Striimihitti Penelopen tuottaja Aitio uskoo kaikissa meissä piilevään musikaalisuuteen – kuuntele, kuinka Williamin menestysbiisi syntyi

Yli 23 miljoonaa kertaa Spotifyissa kuunneltu Penelope syntyi raumalaisessa kerrostaloasunnossa. Tuottaja Aitio, eli Anselmi Ala-Kaila on monen kanaalikaupungista viime aikoina nousseen artistin takana.

Tuottaja Anselmi Ala-Kaila, taiteilijanimeltään Aitio.
Tuottaja Aitio, eli Anselmi Ala-Kaila takoo hittejä omassa kotistudiossaan. Kuva ja video: Jere Sanaksenaho, Jouni Koutonen / Yle

Raumalaisen Williamin, eli Ville Virtasen hitti Penelope oli vuoden 2020 striimatuin kotimainen kappale.

Tähän mennessä Penelopea on kuunneltu Spotifyssä yli 23 miljoonaa kertaa. Samalla siitä tuli pisimpään Spotifyn listan kärjessä ollut suomalaiskappale.

Toinen hittikappale Penelopen tuottajista on 25-vuotias raumalainen Anselmi Ala-Kaila, tuottajanimeltään Aitio. Toisena tuottajana toimi Joel Suhonen, Joe L.

Aition ja Williamin yhteistyö ulottuu useiden vuosien taakse. Alunperin Ala-Kaila ei välttämättä arvannut nuorukaisessa piilevää musikaalisuutta, mutta tuottajan tehtävä on mahdollistaa sen pintaan pulpahtaminen.

– Musikaalisuutta saattaa olla useammassa ihmisessä kuin saattaisi arvatakaan. Se ei välttämättä pääse ikinä esiin.

Anselmi Ala-Kaila kävi toimittaja Jere Sanaksenahon kanssa kohta kohdalta läpi Penelopen syntytarinan. Kuuntele, millaisista äänellisistä elementeistä triplaplatinaa myynyt hittikappale koostuu.

Aitio, eli Anselmi Ala-Kaila palasteli triplaplatinaa myyneen hittikappaleen osiin Jere Sanaksenaholle.
Jalometallia on kertynyt Anselmi Ala-Kailan seinälle ripustettavaksi. Kuva: Jere Sanaksenaho / Yle

Sytyke-efekti aiheuttaa ketjureaktion

Raumalta nousee juuri nyt paljon nuoria muusikoita.

Williamin lisäksi miljoonan striimin rajan Spotifyssa on rikkonut Samuli Heimo (Samuli Horjanheimo) kolmella kappaleellaan. LILBRO-taiteilijanimeä käyttävä Viljami Julkunen on niin ikään Raumalta.

Aitio on yksi heidän menestyksensä taustavaikuttajista.

– Tuntuu, että siinä on pientä ketjureaktiota, sytyke-efektiä. Kun yksi-kaksi onnistumista nähdään, jengille herää se palo, että tulee sen rajan yli, uskaltautuu oikeasti koittamaan, pohtii Anselmi Ala-Kaila.

Aitio, eli Anselmi Ala-Kaila uskoo, että onnistumiset rohkaisevat uusiakin artisteja kokeilemaan siipiään. Kuva: Jere Sanaksenaho / Yle

Myös Helsingistä Raumalle kuusi vuotta sitten muuttanut laulaja-lauluntekijä Neili on noussut kuuntelijoiden tietoisuuteen. Neilin kappaleet lähentelevät 100 000 kuulijakertoja Spotifyssa ja kuukausittaisia kuuntelijoita on yli 23 000.

Taannoin Jaana Airikka arveli Ylen haastattelussa, että Raumalla vallitseva auttamisen kulttuuri on yksi syy kanalikaupungin pop-keskittymään.

– Ihmiset ovat todella ystävällisiä ja auttavaisia. Esimerkiksi jos olen sosiaalisessa mediassa etsinyt kitaristia, sellainen on löytynyt helposti, mietti Neili.

"Neili" eli Jaana Airikka.
Jaana Airikka, artistinimeltään Neili, on yksi Raumalta pinnalle ponnistaneista nuorista muusikoista.

Lue myös: