Venäjä kiristää koronatoimiaan – Moskovan yli 60-vuotiaat rokottamattomat kotiin neljäksi kuukaudeksi

Pääkaupungissa myös lisätään etätöitä ja tiukennetaan rokotusvaatimuksia. Koko Venäjällä aiotaan julistaa työntekijöille marraskuun ensimmäinen viikko vapaaksi.

Potilasta siirrettiin ambulanssista Kommunarkan sairaalaan Moskovassa tiistaina. Kuva: Sefa Karacan / AOP

Venäjällä kiristetään rajoituksia koronaepidemian kiihdyttyä ennätystahtiin. Etenkin pääkaupunki Moskova tiukentaa selvästi koronarajoituksiaan.

Kaupunki tiedotti tiistaina esimerkiksi, että yli 60-vuotiaiden ja kroonisista sairauksista kärsivien tulee pysyä kotonaan lokakuun 25. päivästä peräti helmikuun loppuun asti. Määräys koskee rokottamattomia. Heitä on 60-vuotiaista Moskovan pormestarin mukaan kaksi kolmesta eli lähes kaksi miljoonaa ihmistä.

Uutistoimisto RIA Novosti kertoo, että he voivat kuitenkin käydä kävelyllä ja harrastaa liikuntaa raikkaassa ilmassa.

Etätyö- ja rokotusvaatimukset laajenevat

Lisäksi Moskovassa toimivien yritysten on siirrettävä vähintään 30 prosenttia työntekijöistään neljäksi kuukaudeksi etätyöhön. Määräys ei koske esimerkiksi terveydenhuoltoalaa tai puolustusteollisuutta. Myös rokotusvaatimuksia tiukennetaan: Palvelualan yrityksissä vähintään 80 prosentilla henkilökunnasta on oltava Moskovassa jatkossa koronarokotus.

– Ymmärrän hyvin, miten ikäviä ja vastenmielisiä nämä rajoitukset ovat, mutta emme pysty suojelemaan teitä tältä vakavalta sairaudelta mitenkään muuten. Käyttehän hakemassa rokotuksen. Niin voitte itse suojella terveyttänne, Moskovan pormestari Sergei Sobjanin kirjoitti verkkosivuillaan Moscow Times -sivuston mukaan (siirryt toiseen palveluun).

Leningradin rautatieasemaa desinfioitiin Moskovassa tiistaina. Kuva: Juri Kotšetkov / EPA

Maan toiseksi suurimmassa kaupungissa Pietarissa rajoituksia tiukennettiin jo maanantaina. Pietarissa otettiin käyttöön koronapassi, jota vaaditaan marraskuun alusta lähtien muun muassa urheilu- ja kulttuuritapahtumissa.

Passi on käytännössä QR-koodi, jonka saa täydellä rokotussarjalla tai alle 72 tuntia vanhalla negatiivisella testituloksella. Myöhemmin passi otetaan käyttöön myös muun muassa teattereissa ja museoissa sekä kuntosaleilla, ravintoloissa ja kaupoissa. Koronapasseja on käytössä myös muualla Venäjällä.

Koronatunnusluvut korkeampia kuin koskaan aiemmin

Venäjältä on raportoitu jo useiden päivien ajan koronaennätyslukuja. Tiistaina kerrottiin jälleen ennätysmäärästä koronakuolemia vuorokauden aikana: Kuolleita oli 1 015. Myös uusia koronatartuntoja todetaan kiivaampaan tahtiin kuin kertaakaan aiemmin.

Venäjällä koronaan kuolleiden määrästä ei ole tarkkaa tietoa, sillä terveysviranomaisten koronatilastot ovat olleet puutteellisia. Terveysministeriö on raportoinut noin 223 000 koronakuolemaa, kun tilastokeskus Rosstat on laskenut 575 000 ylimääräistä kuolemaa pandemian aikana.

Koronarokotukset ovat edenneet Venäjällä hitaasti: Koko väestöstä vain noin kolmasosa on täysin rokotettu. Tiistaina kansalaisia kehotettiin jälleen rokotuksiin Kremlistä asti.

– Perinteisesti valtiota syytetään kaikesta. Mutta maamme kansalaisten on nyt osoitettava vastuullisuutta ja käytävä rokotuksessa, sanoi presidenttin Vladimir Putinin tiedottaja Dmitri Peskov.

Venäjällä aiotaan määrätä työntekijät vapaalle reilun viikon ajaksi kiihtyvän koronaepidemian takia. Varapääministeri Tatjana Golikova esitti tiistaina, että päivät lokakuun 30:nnestä seuraavan viikon loppuun julistettaisiin vapaapäiviksi.

Venäjä on aiemminkin käyttänyt samaa keinoa, muun muassa pandemian alussa yli kuukauden ajan.