Hyppää sisältöön

Kruunupyy ei lämpene kansanäänestykselle – RKP haluaa odottaa sopimusta sote-palveluiden järjestämisestä

Kruunupyyssä toivotaan, että Pohjanmaan hyvinvointialue tulisi mahdollisimman pian kertomaan kuntalaisille, miten se järjestää sote-palvelut Kruunupyyssä.

Vastuu Kruunupyyn sote-palveluista siirtyy Keski-Pohjanmaalta Vaasa-vetoiselle Pohjanmaan hyvinvointialueelle vuoden 2023 alussa. Kuva: Juha Kemppainen / Yle

Kruunupyy ei ole tässä vaiheessa järjestämässä kansanäänestystä maakunnan vaihdosta. Asiasta käytiin eilen kunnanhallituksessa pitkä keskustelu.

Pro Kruunupyyn edustajat haluaisivat järjestää neuvoa antavan kansanäänestyksen siitä, mihin hyvinvointialueeseen kuntalaiset haluavat kuulua. Pron ehdotus hävisi äänestyksessä äänin 6–3. Vähemmistöön jääneet jättivät eriävän mielipiteen.

Enemmistössä olleen RKP:n mukaan ennen mahdollista kansanäänestystä pitäisi tietää, millaiseen sopimukseen Soite ja Pohjanmaan hyvinvointialue pääsevät palveluiden järjestämisestä.

Pro Kruunupyy ei usko sopimukseen, sen mukaan laki ei mahdollista muita palveluita Soitesta, kuin mikä kuuluu kansalaisten valinnanvapauteen erikoissairaanhoidossa.

Keskustelu aiheesta jatkuu ensi maanantaina valtuustossa.

Tällä hetkellä Kruunupyyn tilannetta ei pohdita missään työryhmässä Soiten, Pohjanmaan hyvinvointialueen ja kunnan kesken.

Kunnanjohtaja Malin Brännkärrin mukaan Pohjanmaan hyvinvointialueen pitäisi nyt aktivoitua asiassa.

– Olisi tärkeää, että Pohjanmaalta tultaisiin pikaisesti kertomaan, mitä ajatuksia hyvinvointialueella on Kruunupyystä, vastailtaisiin kuntalaisten kysymyksiin ja kuultaisiin toiveita. Kaipaamme nyt yksityiskohtaisempia suunnitelmia palveluiden järjestämisestä.