19-vuotias Ella Sälpäkivi otti lainaa ja rakennutti talon – Vielä puuttuvat katto ja lattia, mutta pian aurinko paistaa uuden kodin olohuoneeseen

Vanhempien sijoittamista Ellan lapsilisistä ja Ellan omista töistä kertyi 32 000 euron pesämuna talohankkeelle. Loppusumman Ella on ottanut lainana. Talon sisäänmuuttotarkastuksen pitäisi olla ensi maaliskuussa.

19-vuotias Ella rakennuttaa omakotitaloa
19-vuotias Ella rakennuttaa omakotitaloa

19-vuotias hyvinkääläinen Ella Sälpäkivi päätti toteuttaa unelmansa jo nyt ja rakennuttaa omakotitaloa kotikaupunkiinsa. Asuntolaina on maksettu 45-vuotiaana.

– No kyllä 45 tuntuu kaukaiselta, mutta onhan se siistiä, Ella naurahtaa rakennustyömaalla, jonne kohosivat viime perjantaina elementtiseinät.

Katto puuttuu vielä ja sora rohisee askelten alla. Oviaukossakin on vielä muovi.

Ella Sälpäkiven tarkoituksena oli ostaa rivarikolmio, mutta kun sopivaa ei löytynyt, hän osallistui kaupungin tonttihakuun. Kuva: Antti Kolppo / Yle

Omakotitalon kustannusarvio on vähän alle 300 000 euroa Hyvinkään kaupungin vuokratontille Metsäkaltevassa. Vanhempien sijoittamista Ellan lapsilisistä ja Ellan omista töistäkertyi 32 000 euron pesämuna, mutta loppusumman Ella on ottanut lainana. Hän tekee opiskelunsa ohessa töitä. Taloon muuttava poikaystävä maksaa Ellalle vuokraa.

– Kun vanhemmat kertoivat, että minulle on säästetty rahaa ja että saan sen täysi-ikäisenä käyttööni, innostuin itsekin säästämään. Tarkoitus oli ostaa rivarikolmio, mutta kun sopivaa ei löytynyt, osallistuin kaupungin tonttihakuun. Se oli kyllä hulluin parituntinen ikinä, kun piti päättää nopeasti, otanko tontin vastaan vai ei.

Päätöstä helpotti se, että hän tiesi haluavansa opiskella ja asua Hyvinkäällä.

Talotehdas toimittaa talon, mutta Ella Sälpäkivi huolehtii rakennustyömaan siivouksesta ja on myös kilpailuttanut osan töistä itse. Kuva: Antti Kolppo / Yle

125-neliöisessä talossa on 4 makuuhuonetta ja avokeittiö olohuoneen yhteydessä. Ella hahmotteli toiveensa paperille, esimerkiksi sisäänkäynnin talon päädyssä, ja talotoimittaja piirsi ne puhtaaksi.

Talotehdas toimittaa talon avaimet käteen -periaatteella, muutamaa poikkeusta lukuunottamatta.

– Jätin talotoimituksesta pois esimerkiksi perustukset ja hulevesisuunnitelmat. Kilpailutin ne itse ja säästin.

Seuraavaksi Ellan pitää hankkia tontille lämpöpuhallin ja vesimittari. Hän hoitaa itse myös rakennusaikaisen siivouksen.

Ella saa apua putkiasentajaveljeltään, joka hankkii LVI-tavaroista muun muassa hanat ja asentaa ne. Kuva: Antti Kolppo / Yle

Lisäksi Ellan putkiasentajaveli hankkii LVI-tavaroista esimerkiksi hanat ja asentaa ne. Saunan lauteiden rakentamiseen Ella saa apua isältään, koska haluaa samanlaiset kuin isä on aikaisemmin rakentanut mökille. Lisäksi terassi tehdään itse eikä autotallia rakenneta vielä nyt.

– Tämä on kaupungin vuokratontti. Sen ostaminen omaksi olisi maksanut 44 000 euroa eikä siihen olisi ollut varaa. Mutta tontin voi lunastaa myöhemmin.

Somesta tullut kuraa niskaan

Ellan rakennusprojektia voi seurata Instagram-tililtä @ellanomakoti. Tilin kauniista kuvista selviää, että Ellalla on vahva visio, miltä oma koti tulee näyttämään.

Ihan kaikkea haluamaansa Ella ei kuitenkaan saa taloonsa.

– Ensin mietin kalanruotoparkettia, mutta se on hintavampi. Jätin sen sitten pois, en vain hinnan takia vaan myös sen takia, ettei se olisi ollut sitten niin käytännöllinen.

Ellan ja hänen poikaystävänsä lisäksi talon lattioita kuluttaa pieni Mai-koira.

Talon katto puuttuu ja sisätöitä on vielä paljon kesken, mutta tavoitteena on pitää sisäänmuuttotarkastus ensi maaliskuussa. Kuva: Antti Kolppo / Yle

Somesta, etenkin TikTokista, on tullut myös kuraa niskaan.

– Etenkin tulee väitteitä siitä, että isi maksaa kaiken tyttärelleen. Ei muuten maksa penniäkään.

Vielä nyt talosta puuttuvat siis katto ja lattia ja pihakin on yhtä savipeltoa sateen jäljiltä, mutta Ella tietää tarkalleen, miltä olohuoneessa takan ääressä tulee näyttämään.

– Lempipaikkani on olohuoneessa, johon tulee 2,5 metriä leveä ikkuna ja viereen lasinen ovi. Jo viime viikonloppuna aurinko paistoi ihanasti sisään, Ella sanoo.

Talon sisäänmuuttotarkastuksen pitäisi olla ensi maaliskuussa.

Ella Sälpäkivi tulevan kotinsa pihalla. Hän kertoo saaneensa lokaa niskaan somessa. Kuva: Antti Kolppo / Yle