Turkki kutsui Suomen ja yhdeksän muun maan suurlähettiläät nuhdeltaviksi

Suurlähetystöt olivat yhteisessä vetoomuksessa vaatineet turkkilaisen kansalaisaktivistin Osman Kavalan vapauttamista.

Eurooppalaisten suurlähetystöjen edustajia saapui seuraamaan Osman Kavalan oikeudenkäyntiä Istanbulissa joulukuussa 2020. Kuva: Erdem Sahin / EPA

Turkki on kutsunut kymmenen maan suurlähettiläät pääkaupunkiin Ankaraan nuhdeltaviksi sen jälkeen, kun suurlähetystöt julkistivat vetoomuksen turkkilaisen aktivistin vapauttamiseksi.

Nuhtelun saavat Suomen suurlähettiläs sekä Ruotsin, Tanskan, Norjan, Saksan, Hollannin, Ranskan, Yhdysvaltojen, Kanadan ja Uuden-Seelannin suurlähettiläät.

Asiasta kertovat muun muassa uutistoimistot Reuters ja AFP, joiden mukaan puhuttelu tapahtuu jo tänään tiistaina.

Suurlähetystöjen maanantaina julkistamassa vetoomuksessa (siirryt toiseen palveluun) vaaditaan Turkkia pikaisesti vapauttamaan kansalaisaktivisti Osman Kavala, jota Turkin hallinto on syyttänyt muun muassa vallankaappausyrityksistä.

Kavala kiistää syytteet, joita ihmisoikeusjärjestöt ja osa länsimaista on pitänyt osana presidentti Recep Tayyip Erdoğanin hallinnon yrityksiä vaientaa toisinajattelijoita.

Kavalan vangitsemispäivästä oli maanantaina kulunut neljä vuotta, mutta tuomiota ei ole annettu. Suurlähetystöt viittasivat Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen linjauksiin, joihin Turkkikin on sitoutunut, ja vaativat Kavalan tilanteen ratkaisemista.

Euroopan neuvosto on uhannut aloittavansa kurinpitomenettelyn Turkkia vastaan, mikäli Kavalaa ei vapauteta marras-joulukuun vaihteeseen mennessä.

Turkin sisäministeri Süleyman Soylu ja oikeusministeri Abdulhamit Gül arvostelivat suurlähetystöjen vetoomusta Twitterissä maanantaina samansuuntaisin viestein.

– Suurlähettiläiden ei ole hyväksyttävää esittää suosituksia tai ehdotuksia oikeuslaitokselle keskeneräisessä asiassa. Ehdotuksenne herättää epäilyksiä ymmärryksestänne lakia ja demokratiaa kohtaan, Soylu sanoi.

Lue lisää: