Hyppää sisältöön

Kotkan kaupunki pohtii, voisiko se alkaa lainata palloja, mailoja ja muita välineitä liikuntapaikoilla

Kotkassa haluttaisiin lainata ihmisille helpommin liikutavälineitä. Nyt suunnitteilla on, että välineitä voisi lainata suoraan liikuntapaikalla älykaapeista. Tällä hetkellä liikutavälineitä voi lainata kirjastosta.

Kuva: Tomi Hänninen

Liikuntavälineitä halutaan tarjota jatkossa paremmin kaupunkilaisten käyttöön Kotkassa. Tuoreessa valtuustoaloitteessa toiveena on, että kaupunki alkaisi lainata liikuntavälineitä liikuntapaikkojensa yhteydessä.

Vuokraaminen voisi tapahtua puhelimella liikutapaikalla sijaitsevasta älykaapista. Jokaiselle liikuntavälineelle olisi oma lokeronsa, josta rekisteröityneet käyttäjät voivat ottaa haluamansa välineet käyttöön ja palauttaa ne samaan paikkaan käytön jälkeen.

Asiasta on tehnyt aloitteen kaupunginvaltuutettu Joona Mielonen (vas.). Hänen mukaansa uutta vuokraustapaa voisi kokeilla alkuun esimerkiksi Karhulan keskuskentällä.

– Uskon tämän lisäävän liikuntapaikkojen käyttöä. Karhulan keskuskentällä voi kokeilla monia lajeja, Mielonen sanoo.

Asiantuntijalta pyydetyn arvion mukaan yhden älykaapiston perustamiskustannukset ovat kaapiston koosta riippuen noin 7 000—13 000 euroa. Järjestelmän vuosittaiset ylläpitokustannukset ovat noin 2000 euroa.

Kotkan kaupunginvaltuusto merkitsi asian tiedoksi maanantain kokouksessaan. Kaupungin rahoituksen saamiseksi asiasta on tehtävä esitys valtuuston talousarviokokouksessa.

Joona Mielonen kertoo, että uusia välinevuokran mahdollistavia älykaappeja voisi kokeilla alkuun Karhulan keskuskentällä. Kuva: Antro Valo / Yle

Nykyinen vuokraustapa retuperällä

Tällä hetkellä liikuntavälineitä, kuten padel-mailoja, palloja ja frisbeegolfkiekkoja voi lainata Kotkan pääkirjastosta ja Karhulan kirjastosta.

Kirjastoista on mahdollisuus lainata maksutta yksityiskäyttöön liikuntavälineitä kahden viikon ajaksi kerrallaan. Liikuntavälineitä lainattiin viime vuonna yhteensä 233 kertaa.

Mielosen mukaan kirjastosta varattavien liikuntavälineiden valikoima on kehno.

– Se on päässyt vähän retuperälle. Esimerkiksi pesäpallon osalta lainattavissa on muutama räpylä, mutta ei mailaa ollenkaan, Mielonen sanoo.

Kotkan kaupungin liikuntapalveluidenyksikkö lähtee selvittämään jo olemassa olevien lainaamopalveluiden toiminnan kehittämistä, laajentamista ja näistä palveluista paremmin tiedottamista.

Liikuntapalveluiden yksikkö selvittää myös mahdollisuudet lisätä liikuntatilojen vuoroja kuntalaisten vapaaseen käyttöön seuraavien harjoitusvuorohakujen yhteydessä.

Juttua korjattu 19.10.2021 kello 17.39: otsikkoon ja ingressiin muuttettu vuokrata-sana lainata-sanaksi.