Keski-Suomen Aster-päätökset syynää ehkä kansainvälinen konsulttifirma – selvityksen tekijästä ja yksityiskohdista päätetään pian

Ulkopuolinen selvitys koskee vain Keski-Suomen sairaanhoitopiirin Aster-päätäntää, ei koko neljän sairaanhoitopiirin yhteishanketta.

Päätös selvityksestä ja sen yksityiskohdista tehdään lähiaikoina, mahdollisesti jo ensi viikolla. Kuva: Yle/Robin Lindberg

Keski-Suomen sairaanhoitopiirissä valmistellaan ulkopuolisen selvityksen teettämistä perjantaina kuopatusta Aster-potilastietojärjestelmähankinnasta. Sairaanhoitopiirin valtuusto on edellyttänyt selvityksen tekoa.

Keski-Suomen kunnat ilmaisivat syyskuun lopussa, ettei sairaanhoitopiirin johto nauti kuntien luottamusta. Kunnat vaativat sairaanhoitopiiriltä nopeita toimia luottamuksen palauttamiseksi. Ulkopuolinen selvitys voisi olla osa luottamuksen palauttamista.

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin johtaja Juha Kinnunen, sairaanhoitopiirin hallituksen puheenjohtaja Tony Melville (sd.)sekä sairaanhoitopiirin valtuuston puheenjohtaja Juha Suonperä (kok.) vahvistavat, että selvityksen teosta on keskusteltu alustavasti ainakin kansainvälisen tilintarkastuksiin, lakiasioihin ja konsultointiin erikoistuneen Ernst & Youngin kanssa.

Päätös selvityksen tekijästä ja selvitykseen liittyvistä yksityiskohdista tehdään lähiaikoina, mahdollisesti jo ensi viikolla.

Sekä Melville että Suonperä toivovat, että selvitys tehdään pian ja tuloksia voitaisiin saada jo marraskuun aikana. Näin olleen sairaanhoitopiirin valtuusto voisi käsitellä selvityksen vielä tämän vuoden puolella.

Kinnusen mukaan Ernst & Young ei ole ollut missään vaiheessa Keski-Suomen sairaanhoitopiirin prosesseissa mukana ja olisi neutraali taho tekemään selvityksen.

Suonperä ei lähde arvailemaan selvityksen kustannuksia, mutta kyse ei ole hänen mukaansa suuresta summasta. Melvillen mukaan kustannus voi olla "viisinumeroinen luku".

– Selvitys pyritään saamaan liikkeelle pikimmiten. Lakimies valmistelee asiaa. Kyse ei ole isosta selvityksestä, vaan tarkoitus on käydä läpi mitä on tapahtunut: aikataulu ja päätökset. Tavoitteena on, että kaikille tulee selväksi, miten hanke eteni, eikä jää väärää kuvaa asiasta. Tämä on kaikille osapuolille tärkeä juttu. Saadaan puhdistettua epäluuloja ja väärinkäsityksiä, jos niitä on, sanoo Suonperä.

Nyt valmisteltava ulkopuolinen selvitys koskee vain Keski-Suomen sairaanhoitopiirin Aster-päätäntää ja sen laillisuutta, ei koko Aster-hanketta, jossa oli mukana neljä aluetta.

Lue myös: