Syyttäjä: Rikollisjärjestö Cannonball MC on lakkautettava – kyseessä ensimmäinen yritys valtakunnallisen moottoripyöräjengin kieltämiseksi

Suomessa on lyhyen ajan sisällä kielletty uusnatsijärjestö ja liivijengi. Poliisi on jo aiemmin kertonut, että jos ensimmäiset lakkauttamiskanteet menestyvät oikeudessa, niitä aletaan käyttää myös muita rikollisjärjestöjä vastaan.

Itä-Uudenmaan poliisi teki tiistaina 2.6.2015 etsinnän yhteistyössä Helsingin poliisin kanssa jengitiloihin Helsingissä Karjalankadulla. Kyseisissä tiloissa toimii Cannonball MC:n kerhotilat Kuva: Poliisin arkisto / Lehtikuva

Syyttäjät hakevat moottoripyöräjengi Cannonball MC:n ja sen alayhdistys Squad 32:n lakkauttamista. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun järjestäytyneeksi rikollisryhmäksi katsottua valtakunnan tasolla toimivaa moottoripyöräjengiä yritetään lakkauttaa.

Aiemmin Suomessa on lakkautettu uusnatsijärjestö Pohjoismainen vastarintaliike sekä liivijengi United Brotherhood. United Brotherhoodin osalta ratkaisu ei vielä ole lainvoimainen, mutta järjestö on väliaikaisessa toimintakiellossa.

Hovioikeus puolestaan on hylännyt vuonna 2016 syyttäjän vaatimuksen Heinolan Cannonball -osaston taustayhdistyksen Bridge City Customin lakkauttamisesta.

Syyttäjät jättivät tänään Päijät-Hämeen käräjäoikeuteen kanteen koko Cannonball MC:n ja sen alayhdistys Squad 32:n lakkauttamiseksi. Syyttäjät katsovat, että Cannonball MC on yhdistyslain kolmannessa pykälässä tarkoitettu kielletty yhdistys, joka myös toimii olennaisesti vastoin lakia ja hyviä tapoja.

– Tämän jengin ensisijainen tarkoitus ja päämäärä on se, että siellä hankitaan rikoksilla taloudellista hyötyä, sanoo erikoissyyttäjä Timo Honkahuhta.

Erikoissyyttäjä Timo Honkahuhta. Kuva: Janne nykänen / YLE

Honkahuhdan mukaan kanne muistuttaa olennaisilta osin United Brotherhoodin lakkauttamiskannetta. Molemmat ovat syyttäjien mukaan sotilaallisesti järjestäytyneitä rikollisryhmiä.

Syyttäjien mukaan Squad 32 myötävaikuttaa Cannonball MC:n lainvastaiseen toimintaan. Molempia yhdistyksiä on kanteessa vaadittu määrättäväksi väliaikaiseen toimintakieltoon. Väliaikainen toimintakielto on toimenpide, jonka käräjäoikeus voi määrätä jo ennen varsinaisen kieltoratkaisun mahdollista antamista.

Parhaillaan on meneillään useita Cannonballiin liittyviä esitutkintoja tai oikeudenkäyntejä.

Vastaaja vangittuna

Vastaajaksi lakkauttamiskanteessa syyttäjät ovat nimenneet Cannonball MC:n johtajan Esko Eklundin.

Vuonna 1976 syntynyt Eklund on aiemmin tuomittu rikoksista, jotka hän on tehnyt osana Cannonball MC:n toimintaa. Eklund on toiminut Cannonballin johdossa muutamia vuosia. Cannonball MC itse ei ole julkisuudessa kertonut nykyistä johtajaansa.

Eklund on parhaillaan vangittuna epäiltynä törkeistä huumausainerikoksista.

Kanne Cannonballin lakkauttamiseksi on nostettu Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa Eklundin kotipaikan perusteella.

Järjestäytynyt rikollisryhmä

Cannonball on todettu useissa oikeusistuimissa korkeinta oikeutta myöden järjestäytyneeksi rikollisryhmäksi. Tämä liittyy rikoslaissa oleviin koventamisperusteisiin.

Koventamisperusteet ovat syitä, joilla rikoksesta tuomitun rangaistusta voidaan koventaa. Yksi koventamisperusteista on se, että rikos on tehty osana järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaa.

Cannonballin jäsenien rangaistuksia on useasti kovennettu tällä perusteella.

Päivitys 20.10.2021 klo 14.45: Tämä oli päivittyvä uutisjuttu, johon on lisätty julkaisun jälkeen tietoa. Aktiivinen päivittäminen on lopetettu kello 14.45.

Korjaus 20.10.2021 klo 9.59: Korjattu jutun otsikkoon, että ensimmäisen kerran yritetään kieltää valtakunnan tasolla toimivaa moottoripyöräjengiä. Paikallisosaston taustayhdistystä on yritetty kieltää aiemminkin.

Lue myös: