Mikkelin Kenkäveron vanha jätevedenpuhdistamo puretaan – huippupaikalle Saimaan rantaan tulossa matkailua ja virkistystä

Lakkautettu jätevedenpuhdistamo ammottaa autiona Mikkelissä Saimaan rannalla, historiallisen Kenkäveron alueen kyljessä. Puhdistamoalueen tulevaisuus on vielä hieman auki.

Mikkelin vanha jätevedenpuhdistamo.
Mikkelin vanhan jätevedenpuhdistamon alue sijaitsee aivan kaupungin keskustan kupeessa. Puhdistamoa päästäneen purkamaan parin vuoden päästä. Kuvaaja: Niko Mannonen / Yle, editointi: Petri Aaltonen / Yle

Saimaan rannalle, Mikkelin Kenkäveronniemeen valmistui jätevedenpuhdistamo vuonna 1960. Paikkaa voi pitää yhtenä Mikkelin kauneimmista, ja puhdistamon alue sijaitsee suoraan historiallisen Kenkäveron pappilan kyljessä liki kivenheiton päässä Mikkelin keskustasta.

– Silloin kun tätä rakennettiin, varmaankin ajateltiin, että tämä on riittävän kaukana ja selän takana. Toki myös virtaussuunnat ovat edulliset tähän suuntaan ja purkupaikka lähellä, sanoo Mikkelin maankäyttöjohtaja Topiantti Äikäs.

Jätevedenpuhdistamo palveli aikansa ilman suuria ongelmia, mutta kilometrit alkoivat pikkuhiljaa täyttyä laitoksen päästyä 50 vuoden ikään.

2010-luvulla tehtiin päätös Kenkäveronniemen jätevedenpuhdistamon toiminnan lopettamisesta.

– Tämän vanhan puhdistamon käyttö päättyi lopullisesti viikko sitten, sanoo Mikkelin kaupunkikehitysjohtaja Jouni Riihelä.

Eläköitynyt puhdistamo korvattiin modernilla kalliopuhdistamolla, joka rakennettiin kallion sisälle Mikkelin Metsä-Sairilaan.

Mikkelin Kenkäveronniemi on osa laajempaa kokonaisuutta, johon kuuluu koko Satamanlahden alue. Satamanlahtea on pidetty hyvin mielenkiintoisena paikkana, jossa on potentiaalia koko Itä-Suomen kehittämisen näkökulmasta.

Alueen viereen on nousemassa lähivuosina muun muassa uusi Prisma, jota Osuuskauppa Suur-Savo on rakentamassa Satamanlahden välittömään läheisyyteen.

– Puhdistamon purkamiseen tarvitaan useampia erilaisia lupia, ja niiden pyörittämiseen menee noin vuosi. Purkutöihin voitaisiin päästä vuonna 2023, Riihelä arvioi.

Vanhan puhdistamon alue on kooltaan noin kolme hehtaaria, ja sitä kaavaillaan lähinnä matkailun, virkistyksen ja vapaa-ajan alueeksi.

– Ympärillä on kaksi muutakin kehitettävää aluetta. Veturitallien alueesta on tulossa kaupallinen alue, ja siihen on tulossa iso toimija. Satamanlahtea viedään varmaankin asumisen ja julkisen rakentamisen suuntaan, Äikäs sanoo.

Äikäs arvioi, että kaavoista on tulossa sallivia.

Mikkelin vanha jätevedenpuhdistamo
Mikkelin vanha, nyt jo käytöstä poistettu jätevedenpuhdistamo sijaitsee historiallisella Kenkäveronniemellä.