Koronapassin vastustajat lähettivät jopa tuhansia viestejä kansanedustajille ennen äänestystä – osa saattoi olla masinoituja: "Ei ole mistään tullut näin kovaa palautetta"

Eduskunnan perjantaina hyväksymä koronapassin käyttöönotto synnytti kansanedustajille yhteydenottotulvan. Moni pohjalainen kansanedustaja jäi pois äänestyksestä perjantaina, Peter Östman äänesti ainoana tyhjää.

Koronapassin käyttöönotto on herättänyt paljon tunteita. Arkistokuva. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Eduskunta teki perjantaina 15.10. täysistunnossa muutoksen tartuntatautilakiin, joka sallii nyt niin sanotun koronapassin käyttöönoton.

Kansanedustajista 105 kannatti hallituksen esitystä, 33 vastusti, yksi äänesti tyhjää ja 60 oli poissa.

Vaasan vaalipiirin edustajista seitsemälle kirjautui äänestyksen aikaan poissaolo, toiseksi suurin joukko eli kuusi edustajaa kannatti passin käyttöönottoa, kaksi äänesti "ei" ja yksi "tyhjää".

Yle Pohjanmaa tavoitteli poissa olijoita ja kysyi heidän kantaansa koronapassiin sekä arviota asian saamasta palautteesta.

Ennätyksellinen viestitulva

Pohjalaisedustajien kommenteista käy ilmi, että passi on herättänyt kansalaisissa paljon mielipiteitä.

Lainlaatijoiden kantoja pidettiin tärkeinä, koska sähköposteihin alkoi virrata passia vastustavia viestejä kaksi viikkoa ennen eduskuntakäsittelyä.

Joakim Strand (r.) arvioi, että kymmenistä passiin kriittisesti suhtautuvista viesteistä osa tuli muilta kuin tavallisilta kansalaisilta:

– Tuli semmoinen olo, että niissä oli myös koordinoituja ja masinoituja viestejä. Joissain niistä oli myös aika värikästä kieltä. Osassa yhteydenotoista taas kansalaiset olivat asiasta aidosti huolissaan. Ymmärtäähän sen, sillä passista oli aluksi liikkeellä vääriäkin tietoja, arvioi Strand.

Strand itse kannattaa passia, mutta oli äänestyksestä poissa tulevaisuusvaliokunnan etäkokouksen vuoksi. Hän toivoo, että passi olisi ylimenovaiheen väline saada Suomi auki.

Sain aika kovasanaisiakin kyselyitä siitä, miksi en ollut äänestämässä passille "ei"

Jukka Mäkynen (ps.)

Perussuomalaisten Jukka Mäkynen sen sijaan sai tuhansia passia vastustavia sähköpostiviestejä ennen lain eduskuntakäsittelyä. Hänkin huomasi, että osa posteista oli samalla kaavalla tehtyjä, mutta ei osaa arvioida, oliko lähettäjänä esimerkiksi botti.

– Mistään asiasta ei ole tullut näin kovaa palautetta kuin tästä passista. Ei edes 2020 Uudenmaan sulkemisesta tullut, vaikka se oli mielestäni vakavampi asia kuin passi.

Mäkynen oli sairaslomalla passiäänestyksen aikaan, joten hänen kohdalleen kirjautui eduskunnassa "poissa"-merkintä. Tämä herätti passin vastustajissa ihmetystä.

– Sain aika kovasanaisiakin kyselyitä siitä, miksi en ollut äänestämässä passille "ei". Viitattiin isänmaan petturuuteen. Näille ihmisille kerroin olleeni sairaana, ja että paikalla ollessani olisin äänestänyt passia vastaan, kuten muutkin perussuomalaiset, toteaa Mäkynen.

Mäkysestä on surullista, että passi näyttää jakaneen suomalaiset kahteen eri leiriin.

Organisoitua toimintaa taustalla

Ministeri Anna-Maja Henriksson (r.) on huomannut, että koronapassi on herättänyt tavanomaista enemmän intohimoja. Hän arvioi, että viestittelyn taustalla on tavallisten kansalaisten lisäksi rokotevastaisia ihmisiä ja organisoituja järjestöjä.

– Itse olen tässä pestissä saanut kestää kaikenlaista palautetta, mutta minusta on vastuutonta, että yrittäjiä yritetään painostaa. Passi on heille helpotus, jos vaihtoehtona on kahvilan tai ravintolan pitäminen kiinni. Nyt olisi suotavaa, että kansalaiset rokottautuisivat, jolloin passia ja rajoituksia ei tarvittaisi, kommentoi Henriksson.

Hän pitää myös natsipassi-huutelua epäasiallisena ja moitittavana.

Perjantainen täysistunto venähti aiotusta äänestysongelmien vuoksi, joten Henriksson joutui henkilökohtaisista syistä lähtemään Pohjanmaalle ennen äänestystä, mutta olisi äänestänyt hallituksen esityksen puolesta.

Jos rokotukset ovat kunnossa, passiakaan ei tarvita

Antti Kurvinen (kesk.)

Samoin ministeri Antti Kurvinen (kesk.) kannattaa koronapassia, mutta hän joutui lähtemään virkamatkalle Lappeenrantaan, kun äänestys venyi. Kummankin kohdalla lukee siis pöytäkirjoissa "poissa".

Kurvisen kokemus on, että tavallisilta pohjalaisilta tullut palaute on ollut 99-prosenttisesti passia puoltavaa. Sen sijaan sähköposteihin saapunut negatiivinen viestittely on ollut massapostittelua, jonka takana on asiaan fanaattisesti suhtautuvia tahoja.

– Minuun ovat ottaneet monet artistit yhteyttä ja kertoneet, että heidän täytyy pystyä järjestämään tapahtumia koronasta huolimatta. Passi on keino siihen. Se avaa yhteiskuntaa niin yrityksille kuin taiteilijoille.

– Olen erityisen huolissani pohjalaisten heikosta rokotuskattavuudesta. Nyt pitää mennä rokottautumaan, ettei leikkauksia tarvitse sairaaloissa perua. Jos rokotukset ovat kunnossa, passiakaan ei tarvita, huomauttaa Kurvinen.

"Hyvä kun otetaan yhteyttä"

Paula Risikko (kok.) pitää passin synnyttämää runsasta yhteydenottomäärää hyvänä.

– On hyvä, että otetaan yhteyttä ja keskustellaan. Olen saanut todella paljon yhteydenottoja kuten muutkin kansanedustajat. Ymmärrän myös vastustajien kannanottoja, mutta itse kannatan passia. Tauti ei ole vielä helpottanut, joten passi on keino saada Suomi auki.

Risikon kohdalle eduskunnan äänestyksessä kirjautui "poissa"-merkintä äänestyslaitteen jumiutumisen vuoksi. Kun kokous sitten keskeytettiin ja istunto venyi, Risikon oli lähdettävä junalle ja takaisin Pohjanmaalle.

Mikko Savola (kesk.) oli eduskuntaäänestyksen aikaan Etelä-Pohjanmaalla soteuudistukseen liittyvässä kokouksessa ja sai siis "poissa"-merkinnän. Hän kannattaa koronapassia ja oli hallituksen esityksen takana.

– Sähköposti on laulanut aktiivisesti kuten muillakin edustajilla. Häiritsevää se ei ole ollut.

Passia syytä parannella

Janne Sankelo (kok.) on saanut muiden edustajien tapaan paljon sähköpostiviestejä. Henkilökohtaisesti saatu palaute on ollut myönteistä.

– Yrittäjiltä saatu palaute passista on ollut sitä. Passihan antaa heille mahdollisuuden kannattavaan liiketoimintaan. Harmillista, että yrittäjät ovat kohdanneet käyttöönoton jälkeen jopa kiusantekoa! Kannattaa muistaa, että he eivät ole passin takana, vaan valtioneuvoston esittämä ja eduskunnan hyväksymä laki.

Sankelo ei ollut eduskunnassa äänestämässä laista, mutta olisi äänestänyt sen puolesta. Hän joutui poistumaan Pohjanmaalle edunvalvontatilaisuuteen, kun täysistunto venyi.

Passia olisi kuitenkin syytä kehittää

Janne Sankelo (kok.)

– En pidä ihmisten oikeuksien kannalta passia erityisen radikaalina ratkaisuna. Sen taustalla ovat inhimilliset syyt saada liiketoiminta käyntiin puolentoista vuoden rajoitusten jälkeen. Passia olisi kuitenkin syytä kehittää. Esimerkiksi oma kansallinen passi olisi EU-versiota parempi.

Peter Östman (kd.) oli paikalla, kun koronapassista äänestettiin. Hän on eduskunnan ainoa kansanedustaja, joka äänesti "tyhjää" passista päätettäessä. Hän kertoo olevansa koronapassin kannalla, mutta hallituksen esitystä vastaan.

– Näin, että hallituksen esittämä passi oli keskeneräinen, enkä halunnut äänestää sellaisen puolesta. Esimerkiksi ulkomailla saatu rokote ei aina oikeuta passiin ja kolme rokotetta saaneillakin on ollut vaikeuksia. Passi vaatii kehittämistä.

Östman alkoi saada kaksi viikkoa ennen äänestystä päivittäin 50–70 sähköpostia, joista pääosa oli kielteisellä kannalla passin suhteen.

– Moni tietysti väitti olevansa oma äänestäjäni, mutta vastaanottajakentästä huomasi, että sama viesti oli mennyt muillekin kansanedustajille. Minusta passi ei jaa kansaa kahtia, vaan on muitakin linjoja. Osa passia vastustavista suhtautuu myös rokotteisiin kielteisesti. Minä taas toivoisin, että kaikki siihen kykenevät ottaisivat rokotteen.

Lue myös:

21.10. kello 9.50 Joakin Strandin kokousaikataulua 15.10. on täsmennetty.