Oulun villisikakolmikko on harvinainen vieras, eikä poliisikaan muista vastaavaa: eläimiä yritetään houkutella esiin ruuan avulla

Stora Enson tehdasalueella havaittiin kolme villisikaa viime viikonloppuna. Sittemmin eläimiä ei ole näkynyt, mutta tilannetta seurataan yhä, sillä villisiat voivat olla vaarallisia.

Stora Enson tehdas sijaitsee Oulussa aivan keskustan tuntumassa. Kuva: Janne Körkkö /Yle

Oulussa Stora Enson tehdasalueella viikonloppuna havaittu villisikakolmikko on Oulun keskusta-alueella harvinainen näky.

– En muista vastaavaa tapahtumaa olleen aikaisemmin, sanoo komisario Juha Niemelä Oulun poliisilaitokselta.

Tehtaan valvontakamerakuvien mukaan kolme villisikaa on liikkunut keskustan tuntumassa sijaitsevalla tehdasalueella ainakin lauantain 16. lokakuuta vastaisena yönä. Lisäksi Stora Enson viestintäjohtaja Satu Härkönen kertoo, että havaintoja on ollut tehdasalueen läheltä, kaupungin omistamasta metsiköstä.

Niemelän mukaan nyt yritetään varmistaa, ovatko eläimet edelleen tehdasalueella vai ovatko ne jatkaneet matkaansa muualle. Alueelle on asetettu ravintohoukutin sekä riistakameroita. Suomen riistakeskuksen mukaan villisiat näet saattavat vaellusmatkallaan pysähtyä taajama-alueelle, mutta jatkavat sitten matkaansa.

Viranomaisten mukaan oululaisilla ei ole tällä hetkellä syytä erityiseen huoleen.

– Villisiat eivät aiheuta mitään, jos niitä ei lähesty. Ne pyrkivät karttamaan viimeiseen asti ihmistä, Niemelä kertoo.

Ahdistettuna ja loukkaantuneena eläin saattaa kuitenkin olla vaarallinen.

Sanomalehti Kalevan (siirryt toiseen palveluun) mukaan eläimet olisi aiemmin nähty myös Tarkka-ampujankadulla Oulun Heinäpäässä. Stora Enson Oulun tehtaan johtaja Juha Mäkimattila sanoo Ylelle, ettei villisioista ole uusia havaintoja eikä tiedossa ole, ovatko ne vielä tehtaan ja laajemmin Nuottasaaren alueella.

Villisiat ovat läpikulkumatkalla

Pohjois-Pohjanmaalla villisikoja pyritään poistamaan sitä mukaa, kun ne alueelle tulevat. Parin viime vuoden aikana on tullut aiempaa enemmän villisikasaalista.

Villisikaa metsästetään sikaruton kitkemisen vuoksi. Vuoden 2020 syksyn ja viime kevään aikana saaliiksi on Pohjois-Pohjanmaalla saatu toistakymmentä villisikaa.

Villisikaa ei ole rauhoitettu, joten eläintä saa metsästää henkilö, jolla on metsästysoikeus. Myös muiden metsästykseen tarvittavien edellytysten tulee täyttyä.

Tehdasalueella asia kuitenkaan ole aivan näin yksinkertainen, eikä kuka tahansa voi mennä sinne metsästysaikeissa.

– Vaaditaan lupa alueen omistajalta, ja ampuminen tulee tehdä turvallisesti. Se voidaan hoitaa myös poliisin suurriistavirka-avun kautta, komisario Juha Niemelä sanoo.

Stora Enson tehdasalueella liikkuneet villisiat ovat todennäköisesti etelämpää vaeltaneita eläimiä. Vakiintunutta populaatiota Pohjois-Pohjanmaalla ei Suomen riistakeskuksen Oulun riistapäällikön Harri Hepo-ojan mukaan ole.

– Ne voivat vaeltaa useita satoja kilometrejä sulan kauden aikana.

Luonnonvarakeskus arvioi tämän vuoden tammikuussa (siirryt toiseen palveluun), että villisikojen alueellinen levinneisyys Suomessa on ollut laajuudeltaan samanlainen kuin edellisvuonna. Villisikoja on eniten itäisen Uudenmaan ja Kaakkois-Suomen alueilla.

Uusi kanta-arvio tehdään ensi vuonna, ja silloin arvioidaan, onko esimerkiksi Pohjois-Pohjanmaalla ollut tänä vuonna aiempaa enemmän villisikahavaintoja ja onko kanta leviämässä, sanoo erikoistutkija Leena Ruha Luonnonvarakeskuksesta.

Keskustelu on auki keskiviikkoon 20. lokakuuta kello 23:een asti.