Lumi- ja räntäsateet vaikeuttavat liikennettä suuressa osassa maata: kesärenkailla ei ole nyt tielle asiaa – Oulun eteläpuolella jo toistakymmentä kolaria ja ulosajoa

Lumi- ja räntäsade ja voimakas tuuli ovat piiskanneet Suomea laajalti yöstä alkaen. Ajokeli on huono etenkin Keski-Suomesta ylöspäin ja sankimmat sateet vaikeuttavat tieliikennettä useissa maakunnissa.

Luminen sää iski Ouluun keskiviikkona 20. lokakuuta
Luminen sää iski Ouluun keskiviikkona 20. lokakuuta

Tänään on huono ajokeli suurimmassa osassa Suomea. Ylen päivystävä meteorologi Joonas Koskela kertoo, että Etelä-Savosta aivan pohjoisimpaan Suomeen saakka ajokeli on haastava aamun ja aamupäivän aikana.

Päivän aikana keli muuttuu vetisemmäksi ja tilanne muuttuu osassa maata. Yön aikana on maan keskiosissa on satanut lunta noin viisi senttiä.

Pohjois-Karjalassa, Kainuussa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Lapissa keli on erittäin huono tai huono koko päivän ajan.

Keskiviikkoaamuna Oulussa lunta tuiskutti autojen tielle. Kuva: Janne Körkkö / Yle

Poliisin mukaan tieliikenneonnettomuuksia on aamupäivän aikana sattunut Jokilaaksojen alueella toistakymmentä. Vakavin onnettomuus sattui aamulla Kalajoen Himangalla. Kasitiellä kaksi henkilöautoa törmäsi nokkakolarissa toisiinsa. Kolarissa loukkaantui neljä henkilöä.

Muita henkilövahinkoon johtaneita onnettomuuksia tapahtui Kalajoen keskustassa, Reisjärvellä ja Raahessa Kantatiellä. Raahessa Kantatiellä tapahtui rekan ja henkilöauton kolari, jossa kukaan ei loukkaantunut vakavammin.

Lisäksi Haapajärvellä rekan peräkärry kaatui tielle Ouluntiellä.

Ajokeli on monin paikoin erittäin huono lumi- räntäsateen sekä sohjoisten tienpintojen vuoksi, eikä varsinkaan kesärenkailla kannata nyt lähteä liikenteeseen, arvioi liikenneoperaattori Olli Puolimatka Tieliikennekeskuksesta.

Autoilijat luovivat lumessa Oulussa. Kuva: Janne Körkkö / Yle

Esimerkiksi Pohjois-Pohjanmaalla huonon kelin siivittämissä peltikolareissa ja ojaanajoissa osalla autoilijoista on ollut alla kesärenkaat, kerrotaan Oulun poliisilaitoksen johtokeskuksesta.

Jo tieliikennelaki määrää, että auton renkaat on valittava keliolosuhteiden mukaan, poliisi muistuttaa.

Juttua päivitetty 11.03: Lisätty tieto Kalajoen sairaalaan toimitetuista henkilöistä ja heidän tilastaan.

13.15: Lisätty video Oulun lumisateesta.

Juttua päivitetty kello 14:00: Lisätty tieto kolareiden määrästä Oulun poliisin Jokilaaksojen kenttäjohtoalueella