Jalkapallo, suklaa ja pullakahvit uusia aseita houkuttelussa koronarokotuksiin – Jyväskylässä kauppakeskusten pop up -rokotuspisteet saavat kiitosta

Jyväskylässä terveydenhuolto yrittää vaudittaa koronarokotuksia jalkauttamalla rokotuspisteitä ihmisten pariin. Monet pop up -rokotuspisteillä käyneet kertovat, että helppous madaltaa kynnystä ottaa rokotus.

Kauppakeskuksissa rokotukseen ei ole tarvinnut juurikaan jonottaa. Kuva: Simo Pitkänen / Yle

Matalan kynnyksen koronarokotuspisteet ovat saaneet tällä viikolla hyvän vastaanoton Jyväskylässä. Niin sanottuja pop up -rokotuspisteitä on sekä kauppakeskus Sepässä että Forumissa.

Ajanvarauksettomissa rokotuspisteissä kävijät ovat olleet kaiken ikäisiä, myös ensirokotuksen ottajia.

Rokotuksia pisteissä on annettu noin sata per päivä. Kauppakeskusten pop up -rokotuspisteet jatkavat vielä ensi viikon ajan.

Keskiviikkona rokotuksen sai Jyväskylässä halutessaan myös JYP:in kotipelissä jäähallilla.

Sanna Virkkunen. Kuva: Simo Pitkänen / Yle

Kuokkalan rokotusaseman vastaava hoitaja Sanna Virkkunen kertoo,että pop up -rokotuksiin on riittänyt resursseja, koska koulujen rokotukset on saatu hoidettua tähän mennessä hyvin. Rokotuksia on haluttu jalkauttaa sinne missä ihmiset liikkuvat.

– Ajatus on sekin, että nyt saadaan myös ensimmäiselle rokotukselle tulijoita enemmän. Jos me saavutetaan sillä edes se, että tulisi muutamia ottamaan rokotuksen, jotka ei muuten tulisi, niin kyllähän tätä on kannattanut pitää, kertoo Virkkunen.

Tytti Toivonen. Kuva: Simo Pitkänen / Yle

Jyväskyläläinen Tytti Toivonen piipahti keskiviikkona pop up -rokotukseen ottamaan toisen koronarokoteannoksen.

– Synttäripäivääni vietän tässä ja oltiin muutenkin tulossa keskustaan, niin sattui sopivasti matkan varrelle rokotus. Kyllä rokotuksen ottamista vähän aikanaan mietin, mutta nyt kun on jo niin paljon porukkaa rokotettu, niin ajattelin, että kai täytyy itsekin kantaan kortensa kekoon, sanoo Toivonen.

Hän pitää rokotusten tuomista tapahtumiin ja lähelle ihmisiä hyvänä asiana.

– Mun mielestä hyvä, kun ei tarvitse erikseen lähteä mihinkään. Ehkä näin on pienempi kynnys mennä ottamaan rokotus.

Simo-Juhani Sievänen. Kuva: Simo Pitkänen / Yle

Kauppakeskuksessa niin ikään kakkosrokotteen ottanut Simo-Juhani Sievänen on Toivosen kanssa samoilla linjoilla.

– Mun mielestä pop up -rokotukset on helpompia kuin ne mihin pitää varata aika. Ajattelin, että vaikka olen nuori, niin rokotus on hyvä olla varmuuden vuoksi, jos tulisi jotain vakavampaa, vaikka se aika epätodennäköistä onkin, sanoo Sievänen.

Antti Nevalainen. Kuva: Simo Pitkänen / Yle

Antti Nevalainen oli erityisen ilahtunut siitä, että rokotuspiste rantautui aivan Jyväskylän ydinkeskustaan. Hän sai Forumin rokotuspisteellä ensimmäisen koronapiikin.

– Mun on ollut vaikea saada ajanvarausaikoja ja nivusvamma estää pitempien matkojen kävelemisen. Olen etsinyt kuukausia tällaista tilaisuutta. Tämä on korttelin päässä kotoani ja oli ihan täydellinen tilaisuus saada ensimmäinen piikki. Se, että pystyy hoitamaan muita asioita samalla kertaa kun käy rokotteen ottamassa on erittäin pragmaattista. Uskon, että tämän systeemin pragmaattisuus herättää kiinnostusta kaupunkieläjissä, pohtii Nevalainen.

Jyväskylän kaupunki ei ole toistaiseksi tarjonnut rokotteen ottajille mitään ylimääräisiä porkkanoita, mutta tulevana sunnuntaina JJK:n kotiottelussa Harjun stadionilla sellaisia on tyrkyllä.

Rokotteen ottajat voivat seurata JJK:n kotipeliä veloituksetta ja JJK yhteistyökumppaneineen (siirryt toiseen palveluun) (jjk.fi) haluaa palkita rokotteen ottajia ainakin suklaalla, pullakahveilla ja ilmaisilla kuntosalikäynneillä.