Yt-neuvottelut uhkaavat Eksotea: "Lomautukset ovat melkein ainoa vaihtoehto"

Jos Eksote aloittaa yt-neuvottelut, ne voisivat toimitusjohtaja Timo Sakselan mukaan keskittyä hallintoon, mutta eivät laajasti koko organisaatioon.

Jäsenkuntien vaatimat seitsemän miljoonan euron leikkaukset eivät Eksoten mukaan onnistu ilman irtisanomisia, osa-aikaistamisia, lomautuksia tai heikennyksiä palvelussuhteiden ehtoihin. Kuvituskuva. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksote varautuu yhteistoimintaneuvotteluihin. Yt-neuvottelut ovat edessä, jos Eksoten valtuusto hylkää ensi vuoden talousarvioesityksen.

Eksote on pyytänyt hallitukseltaan valtuutusta yhteistoimintaneuvottelujen aloittamiseen. Eksoten hallitus kokoontuu huomenna keskiviikkona.

Jäsenkunnat ovat vaatineet Eksotea vähentämään ensi vuoden kustannuksia seitsemällä miljoonalla eurolla.

Leikkaukset eivät Eksoten johdon mukaan onnistu ilman irtisanomisia, osa-aikaistamisia, lomautuksia tai heikennyksiä palvelussuhteiden ehtoihin.

Saksela: "Lomautukset voivat kohdistua hallintoon ja osittain muualle"

Eksoten toimitusjohtaja Timo Saksela kertoo, että lomautukset ovat melkein ainoa vaihtoehto, sillä Eksotella on muutenkin vähän henkilöstöä ja esimerkiksi sijaisten saaminen on hankalaa.

Saksela muistuttaa, että ympärivuorokautiset palvelut on turvattava eikä esimerkiksi sairaalan toimintoja voi vähentää millään tavalla.

– Jos yt-menettely alkaisi, se voisi kohdistua hallintoon ja osittain jonnekin muualle, mutta näistä asioista lähdetään nyt vasta keskustelemaan ja neuvottelemaan. Ne eivät voi kohdistua laajasti koko organisaatioon, Saksela painottaa.

Kuntajohtajat kokoontuvat tänään tiistaina keskustelemaan asiasta.

Henkilöstön edustajat saavat kutsun yt-neuvotteluihin tämän viikon lopulla, mikäli hallitus antaa luvan neuvottelujen aloittamiseen.

Eksoten toimitusjohtaja Timo Saksela muistuttaa, että ympärivuorokautiset palvelut on turvattava eikä esimerkiksi sairaalan toimintoja voi vähentää millään tavalla. Kuvituskuva. Kuva: Elli Sormunen / Yle

Valtakunnallinen pula miljoonista

Saksela kertoo, että henki kuntajohtajien ja Eksoten välillä on hyvä. Kaikki ymmärtävät toistensa tilanteen.

– Tuleva hyvinvointialue ja sen rahoitus on perimmäinen syy tässä. Mitä tapahtuu ensi vuonna, on yksi asia. Ja miten rahoja ensi vuonna käytetään vaikuttaa tulevaisuuteen ja siitä pitkälle tulevaisuuteen, Saksela sanoo.

Saksela muistuttaa, että ensi vuosi pitäisi pystyä viemään läpi niin, että toiminnat ja palvelut saadaan järjestettyä äärimmäisen kustannustehokkaasti.

Tarpeet miljoonista tai kymmenistä tai useista kymmenistä miljoonista euroista vaivaavat jokaista sairaanhoitopiiriä.

– En ole kuullut mistään, etteikö tilanne olisi sama. Kyllä tämä on valtakunnallinen ongelma. Ja joka paikassa alkaa olla tarvetta hyvälle, osaavalle ja ammattitaitoiselle henkilökunnalle, jota pitäisi ennemminkin saada lisää kuin vähentää, Saksela toteaa.

Lue lisää: