoteisosassa, lähellä Vantaan rajaa. Parhaillaan rakennettavissa hirsitaloissa on väreinä oranssia, punaista, minttua ja harmaata. Värikkäitä ovat myös muut alueen talot.

Honkasuon uudesta asuinalueesta Helsingissä tulee värikäs kokonaisuus. Kuva: Olli-Pekka Kursi / Yle

Helsingissä rakennetaan nyt ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin käsin veistetyistä hirsistä kokonaista talorivistöä. Seitsemästä talosta viiden hirsirungot ovat jo pystyssä, ja kuudes tuodaan numeroituna hirsikasana paikalle marraskuussa.

– Halusimme soveltaa perinnerakentamista ja torjua ilmastonmuutosta. Hirsirakentamisella saadaan mahdollisimman paljon hiilidioksidia talteen. Kutsun näitä hirsitaloja hiilinegatiivisiksi, vaikka se ei virallinen termi olekaan, arkkitehti Minna Aarnio Rakennusasiaintoimisto Aarteesta (siirryt toiseen palveluun) sanoo.

Arkkitehti Minna Aarnio kertoo, että painovoimaisen ilmanvaihdon vuoksi hirsitalojen huonekorkeus on melkein kolme metriä. Kuva: Olli-Pekka Kursi / Yle

Painovoimainen ilmanvaihto vaatii korkeat huoneet

Männyt ja kuuset on valittu yksitellen Ähtäristä ja Kangasniemeltä ja veistetty käsin Kuortaneella.

– Tämä on nimenomaan metsästä kodin seinään, sillä hirsirungon pystyy näkemään kaikkialta, hirsiä ei peitetä, Aarnio kertoo.

Taloihin tulee painovoimainen ilmanvaihto ja aurinkopaneelit. Hormit muurataan paikan päällä varaavaa puulämmitystä ja ilmanvaihtoa varten.

Jokaisella talolla on myös oma erillinen pihamökki.

– Pieneen pihamökkiin voi sitten mennä, jos tarvitsee jäähyä tai työtilaa, Aarnio naurahtaa.

Pihalle tulee myös yhteinen sauna, joka lämpiää sekä puulla että sähköllä.

Jokaiseen taloon kuuluu oma piharakennus. Kuva: Olli-Pekka Kursi / Yle

Hirsitalot ovat hiilivarastoja

Arkkitehti kiittelee yhteistyötä Helsingin kaupungin ja lukuisten ammattilaisten kanssa. Osa ammattilaisista on itse ilmoittautunut töihin tähän projektiin.

– Perinteisen hirsirakentamisen voi rohkeasti ottaa nykypäivän rakentamisen keinoksi muuallekin kuin kesämökkeihin. Esimerkiksi Helsingillä on korkeat hiilineutraalisuustavoitteet, johon nämä talot sopivat, koska ne ovat hiilivarastoja.

Sen sijaan betonin valmistamisessa syntyy suuret hiilidioksidipäästöt.

Jo aikaisemmin Itä-Helsingin Kurkimäkeen on noussut kaksi hirsistä minitaloa (siirryt toiseen palveluun), joiden hirret on veistetty Vienan Karjalassa, Venäjällä. Nämä talot on ulkovuorattu.

Honkasuo on Helsingin suurin uusi puurakentamisalue, puutalojen kaupunkikylä. Ensimmäiset asukkaat muuttivat alueelle kesäkuussa 2016, ja yhteensä alueelle on tulossa koti 2 000 helsinkiläiselle. Alueen puistoa kaupunkiviljelypalstoineen rakennetaan parhaillaan.

Hirsitaloista uutisoi ensimmäisenä Maaseudun Tulevaisuus (siirryt toiseen palveluun).

Honkasuon alueelle muuttivat ensimmäiset asukkaat vuonna 2016. Alue on suunniteltu puutalojen "kaupunkikyläksi". Kuva: Susa Junnola / Helsingin kaupunki
Honkasuon uuden asuinalueen talot ovat värikkäitä. Kuva: Susa Junnola / Helsingin kaupunki

Juttuun on lisätty 20.10.2021 kello 6.45 tieto kahdesta hirsisestä minitalosta Itä-Helsingissä.

Voit keskustella aiheesta keskiviikkoon 20. lokakuuta kello 23:een saakka.

Lue myös: