Pohjavesi on nyt poikkeuksellisen alhaalla Etelä-Savossa – kaivonomistajille ilouutinen: sadetta on luvassa

Tänä syksynä sadetta on tullut vain puolet normaalista. Erityisen kuivaa on nyt läntisessä Etelä-Savossa Mikkelin ja Juvan seudulla. Itä-Savossa tilanne on parempi.

Kaivoon kurkkaamalla tietää parhaiten, miten hyvin vesi kaivossa riittää. Kuva: Riina Kasurinen / Yle

Kaivot uhkaavat kuivua paikoitellen Etelä-Savossa. Pohjavesi on tämän ajan keskiarvoon nähden tavallista matalammalla useilla mittauspisteillä ympäri maakuntaa.

Syksy on tavallisestikin kriittistä aikaa kaivojen kuivumisen kannalta. Nyt kuivuutta on pahentanut kuiva ja kuuma kesä ja vähäsateinen syksy.

– Sadetta on tullut vain puolet normaalista tänä syksynä, johtava vesitalousasiantuntijan Varpu Rajala Etelä-Savon ely-keskuksesta kertoo.

Kaivonomistajia helpottaa se, että pohjavesi on jo lähtenyt nousuun viime päivinä sateiden ansioista. Ennusteen mukaan se jatkaa nousuaan, jollei pakkanen jäädytä maata ennen aikojaan. Syyssateet täydentävät pohjavesivarantoja ja nostavat pintoja, kunnes maa routii.

– Sen jälkeen pohjavedenmuodostuminen lakkaa aika nopeasti, mutta yleensä vesivarannot ehtivät täydentyä, Rajala sanoo.

Pohjaveden korkeutta voi seurata vesi.fi (siirryt toiseen palveluun)-sivustolla. Pohjaveden korkeuden lisäksi kaivon veden riittävyyteen vaikuttaa kaivon korkeus.