Handelsbankenin asiakas voi nukkua rauhassa: rahat ovat turvassa, vaikka pankki myydään – kokosimme vastauksia avoimiin kysymyksiin

Handelsbanken ilmoitti vetäytyvänsä Suomesta ja Tanskasta. Liiketoiminnat myydään ja asiakkaiden tilit, lainat ja muut siirtyvät ostajalle. Toistaiseksi pankkitoiminta jatkuu ilman muutoksia.

Handelsbankenin koko Suomenn-liiketoiminta on myynnissä. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Ruotsalainen pankkikonserni Handelsbanken ilmoitti eilen vetäytyvänsä Suomesta ja Tanskasta. Pankki kertoo aloittavansa prosessin Suomen-liiketoimintojen myymiseksi, mutta toistaiseksi toiminta jatkuu ilman muutoksia.

Handelsbankenin markkinaosuus Suomen pankkimarkkinasta on viisi prosenttia yrityslainojen osalta ja kolme prosenttia asuntolainoista Suomen pankin kesäkuun lopun tilaston mukaan.

Miten Handelsbankenin asiakkaan kannattaa suhtautua pankin liiketoimintojen tulevaan myyntiin, ryhmäpäällikkö Paula Hannula Kilpailu- ja kuluttajavirastosta?

– Liiketoimintakauppa ei vaikuta asuntoluottoa tai kuluttajaluottoa Handelsbankenista ottaneen asemaan suoraan mitenkään. Liiketoiminnan ostaja ei voi yksipuolisesti nostaa korkoa kuin alkuperäiseeen lainasopimukseeen kirjattujen ehtojen mukaisesti, ja vain viitekoron nousun verran. Tavallisesti asuntolainan korko on sidottu viitekorkoon.

– Kuluttajaluottojen palvelumaksuja saa nostaa kustannusten nousun verran sopimuksessa yksilöidyin perustein. Uudella palveluntarjoajalla voi olla tarve yhdenmukaistaa asiakkaiden palveluja ja hintoja. Se näkyy aikaa myöten.

– Talletussuojasta on EU-tason säädöksiä. En näe siinä erityisiä huolenaiheita asiakkaille omien talletusten näkökulmasta.

Mitä kaikkea siirtyy uudelle omistajalle liiketoimintojen myynnin seurauksena? Siirtyvätkö työntekijät ja toimipisteetkin uudelle omistajalle ja haetteko ostajaa Suomesta vai ulkomailta, Handelsbankenin maajohtaja Hanne Katrama?

– Handelsbankenin koko liiketoiminta on myynnissä. Kaikki pankkiasiakkaan ja pankin väliset sopimukset, lainat, tilit ja sijoitukset siirtyvät kaupan mukana automaattisesti uudelle omistajalle. Asiakkaan ei tarvitse tehdä mitään.

– Myyntiprosessi on vasta käynnistymässä ja kaupan yksityiskohdat selviävät prosessin aikana. Myös aikataulua on tässä vaiheessa vaikea arvioida.

Ovatko Handelsbankenin asiakkaan rahat varmasti turvassa vai kannattaako siirtää tilinsä muualle jo ennen yrityskauppaa?

– Handelsbankenin liiketoiminta Suomessa jatkuu toistaiseksi normaalisti, eikä vaadi asiakkailta toimenpiteitä. Asiakkaidemme rahat ovat turvassa. Myöskään lainaehtoihin ei tule muutoksia.

– Asiakkaat voivat ihan rauhallisesti odotella, eikä tarvitse huolestua. Asiakaspalvelumme jatkuu ennallaan, ja asiakkaamme voivat olla yhteydessä tuttuun yhteyshenkilöön.

Kiinnostuuko kilpailuviranomainen Handelsbankenin Suomen-liiketoimintojen myyntisuunnitelmista, tutkimuspäällikkö Mikko Heinonen kilpailu- ja kuluttajavirastosta?

– Kauppa saattaa aikanaan tulla meille tutkittavaksi, mikäli kilpailulaissa määritetyt liikevaihtorajat ylittyvät, kun ostaja on selvillä. Viraston kiinnostus kohdistuisi tällöin etenkin niihin markkinoihin, joilla myytävän liiketoiminnan ja ostajan yhteenlaskettu markkinaosuus nousisi korkeaksi ja kauppa voisi johtaa kilpailun olennaiseen estymiseen.

Lue lisää: