Suomi ja Ruotsi laajentavat rajan poliisiyhteistyötä – "Kyse on siitä, että ihminen saa apua kriittisessä ja erittäin vakavassa tilanteessa mahdollisimman pian"

Poliisiyhteistyön tiivistämisestä Suomen ja Ruotsin rajakunnissa on keskusteltu jo pitkään. Nyt sopimus maiden välillä on allekirjoitettu ja lainsäädäntötyö käynnistyy.

Suomi ja Ruotsi laajentavat rajan poliisiyhteistyötä – "Kyse on siitä, että ihminen saa apua kriittisessä ja erittäin vakavassa tilanteessa mahdollisimman pian"
Suomi ja Ruotsi laajentavat rajan poliisiyhteistyötä – "Kyse on siitä, että ihminen saa apua kriittisessä ja erittäin vakavassa tilanteessa mahdollisimman pian"

Suomi ja Ruotsi ovat laajentamassa poliisiyhteistyötä Lapin ja Norrbottenin rajaseudun kunnissa. Sopimus antaa poliisille oikeuden hoitaa kiireellisiä tehtäviä toistensa alueella Suomessa kuudessa ja Ruotsissa neljässä kunnassa.

Suomen sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) ja Ruotsin sisäministeri Mikael Damberg ovat allekirjoittaneet sopimuksen poliisiyhteistyöstä.

– Meillä on ollut erittäin tiivis yhteistyö ja olemme ottaneet yhteiseksi prioriteetiksi viedä tämän asian maaliin. Kun tällainen mahdollisuus on ollut pöydällä jo vuosia, niin oli hyvä, että poliittinen prosessi liikahti ja nyt päästään tekemään lainsäädäntötyö, Ohisalo kommentoi.

Uuden sopimuksen mukaan suomalaiset ja ruotsalaiset poliisit voivat pyydettäessä ylittää valtionrajan ja ryhtyä väliaikaisiin toimenpiteisiin toisen maan alueella.

Muutos on merkittävä nykytilanteeseen verrattuna. Nyt poliisiyhteistyö koskee vain ennalta sovittuja operaatioita, partiointia ja tutkintaa.

Poliisien yhteispartioinnista on keskusteltu Lapissa jo pitkään. Poliisit ovat korostaneet, että koska rikolliset liikkuvat EU:n sisärajan yli olisi viranomaistenkin syytä pystyä tekemään samoin.

Poliisijärjestöjen liitto pitää kuitenkin nyt solmittavaa sopimusta monelta osin ongelmallisena. Puheenjohtaja Jonne Rinne näkee ongelmina muun muassa yhteisen viestintäverkon puutteen ja juridiset- sekä vahingonkorvauskysymykset.

– Meidän huolenamme ovat tiedolliset, taidolliset ja kielelliset valmiudet. Nämä ovat kaikki vielä ratkaisematta, vaikka nostimme asioita esiin jo asian valmistelun yhteydessä.

Maria Ohisalo sanoo, että sopimuksessa on otettu huomioon, että käytännön toimivuutta voidaan arvioida matkan varrella.

– Kun arvioidan, niin voidaan sitten myös korjata, jos käytännön tasolta nousee huolia matkan varrella.

Ohisalo muistuttaa, että Suomen tai Ruotsin viranomaisella on aina mahdollisuus kieltäytyä pyynnöstä.

– Tämä ei suoraan velvoita mihinkään, mutta antaa mahdollisuuden tehdä enemmän.

"Suomen poliisit ajavat Ruotsissa keikkaa"

Rinne huomauttaa, että esimerkiksi poliisin voimankäyttö eroaa Suomessa ja Ruotsissa.

– Siinä missä Suomessa poliisi yrittää pysäyttää pakenijan etälamauttimella käytetään Ruotsissa tuliasetta.

Poliisijärjestöjen liitossa pelätään, että myös kieliongelmat vaikeuttavat tehtävien hoitoa. Liiton mukaan etenkin ruotsalaispoliisien kielitaito on olematon.

Poliisijärjestöjen liiton puheenjohtaja Jonne Rinne kertoo, että liitto on ollut yhteydessä sisäministeriöön valtiosopimuksen ongelmista. Kuva: Markku Rantala / Yle

Rinne kertoo, että liitto kirjelmöi vuosi sitten tammikuussa Poliisihallituksen kanssa sisäministeriöön tekemistään havainnoista, jotka täytyisi huomioida ennen muutoksen toteuttamista.

– Minun pelkoni on se, että siellä harjoitellaan niin sanotusti elävillä maaleilla. Kun jotain sattuu, niin meidän jäsen on vastaamassa toisella puolella rajaa näihin kysymyksiin, jos näitä ei ole etukäteen ratkaistu tai mietitty.

Ohisalo sanoo, että esiin tulleita haasteita on pyritty ratkomaan ennakkoon ja niitä käsitelläään myös koulutuksen aikana.

– Pitää varmistaa se, että koulutetaan ihmiset paitsi lainsäädäntökysymyksiin myös kielikysymyksiin ja myös varusteisiin liittyviin kysymyksiin. On selvää, että toimitaan niissä puitteissa, mitkä oman maan lainsäädäntö viranomaisille asettaa.

Rinteen mukaan poliisien resursseissa pohjoisessa on myös epäsuhtaa. Siinä missä Suomessa on viisi poliisipartiota, niin Ruotsissa on yksi.

– Kyllä tämä tarkoittaa, että Suomen poliisit ajavat Ruotsissa keikkaa.

Ohisalo sanoo, että kyseessä on vastavuoroinen toiminta.

– On hyvä muistaa, että tässä ei ole kyse vain siitä, että Suomen poliisit voivat auttaa Ruotsin puolella, vaan myös toisinpäin, jos sellainen tilanne vastaan tulee.

Hän muistuttaa, että kyse on ennen kaikkea uhrin auttamisesta.

– Kyse on uhrin oikeusturvasta eli ihminen, joka tarvitsee apua kriittisessä, erittäin vakavassa tilanteessa, saa sitä mahdollisimman pian. Kyse on siitä, että paikalle tulee ensimmäisenä se partio, joka ehtii, vaikka olisikin toisesta maasta. Tietysti päävastuu on oman maan viranomaisella, joka saapuu paikalle myöhemmässä vaiheessa, Ohisalo toteaa.

Toimialueena rajakunnat molemmin puolin

Nyt solmittavan sopimuksen mukaan poliisi voi pyytää kiireellistä apua rajan yli, kun torjutaan vakavaa rikosta, joka uhkaa ihmisen elämää, terveyttä tai ruumiillista koskemattomuutta.

Valtionrajan ylittävät poliisit voivat toimia itsenäisesti, kunnes apua pyytäneet isäntämaan poliisit saapuvat paikalle. Sen jälkeen he voivat avustaa isäntämaan poliiseja näiden johdolla.

Sopimus antaa kuitenkin naapurimaan poliisille mahdollisuuden ylittää valtionrajan ja ryhtyä toimiin myös ilman toisen maan pyyntöä, jos kyse on kiireellisestä tehtävästä, jossa ihmisen henki, terveys tai ruumiillinen koskemattomuus on vaarassa.

Oikeus kiireellisten tehtävien hoitamiseen koskee Suomessa rajakuntia Torniosta Enontekiölle ja Ruotsin puolella Haaparannalta Kiirunaan.

Lainsäädäntötyö käynnistyy tämän päivän allekirjoitustilaisuudesta molemmissa maissa. Suomessa hallituksen esitys on näillä näkymin valmis siirtymään eduskunnan käsiteltäväksi ensi syksynä.

– Aikataulu on väljä ja kun ajatellaan koulutusvaatimuksia ja kielivaatimuksia, niin meillä on jonkin verran kokemuksia yhteispartioinnista, jolloin koulutus kesti kolme vuotta, mutta nyt on varmaan tarvetta tätä tiivistää, Lapin poliisin päällikkö Esa Heikkinen kuvaa koulutusaikataulua.

Katso koko lähetys tästä:

Maria Ohisalo kertoi poliisiyhteistyöstä tänään Torniossa

19.10. kello 15.41 Korjattu sisäasiainministeriö sisäministeriöksi.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella poliisiyhteistyöstä Yle Tunnuksella 20.10. kello 23 saakka.