Selfien ottaminen Kolilla yhä turvallista – kansallispuiston liukkaalta kalliolta suistunut ja viisi metriä pudonnut on harvinainen tapaus

Vaikka retkeilyn suosio on kasvanut, maastossa ei ole tapahtunut aiempaa enempää onnettomuuksia ainakaan Pohjois-Karjalassa. Esimerkiksi Kolilla on kirjattu vain puolenkymmentä ihmisen pelastustehtävää viiden vuoden aikana.

Muista poikkeava valokuva Kolin huipulta on kovaa valuttaa. Muutama kesä sitten Kolilla vieraileet akrobaatit Ira ja Jere tuntevat omat rajansa liikkujina niin kuin valtaosa retkeilijöistä. Kuva: Tarja Laitinen / Yle

Retkeilyn suosion nousu ei näy onnettomuuksien tai pelastustehtävien määrän kasvuna maastossa.

Selfieiden ottajista ruuhkautunut Kolin huippu on tilastojen valossa turvallinen, mutta voi olla käytännössä hengenvaarallinen. Jos tennari lipsahtaa märältä kalliota, voi useiden metrien pudotus koitua kohtalokkaaksi.

Maanantaina Akka-Kolin märällä kalliolla liukastunut ja viisi metriä alaspäin pudonnut retkeilijä selvisi vähällä, loukkaantui lievästi. Paikalle hälytettiin pelastushenkilöstöä Kolilta, Juuasta ja Nurmeksesta, ensihoitoyksikkö ja lääkärihelikopteri.

Retkeilijä liukastui ja putosi ristin takaa kalliolta ristin lähelle. Paikka on Akka-Koli Kolin kansallispuistossa. Loukkaantunut saatiin maastosta pois mönkijällä. Kuva: Ari Haimakainen / Yle

Loukkaantunut evakuoitiin maastosta mönkijällä ja toimitettiin tarkempiin tutkimuksiin. Putoamisonnettomuus oli harvinainen; vastaavaa ei löydy Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksen 2016–2021 tilastoista eikä miesmuistista.

– Kolilla ei tapahdu putoamisonnettomuuksia usein. Tapahtuneet onnettomuudet, joista aiheutuu ihmisen pelastustehtävä, ovat enemmänkin liukastumisia, kompastumisia tai muita, joista aiheutuu alaraajavamma, kertoo valmius- ja turvallisuuspäällikkö Ville Leinonen Pohjois-Karjalan pelastuslaitokselta.

Retkeilyn suosion kasvu ei näy onnettomuuksissa Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksen alueella vuoden 2020 osalta. Leinonen uskoo, että kokematonkin retkeilijä tuntee itsensä ja rajansa eikä ota riskejä.

– Maastossa retkeillään fiksusti veneilyyn ja vesillä oloon verrattuna, vertaa Leinonen.

Hyvältä kuulostaa, mutta Ukko-Kolin näköalapaikalla ei aina siltä näytä. Itsestään kuvia ottavat turistit kiipeilevät ja keikkuvat Kolin kallioilla sylikkäin, päällekkäin ja vaikka käsilläseisonnassa. Kuvilla haetaan poikkeuksia ja erotutaan joukosta, joten niitä räpsitään mitä näyttävämmissä kuvakulmissa.

Ruuhkat ja selfiejonot Kolin huipulla yleistyivät kesällä 2020. Kuva: Jaana Kainulainen / Yle

Pitäisikö Kolin huipulle rakentaa köysiä ja aitaa?

Mutta myöskään Metsähallituksen mukaan retkeilijäruuhkat tai erityisesti selfieiden ottajat eivät ole uusi riski. Erikoissuunnittelija Katja Vuorensyrjä myöntää, että erilaisia turvarakenteita ja -aitoja on mietitty myös Kolille, mutta toistaiseksi niiden lisääminen ei ole ollut ajankohtaista.

Näköalapaikkojen aitaaminen on kaksipiippuinen juttu. Aidat voivat olla esteettinen haitta.

– Köysien ja kaiteiden rakentaminen Kolille tarkoittaisi sitä, että koko huippu olisi yhtä aitaa. Maisema ja paikka muuttuisi, Vuorensyrjä toteaa.

Metsähallituksen mukaan kansallispuistojen reitit ja rakenteet pyritään suunnittelemaan ja turvallisiksi. Mutta jokainen voi jokamiehenoikeuksilla liikkua kansallispuistoissa myös reittien ulkopuolella, ellei sitä ole erikseen kielletty.

Metsähallituksen erikoissuunnittelija Katja Vuorensyrjä ei pidä todennäköisenä, että Kolin kansallispuiston suosituimmat riskipaikat aidattaisiin. Kuva: Ari Haimakainen / Yle

Retkeilijän oma vastuu turvallisuudesta korostuu.

– Luonnossa liikkuminen sisältää aina jossain määrin riskejä, jotka on tunnettava. Kalliot ovat märkänä ja jäisenä liukkaat, joten kannattaa pysyä poissa reunalta, ohjeistaa pelastusasiantuntija Ville Leinonen.

Kolin kansallispuiston käyntimäärät ovat olleet pitkään kasvu-uralla. Kansallispuistoon tehtiin viime vuonna ennätykselliset 236 000 käyntiä ja kuluvana vuonna on ollut vielä hitusen viime vuotta vilkkaampaa. Joukossa on paljon myös uusia retkeilyn harrastajia.

Kävijämääräarviot perustuvat Kolin kansallispuiston alueella oleviin laskureihin.

Lue lisää:

Oikaistu klo 16:00 kuvatekstiin akrobaatit Kolin päällä muutama kesä sitten.